Antena 3 CNN Politică Boc, supus tirului Opoziţiei: Orban i-a cerut demisia şi retragerea legilor, Geoană avizele

Boc, supus tirului Opoziţiei: Orban i-a cerut demisia şi retragerea legilor, Geoană avizele

Boc, supus tirului Opoziţiei: Orban i-a cerut demisia şi retragerea legilor, Geoană avizele
Sursa foto: Emil Boc
02 Iun 2010   •   16:20

Prezenţa premierului Emil Boc la şedinţa Birourilor Permanente reunite ale celor două camere legislative a însemnat un bun prilej pentru reprezentanţii Opoziţiei de a trage din toate poziţiile asupra acestuia. Preşedintele Senatului, Mircea Geoană i-a cerut avizul CES şi a solicitat şi unul din partea CSAT dacă Boc tot invocă siguranţa naţională pentru a justifica legile care conţin măsurile de austeritate. Liberalul Ludovic Orban i-a cerut mai franc retragerea pachetului de legi şi i-a sugerat că mai bine să-şi dea demisia deoarece guvernul nu mai are legitimitate din partea populaţiei pentru a veni cu astfel de soluţii. Pentru a-i îmbuna pe adversarii săi din Parlament, Boc nu a ezitat să facă unele aprecieri pozitive la adresa unor soluţii alternative promovate de PSD+PC.

Şeful Senatului a declarat la finalul şedinţei cu premierul Emil Boc că reprezentanţii Opoziţiei au cerut ca legile care scad salariile şi pensiile să fie avizate şi de CSAT. Ei l-au chestionat pe premier şi în legătură cu existenţa unui plan de rezervă, în cazul în care măsurile de austeritate nu vor avea efectul scontat, iar situaţia economică s-ar agrava.
?Întrebările au fost adresate premierului pe patru subiecte: legalitatea pe aceste proiecte, Guvernul consideră în continuare că avizul C, am avut o discuţie în contradictoriu pe tema necesităţii avizării de către CSAT. În al treilea rând am avut o discuţie pe tema situaţiei economice, pe tema caracterului temporar a acestor măsuri, iar întrebarea pe care i-am adresat-o eu premierului este pe tema unui Plan B în situaţia în care se anunţă un an mai greu? a arătat Geoană.

Surprinzător, premierul a avut cuvinte de apreciere la adresa unor soluţii alternative lansate de Opoziţie, în special la adresa celor formulate de PSD+PC.

?A fost o discuţie sofisticată cu privire la caracterul de retroactivitate în special pe tema pensiilor?, a mai declarat Mircea Geoană.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban (PNL) a declarat, la rândul său, că i-a cerut premierului Emil Boc, în şedinţa Birourilor Permanente reunite, să-şi retragă pachetul de măsuri de austeritate şi să-şi depună mandatul la Parlament.

Orban a precizat că a votat, împreună cu alţi colegi, împotriva procedurii de asumare a răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri anticriză, considerând că nu sunt îndeplinite condiţiile constituţionale şi legale pentru acest lucru.

El a spus că nu există avizul CES şi nici al CSAT şi că obiecţia de fond este că nu poate fi invocat articolul 53 din Constituţie pentru a susţine retragerea unor drepturi şi libertăţi.

"Am solicitat primului-ministru, dacă are o urmă de conştiinţă şi moralitate, să-şi retragă pachetul pentru care vrea să-şi asume răspunderea şi să-şi depună mandatul la Parlament", a afirmat Orban.

În schimb, Boc a reiterat, după şedinţa Birourilor Permanente ale Parlamentului, că obiectivul Guvernului "nu este să pună categorii sociale una împotriva alteia", ci de a asigura stabilitatea economică şi "de a preveni mai răul care s-ar produce în sistem" dacă nu s-ar lua măsurile. El a arătat că, dacă s-ar fi majorat TVA şi cota unică, acest lucru ar fi reprezentat "o povară suplimentară" pe mediul privat.

"Dacă lucrurile nu se agravează şi merg în direcţia pe care o avem în faţă de a pregăti o creştere economică în anii următori, evident, putem să ne aşteptăm ca în anul 2011, pe parcursul lui, să revenim la nivelul pensiilor de acum, iar în privinţa salariilor bugetarilor, în funcţie de reformele care se fac în sistemul bugetar, de restrângere numerică şi o altă abordare, să putem asigura şi o creştere a salariilor bugetarilor", a mai adăugat premierul Emil Boc.

Potrivit lui Boc, avizul consultativ al CES "este considerat practic îndeplinit şi procedura merge mai departe". "CES-ul refuzând practic să ia o decizie, legea precizează faptul că în asemenea situaţii rămâne fiecare cu părerea pe care o are - sindicatele, patronatele şi partea Guvernului", a susţinut Boc.

În ceea ce priveşte avizul CSAT, el le-a reamintit parlamentarilor din conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului faptul că şi în 2009, a fost folosită o procedură similară în cazul legii prin care a acordat concediu fără plată bugetarilor.

"Guvernul a utilizat exact acelaşi articol 53, fără să fie în pericol libertatea cetăţenilor, drepturile la exprimare, la libertatea de mişcare, la opinie. Nici în acest caz nu se pune în România problema restrângerii dreptului care să utilizeze libertatea de exprimare, de mişcare sau alte drepturi. Şi în privinţa salariului şi pensiilor, se instituie în manieră temporară, până la 31 decembrie, restrângerea exerciţiului acestui drept", a dat asigurări Boc, arătând că şi Curtea Constituţională a apreciat că această procedură este legală şi constituţională.

El a invocat în sprijinul său şi o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care, într-o cauză din 2009, sublinia că dreptul la pensie este garantat, nu însă şi cuantumul care poate diferi în funcţie de situaţiile economice cu care ţările se confruntă.

"Am spus la întâlnirea cu membrii Biroului Permanent că aceste măsuri au un caracter temporar, până la 31 decembrie. Criza economică ce s-a accentuat şi în Europa nu poate ocoli şi România şi, din nefericire, de la o prognoză de +1,3, ne îndreptăm spre o prognoză de creştere zero din punct de vedere economic. De aceea, suntem nevoiţi să luăm măsuri suplimentare de austeritate, prin care să nu avem un deficit bugetar de 9,1, ci de 6,8", a adăugat Boc.

Antena 3.ro

×
Parteneri
Bani de la stat pentru tinerii care își găsesc un loc de muncă
x close