Antena 3 CNN Politică Adrian Cioroianu a demisionat din PNL

Adrian Cioroianu a demisionat din PNL

Adrian Cioroianu a demisionat din PNL
Sursa foto: Adrian Cioroianu
03 Apr 2009   •   13:17

Fostul Ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a demisionat vineri din Partidul Naţional Liberal. Demisia vine la câteva zile după ce a aflat că nu se va regăsi pe listele PNL pentru alegerile europarlamenare. Liberalul Adrian Cioroianu s-a prezentat astăzi la sediul central al PNL pentru a-şi depune demisia din partid. Contactat telefonic, proaspătul demisionar a preferat să nu comenteze motivul recurgerii la acest gest.

Secretarul general al PNL Radu Stroe a recunoscut însă că decizia lui Cioroianu ţine de nemulţumirea acestuia legată de nealocarea unui loc corespunzător pe lista cu eurocandidaţi ai partidului şi de modul în care a fost scos ulterior de pe lista pentru PE.

"Nemulţumirea este legată de faptul că i se alocase locul 8 pe lista pentru PE înainte de Consiliul Naţional Executiv, menţionând că acest loc îl pune în afara partidului. Pentru acest fapt noi l-am şi scos de pe lista pentru euroalegeri. Astăzi şi-a depus demisia susţinând că nu mai are ce să facă în PNL şi spunând că este nemulţumit de recentele hotărâri ale partidului", a precizat Stroe, care a calificat gestul lui Cioroianu ca "foarte trist".

Cioroianu, nemulţumit de modul de întocmire a listei PNL pentru PE

La începutul acestei săptămâni, Cioroianu a criticat modul în care conducerea partidului a înţeles să facă lista pentru PE. Noul lider de partid, Crin Antonescu a fost acuzat că şi-a pus prietenii şi oamenii pe locurile eligibile.
?Antonescu m-a sunat că are de gând să bage lista pentru euroalegeri în DP cu mine pe locul 8. Eu i-am spus să se mai gândească, că lista trebuie să fie a partidului şi nu a prietenilor şi oamenilor lui", a spus liberalul.

Mai mult, după scoaterea sa totală de pe lista cu candidaţi, Cioroianu a calficat gestul ca un abuz, menţionând că nu i-a cerut lui Crin Antonescu să fie retras de pe listă, ci să îi fie atribuit un loc conform jurizării Comisiei speciale.
""E un abuz! E un abuz plecat dintr-o minciună. Ce pleacă din minciună devine abuz. Nu i-am cerut nicio clipă să mă retragă, i-am spus doar că va trebui să-şi asume răspunderea pentru lista propusă Delegaţiei spre validare. Nu am luat nicio decizie să mă retrag de pe listă. Tot ce am spus a fost că nu mi se pare corect locul 8", a spus atunci Cioroianu.
Demisia lui Ciorianu ar putea fi urmată de altele în PNL. Daniel Dăianu, care a deschis lista PNL la europarlamentarele din 2007, a pierdut un nou bilet pentru Bruxelles după ce Antonescu i-a pus în vedere că nu a reprezentat interesele PNL în Parlamentul European şi că între el şi partid există o diferenţă majoră de viziune politică.

Şi fostul şef al Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocănea ar putea să apeleze la un asemenea demers după ce s-a retras de pe lista PNL în momentul în care a aflat că a fost pus pe locul 14.

Probleme similiare la PDL şi PC

Nici PDL nu este scutit de demisii similare. Europarlamentarul Maria Petre a demisionat pentru că a fost pusă la coada listei de candidaţi. La PC, Codruţ Sereş a anunţat că se gândeşte dacă va mai activa în politică, după ce conducerea partidului său a decis să-l înlocuiască de pe eurolista comună a PSD-PC. Conducerea PC a decis, vineri, ca Sabin Cutaş să fie propunerea partidului pentru locul 8 pe lista comună a Alianţei PSD-PC la alegerile europarlamentare. Cutaş, vicepreşedinte al PC a fost propus chiar de Şereş, după ce PSD a refuzat propunerea ca secretarul general al PC să figureze pe lista comună pentru alegerile europene.


Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: demisie PNL lista candidati PE abuz Crin Antonescu
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close