Antena 3 CNN Economic Biz News Cât de dependenţi suntem de gazele ruseşti?

Cât de dependenţi suntem de gazele ruseşti?

Cât de dependenţi suntem de gazele ruseşti?
de Ionuţ Bălan    |    16 Mai 2014   •   11:02

Conflictul dintre Rusia si Ucraina ameninta sa escaladeze, dupa ce rusii au anexat peninsula Crimea. In plin scandal politic, cand unii analisti si chiar politicieni vorbesc despre riscul izbucnirii unui razboi, toata Europa - care-i inca in buna masura dependenta de importurile rusesti, de la Gazprom - este ingrijorata cu privire la soarta aprovizionarii cu gaze.

Mai ales ca Ucraina, pe unde tranziteaza grosul gazelor din Rusia destinate statelor europene, datoreaza Gazprom peste doua miliarde de dolari pentru livrari efectuate, dar neachitate. Toata lumea isi aduce aminte de iarna anului 2009, cand, intr-o situatie similara, in care rusii si ucrainenii nu se intelegeau cu privire la facturile legate de importurile de gaze, Moscova a inchis pur si simplu robinetul de gaze care alimenta si Uniunea Europeana.

Din fericire, acum nu este iarna. Mai putin imbucurator, dar pozitiv in context, este ca Romania consuma tot mai putine gaze naturale. Anul trecut, potrivit Institutului National de Statistica (INS), importurile s-au situat la 1,165 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 50,8% mai putin decat in 2012. De fapt, importurile din 2013 au fost cele mai reduse din toate timpurile. Nu doar sub cele din anul anterior (2,29 milioane tep), ci si fata de cele din primul an de criza (1,6 milioane tep), cand economia a consemnat o recesiune severa.

Ce sa mai discutam de perioada dinainte? In 2008 s-au importat 3,59 milioane tep, in 2007 – 3,9, in 2006 – 4,76, in 1996 - la precedentul „boom” - 5,65, si chiar 5,93 in 1990.

Si dupa cum e normal cel mai redus import anual de gaze coincide cu cel mai inalt grad de independenta energetica: 88,07%. Asta pentru ca gazele din import au reprezentat doar 11,93% din totalul consumat anul trecut. Iar trendul se pare ca se accentueaza daca ne luam dupa datele INS din primul trimestru al anului 2014. „Independenta” ne-a crescut la 88,66%, deoarece ponderea gazelor rusesti a scazut la 11,33%, fata de 18,91% in intervalul ianuarie - martie 2013.

Sa nu credeti insa ca procentajul consumului din import se majoreaza pentru ca sunt exploatate „pradalnic” resursele interne, in conditiile in care Romania se plaseaza pe locul trei in UE - dupa Olanda si Marea Britanie - la zacamintele detinute. Nu, gazele consumate de la intern au stagnat la 8,6 milioane tep in intervalul 2010 – 2013, situandu-se mult sub media anuala de 10 milioane tep din perioada 2005 – 2007.

Dar apropo de asta, stiti de fapt de ce s-a redus consumul cu mai mult de o treime fata de anii de „boom”? Fiindca a crescut pretul. Datele INS evidentiaza ca in februarie 2014, preturile erau duble (+99,85%) comparativ cu 2005. De altfel si ponderea gazelor naturale in cosul pe baza caruia se calculeaza indicele preturilor de consum s-a dublat, de la 1,86% in 2002, la 3,35% in 2014.

Sigur unii vor spune ca aceasta evolutie nu scoate in evidenta doar ca romanii si-au micsorat consumul ca urmare a majorarii pretului reglementat la gazul intern ce se plaseaza inca la jumatatea celui international, ci si pentru ca economia a devenit mai putin energofaga. E adevarat, dar trebuie mentionat ca in 1990, doua tari de marime comparabila - Romania si Polonia - importau o cantitate similara de gaz, 5,9 milioane tep - noi si 6,8 - ei. In prezent, ei folosesc de patru ori mai mult gaz din import decat noi (10 milioane tep), in conditiile in care au o intensitate energetica mai redusa. De aici se vede ca polonezii produc mai mult, si prospera, pe cand romanii raman saraci, dar independenti energetic.

Insa in ciuda saraciei din ce in ce mai vizibile, PIB-ul asculta de ministrul Bugetului si creste cu 3,8%. Retorica politicienilor se coreleaza cu formula care arata ca PIB-ul se majoreaza, scaderea consumului de gaze vadeste ca economia e departe de a-si fi revenit. Oare care sa fie imaginea reala?

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close