Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Trombofilia va putea fi depistată şi TRATATĂ GRATUIT în România

Trombofilia va putea fi depistată şi TRATATĂ GRATUIT în România

Trombofilia va putea fi depistată şi TRATATĂ GRATUIT în România
de O.P.    |    09 Dec 2014   •   06:33

Trombofilia, o boală de coagulare a sângelui, care pune în pericol mai ales femeile însărcinate, va putea fi depistată şi tratată gratuit la stat.
La Spitalul Universitar din Capitală va fi înfiinţat primul centru de testare genetică pentru afecţiuni hematologice. Banii pentru această investiţie au fost obţinuţi printr-un program de finanţare oferit de Guvernul Norvegiei.

Trombofilia afectează unul din cinci oameni, potrivit studiilor. Boala poate fi ereditară sau dobândită pe parcursul vieţii şi pune în pericol mai ales femeile gravide.

În prezent testele care pot depista dacă o gravidă suferă de trombofilie se fac numai la privat. Un pachet complet, care cuprinde analizele de coagulare a sângelui şi teste genetice costă, în medie între 1.500 şi 2.000 de lei. De anul viitor aceste teste se vor putea face, gratuit, la spitalul Universitar din Capitală.

Investiţia pentru laboratorul de cercetare şi testare genetică pentru afecţiunile hematologice şi hemato-oncologice se ridică la două milioane de euro. Banii au fost atraşi, cu ajutorul Ministerului pentru Fonduri Europene, printr-un program de finanţare oferit de guvernul norvegian. Jurnalistul Oana Stancu este unul dintre susţinătorii proiectului. La începutul acestui an, ea a adus pe lume o fetiţă, deşi suferă de trombofilie.

Proiectul a obţinut deja finanţarea, iar gravidele cu risc vor începe să fie testate, de la jumătatea anului viitor.

×
Subiecte în articol: boli
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close