Călin Popescu Tăriceanu, propunere neașteptată: Vot de trei zile în ţară, la fel ca în diaspora

13 Noi 2019   •   10:44
Călin Popescu Tăriceanu, propunere neașteptată: Vot de trei zile în ţară, la fel ca în diaspora Foto: Facebook

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE, propune ca votul în ţară să se desfăşoare pe parcusul a trei zile, la fel ca în diaspora, adăugând că „românii trebuie să aibă drepturi egale oriunde aleg ei să trăiască”.  Fostul președinte al Senatului a mai precizat că  ALDE va propune noi modificări la legea electorală. 

„Am așteptat publicarea rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale pentru a avea consfințit inclusiv rezultatul din diaspora. Pentru că se impun câteva învățăminte/concluzii după acest rezultat.

Întâi, sunt mulțumit că soluția pe care ALDE a propus-o pentru a îmbunătăți condițiile de votare în străinătate, votul prelungit pe durata a trei zile, a funcționat. Românii din diaspora au putut vota în condiții bune, fără cozi și nervi. Dar nu pot să nu reiau acum ce am spus și am susținut și în vară când am discutat proiectul de lege în Parlament: soluția ALDE a fost implementată doar parțial, creând astfel o discriminare pozitivă a românilor care trăiesc, muncesc sau studiază în străinătate.

Am auzit destui români din țară nemulțumiți de această situație și cred că trebuie să reechilibrăm situația și să impunem și în țară posibilitatea să se poată vota pe același calendar ca și cel pentru românii din afară. Adică să modificăm legea electorală pentru a înființa un număr de secții de votare (câteva sau măcar una în fiecare județ) unde românii să poată vota trei zile sau câte zile se va stabili să se voteze în străinătate. În fond și în țară pot fi cazuri în care cetățeni care nu pot vota duminică ar putea să-și exprime votul vineri sau sâmbată.

Împreună cu colegii mei din ALDE voi face o propunere legislativă în acest sens pe care o vom discuta și cu celelalte partide parlamentare. Cred că românii trebuie să aibă drepturi egale oriunde aleg ei să trăiască, muncească sau studieze”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

x close