Antena 3 CNN Politică CCR: Numirea preşedintelui Senatului ca vicepreşedinte CSAT, neconstituţională. Geoană nu abandonează ideea implicării în deciziile CSAT

CCR: Numirea preşedintelui Senatului ca vicepreşedinte CSAT, neconstituţională. Geoană nu abandonează ideea implicării în deciziile CSAT

CCR: Numirea preşedintelui Senatului ca vicepreşedinte CSAT, neconstituţională. Geoană nu abandonează ideea implicării în deciziile CSAT
Sursa foto: Mircea Geoanã
07 Iul 2009   •   14:20

Liderul PSD, Mircea Geoană pare a se fi retras la timp din CSAT unde deţine funcţia de vicepreşedinte. CCR a admis, marţi, sesizarea PNL şi a declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă prin care preşedintele Senatului a devenit vicepreşedinte al CSAT, adoptată, pe 4 mai, de Senat. Vizat de decizia CCR, preşedintele Senatului a ţinut să precizeze că retragerea sa de la lucrările CSAT nu a avut nici o legătură cu declararea ca neconstituţională a ordonanţei de urgenţă care-i conferea postul de vicepreşedinte al acestei instituţii şi că nu va renunţa ca Snatul să nu fie implicat în deciziile mari de politică externă.

În 7 iunie, Geoană anunţa că se retrage din CSAT, pe motiv că nu admite folosirea imaginii pozitive a Armatei în scop electoral şi nici nu ar dori să legitimeze prin participarea sa în continuare la şedinţele CSAT "acţiunile electorale" ale şefului statului prin care utilizează statul român, Armata română şi diplomaţia română pentru a obţine beneficii politice şi avantaje pentru partidul său

"Orice decizie a CC trebuie respectată şi acest lucru este obligatoriu pentru noi toţi. Motivele mele de a părăsi CSAT condus de Traian Băsescu sunt cele menţionate la momentul potrivit. Nu are nicio legătură cu decizia de astăzi. Sunt absolut hotărât să dăm CSAT, începând de anul viitor, rolul pe care trebuie să-l aibă în arhitectura puterii de stat din România?, a reacţionat Geoană, la auzul veştii.

El a susţinut că nu este genul de om care să ia "decizii pe anticipaţii mai mult sau mai puţin educate sau informate". "De aceea, din punctual meu de vedere, cred că idea în sine, de a coopta într-o formă sau în alta, conducerea Senatului în decizii mari de politică externă este o idee care este bună în continuare. Eu nu abandonez", a mai spus Geoană.

Curtea Constituţională s-a pronunţat, marţi, asupra sesizării de neconstituţionalitate a Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.224/2008 pentru modificarea art.5 alin.(2) din Legea nr.415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, informează, Curtea Constotuţională.

Sesizarea a fost formulată de un număr de 65 de deputaţi liberali în cadrul controlului anterior promulgării legii, potrivit prevederilor art.146 lit.a) din Constituţie.

În urma deliberării, Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că legea este neconstituţională, ca urmare a încălcării normelor constituţionale privitoare la adoptarea ordonanţei de urgenţă.

Motivarea deciziei CCR va fi publicată în Monitorul Oficial, având caracter irevocabil şi definitiv şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Sesizarea a fost depusă pe 12 mai, iar liberalii au susţinut că ordonanţa de urgenţă prin care preşedintele Senatului devine vicepreşedinte al CSAT, adoptată, pe 4 mai, de Senat, era neconstituţională pe motiv că afectează regimul uneia dintre instituţiile fundamentale ale statului.

Funcţia de vicepreşedinte CSAT pentru preşedintele Sentului a fost negociată de liderii PSD şi PDL în cadrul Parteneriatului pentru România, fiind acordată lui Geoană la solicitarea expresă a acestuia. Înţelegerea a fost pusă în practică prin elaborarea de către Guvernul Boc a unei Ordonanţe de Urgenţă, votată recent de Parlament şi atacată cu succes de PNL la Curtea Constituţională.

Antena3.ro

×
Parteneri
Premieră în lumea auto: Apare taxa pe kilometraj!
x close