Antena 3 CNN Politică A treia oară, mai cu noroc: PSD îi lasă mână liberă lui Dan Nica, noul nominalizat pentru Interne

A treia oară, mai cu noroc: PSD îi lasă mână liberă lui Dan Nica, noul nominalizat pentru Interne

A treia oară, mai cu noroc: PSD îi lasă mână liberă lui Dan Nica, noul nominalizat pentru Interne
Sursa foto: Dan Nica
03 Feb 2009   •   21:23

Vicepremierul Dan Nica este propunerea Biroului Permanent Naţional (BPN) al Partidului Social Democrat (PSD) pentru ocuparea funcţiei de ministru al Administraţiei şi Internelor, funcţie rămasă vacantă după demisia lui Liviu Dragnea. În premieră față de predecesorii săi, Nica va avea mână liberă în alegerea echipei de conducere cu care va lucra la nivelul acestui minister, președintele Mircea Geoană precizând că nominalizările pentru șefia DGIPI și pentru postul de secretar de stat vacant vor fi schimbate. Conform unor surse din PSD, Geoană ar fi reușit să convingă aripa Vanghelie-Hrebenciuc să renunțe la proprii favoriți pentru posturile de la MAI, fluturând amenințarea ruperii de către PDL a coabitării la actul guvernării. Aceleași surse susțin că această perspectivă deloc încântătoare i-ar fi fost înfățișată lui Geoană de către șeful statului Traian Băsescu și de premierul Emil Boc la întâlnirea de dinaintea lucrărilor BPN-ului PSD.
Ungere în funcție, cu binecuvântarea Cotroceniului
A fost nevoie de rotirea a trei miniștri la nivelul Internelor pentru PSD să renunțe în a mai susține favoriți controversați pentru posturile de secretari de stat și pentru conducerea DGIPI. După o întrevedere fulger cu Traian Băsescu și o convocare a videocomitetului executiv al PSD, Dan Nica a fost votat marți seară în unanimitate de către membrii Biroului Permanent Naţional al PSD ca noua propunere de ministru la nivelul MAI. Totul, cu binecuvântarea Cotroceniului căruia Geoană îi înfățișase dinainte de ședința PSD noua propunere pentru Interne. Mircea Geoană a afirmat, de altfel, că preşedintele Traian Băsescu, cu care s-a consultat, alături de premierul Emil Boc, pe marginea situaţiei de la MAI, a primit "foarte pozitiv" propunerea PSD ca Dan Nica să preia şi funcţia de ministru al Internelor.
Propunerea făcută de Biroul Permanent al PSD a fost, ulterior, validată şi de către Comitetul Executiv al social-democraţilor. La validarea lui Nica de către CEX s-a consumat un moment inedit atunci când baronul de Vrancea, Marian Orișan s-a autopropus pentru scaunul de ministru al Internelor, el provocând însă doar ilaritatea celor prezenți.
Nica primește ce s-a refuzat predecesorilor săi: libertate de mișcare la MAI
Dan Nica a acceptat deja preluarea conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor. În plus, Nica va cumula şi funcţia de vicepremier al României, susţin surse social-democrate. "Această decizie reflectă dorinţa noastră (a PSD ? n.r.) de a da acestei importante funcţii greutatea unui om politic de vârf din PSD. (...) Dan Nica are tot sprijinul nostru pentru a cumula cele două funcţii", a confirmat liderul PSD.
Totodată, conducerea PSD a decis să-i lase mână liberă în numirile la DGIPI și în postul de secretar de stat rămas vacant după demisia lui Radu Moldovan.
?Dl ministru Nica are din partea noastră deplina libertate în a-şi alege colaboratorii în funcţiile cele mai importante, evident cu acceptul partidului. Aşteptăm din partea domniei sale după instalare propuneri şi pentru aceste zone din ministere", a adăugat Geoană.
Vanghelie, silit de amenințările PDL să renunțe la Silvestru
Conform surselor citate, aripa Vanghelie-Hrebenciuc a fost nevoită să renunțe la pretențiile de numire a protejatului lor, Mincu Silvestru pentru locul de secretar de stat și al lui Ionel Georgescu pentru DGIPI, după ce Geoană a pus în vedere colegilor săi de partid că susținerea unor asemenea personaje controversate amenință însăși continuarea coabitării cu PDL la guvernare. Conform surselor citate, semnalele în acest sens au fost emise la întâlnirea pe care președintele PSD a avut-o,la Cotroceni, cu șefului statului, Traian Băsescu și cu premierul Emil Boc, Geoană dând impresia social-democraților că a venit de la Cotroceni cu nominalizarea lui Nica pusă în buzunar.
Conducerea PSD îi avizase iniţial pe Ionel Georgescu pentru DGIPI şi pe Mincu Silvestru pentru postul de secretar de stat în MAI, situație care ar reprezenta, conform surselor social-democrate, una dintre dintre cauzele demisiei lui Liviu Dragnea de la conducerea MAI.
Pentru a-i consola pe social-democrații perdanți, Geoană a dat asigurări că persoana care va fi numită la DGIPI de către Dan Nica nu va reprezenta interesele niciunei tabere politice, ci va fi un profesionist, provenit din structurile specifice. Liderul PSD a evitat să dea însă nume, mai susțin aceleași surse.
Vasile Pușcaș,posibil ministru în numele parității PSD-PDL
În ceea ce privește reducerea numărului de reprezentanți PSD în cabinetul Boc, prin cumulul de funcții primit de Nica, președintele social-democrat a arătat că este posibil ca şeful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Vasile Puşcaş, să obţină, prin noua organigramă a Guvernului, rang de ministru. Astfel paritatea miniștrilor PSD-PDL, covenită prin protocolul de colaborare al celor două formațiuni politice ar urma să fie asigurată.
Marius Vulpe,Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close