Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Sfaturi pentru prevenirea indigestiei de Sărbători

Sfaturi pentru prevenirea indigestiei de Sărbători

Sfaturi pentru prevenirea indigestiei de Sărbători
21 Dec 2015   •   14:08

În timpul Sărbătorilor de iarnă orice tentativă de a mânca aşa cum trebuie se soldează cu eşec şi asta pentru că, de obicei, cedăm foarte uşor în faţa bunătăţilor pregătite de Crăciun

De multe ori, bucuria adusă de festinul culinar specific sezonului rece este ştirbită de excesele alimentare. Deşi sunt neplăcute, acestea nu sunt deloc surprinzătoare. Gurmanzii, dar şi cei care au ţinut post sunt uşor tentaţi de preparatele tradiţionale precum piftia, toba, lebărul, cârnaţii, şoriciul sau prăjiturile făcute în casă.

Iată ce poţi face pentru a evita o posibilă indigestie.
Cozonacul cu lapte sau lapte bătut, prăjiturile sau turtele cu nuci se vor mânca dimineaţa sau până cel mai târziu la ora 14.00.

Specialităţile de porc servite ca aperitive (şorici, şunci şi slăninuţe afumate, cârnaţi, mezeluri) necesită o atenţie deosebită deoarece, pe lângă încărcătura dată de afumată, au un conţinut mare de sare. Prin urmare, persoanele hipertensive şi cardiace trebuie să dea dovadă de moderaţie atunci când vine vorba de aceste alimente. Sunt indicate porţii mici doar la masa de prânz sau ca gustare intermediară între prânz şi cină.

Cina este puţin mai complicată pentru că nu există mâncare uşoară de Crăciun. Cea mai bună alegere ar fi piftia deoarece totul este fiert şi are multă zeamă, ceea ce înseamnă că senzaţia de saţietate apare destul de repede. O poţi combina cu o salată de sfeclă roşie cu hrean şi ar fi indicat să renunţi la pâine.

Pentru restul bunătăţilor (sarmale, pomana porcului şi alte mâncăruri grele de acest gen care solicită colecistul) încearcă să alternezi prânzul sau cina de la o zi la alta. Nu le servi pe toate, în fiecare zi, şi la prânz şi la cină.

Cauzele şi simptomele indigestiei
- excese alimentare
- mâncatul prea repede
- consum excesiv de cafea, grăsimi, mâncăruri picante sau alcool
- gastrită cronică (inflamarea stomacului)
- ulcer gastric
- pancreatită cronică (inflamarea pancreasului).

Simptomele generale variază de la greaţă, vărsături şi diaree la balonări, stare generală proastă sau arsuri la stomac.

×
Subiecte în articol: Crăciun revelion sărbători sfaturi
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close