Antena 3 CNN Politică Comisia de anchetă Berceanu provoacă certuri în conducerea Senatului: PDL şi PSD se bat pe control

Comisia de anchetă Berceanu provoacă certuri în conducerea Senatului: PDL şi PSD se bat pe control

Comisia de anchetă Berceanu provoacă certuri în conducerea Senatului: PDL şi PSD se bat pe control
Sursa foto: Radu Berceanu
20 Mai 2010   •   16:25

Constituirea comisiei de anchetă a activitaăţii ministrului Transporturilor Radu Berceanu seamănă discordie între membrii conducerii Senatului. Pentru a obţine majoritatea, reprezentanţii Opoziţiei invocă necesitatea respectării algoritmului politic în alocarea de locuri în această comisie fiecărei formaţiuni politice parlamentare. Democrat-liberalii se opun din răsputeri unei asemenea abordări pentru a preîntâmpina o eventuală decizie nefavorabilă lui Berceanu. Ei au propus alocare unui loc suplimentar şi grupului senatorilor independenţi. Social-democraţii sunt de acord cel mult cu cedarea de către PDL a unuia din cele patru locuri pe care acest partid ar urma să le deţină. Liberalul Puiu Haşottia acuzat Puterea că vrea să pună beţe în roate constituirii acestei comsii. De la acuze la certuri nu a fost decât un pas, democrat-liberalii ameninţând că vor cere votul plenului, în situaţia în care Opoziţia nu va accepta includerea unui reprezentant al independenţilor în această comisie.

Social-democraţii ar dori ca repartizarea locurilor în comisia de anchetă să repecte algoritmul politic stabilit de ultimele alegeri parlamentare. În acest caz PSD şi PNL ar deţine 7 locuri şi o majoritate de un vot în plus faţă de reprezentanţii PDL şi cei ai UDMR. PSD şi-a anunţat deja propunerile pentru comisia Berceanu: este vorba de senatorii Marius-Sorin-Ovidiu Bota, Dan-Coman Şova, Vasile-Cosmin Nicula şi Gheorghe Marcu.

Ipoteza de lucru nu-i încântă însă pe democrat-liberali care se tem că nu vor putea controla evoluţia lucrărilor acestei comisii. În şedinţa de luni a Biroului Permanent al Senatului, democrat-liberalul Alexandru Pereeş a făcut apel la preşedintele instituţiei Mircea Geoană să ţină seama că mai există încă un grup parlamentar care ar avea drept de reprezentare în comisie: cei 10 colegi independenţi.

?Nu putem să ignorăm, totuşi există un grup de 10 colegi care sunt independenţi, va trebui să luăm
o decizie, la un moment dat să decidem ce facem cu aceşti oameni. Ei trebuie să aibă o reprezentare acolo, sunt aproape 7% cât şi UDMR-ul, chiar cu un senator în plus faţă de UDMR, ca şi grup
constituit şi recunoscut? a atras atenţia Pereş.

Social-democraţii le-au propus celor din PDL să cedeze un loc independenţilor aşa cum au procedat şi în cazul comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei.

?Noi chiar am respectat decizia Biroului permanent, am respectat şi algoritmul politic de la începutul mandatului, care nu cred că poate fi declarat neconstituţional de cineva sau poate de către unii membri ai Partidului Democrat Liberal. Nu cred că altă instanţă supremă în stat ar putea să facă lucrul acesta. Cred că am putea merge pe ideea comisiei de la revizuirea Constituţiei, unde reprezentanţii Partidului Democrat Liberal au cedat un loc reprezentaţilor UNPR sau independenţilor, cum le mai place să li se spună.Drept urmare, vă solicit, domnule preşedinte, stimaţi membri ai Biroului permanent, să votaţi comisia aşa cum ea revine şi rezultă din mandatul de început al fiecăruia dintre noi şi dacă colegi de-ai noştri de la independenţi sau de la UNPR sau de unde dumneavoastră doriţi să-i mai luaţi vor să participe la această comisie s-o facă? a replicat social-democratul Vasile-Cosmin Nicula.

Liderul senatorilor PDL, Traian Igaş a propus însă iniţierea unei noi discuţii între liderii de grup pentru a tranşa problema prezenţei indpendenţilor în comisie. Ideea s-a lovit de refuzul omologului său liberal, Puiu Haşotti care nu a pregretat să-i acuze că doresc tergiversarea constituirii acestei comisii.

?Dumneavoastră credeţi că dacă nu ne înţelegem aici, în Biroul permanent, ne vom înţelege, cei patru lideri de grup sau cinci, mă rog, patru plus unul? Mă îndoiesc. (...)În altă ordine de idei, eu am o nelămurire. Poate nu ştim noi, poate nu ştiu eu şi ştiu, probabil, colegii de la PDL? Eu ştiu că domnul ministru Berceanu nu a făcut absolut nimic ilegal. Toată activitatea domnului ministru Berceanu este impecabilă, nu i se poate reproşa nimic. (...) Eu am însă convingerea că dumneavoastră, de la PDL, găsiţi că domnul Berceanu este un ministru impecabil şi că nu i se poate reproşa nimic. Dacă este aşa, atunci de ce nu sunteţi de acord cu propunerile pe care le-a făcut domnul senator Nicula, dacă totul este în regulă cu domnul Berceanu şi nu vă este teamă.
Dacă obstrucţionaţi înfiinţarea acestei comisii, înseamnă că dumneavoastră ştiţi nişte chestiuni pe care nu le ştiu eu şi vă este teamă ca opoziţia să nu aibă o anumită majoritate în această comisie? a susţinut Haşotti.

Intervenţia sa a provocat vociferări aprige în sală. Vicepreşedintele Senatului, democrat-liberala Anca Boagiu a pretins acestuia să prezinte scuze grupului PDL pentru acuzaţiile formulate.

?Noi am spus întotdeauna că nu avem nimic împotriva înfiinţării acestei comisii de anchetă şi, mai mult decât atât, am spus că încurajăm înfiinţarea comisiilor de anchetă. Deci nu ne puteţi învinui de lucrul acesta şi v-aş ruga să retractaţi ce aţi spus anterior pentru că nu reflectă o realitate? a cerut Boagiu.

?Pentru stenogramă, îmi pare rău, nu retractez? a arătat Haşotti, scoţând-o uşor din sărite pe Boagiu.

?Rămâneţi cu părerile de rău, pentru că sunteţi tot timpul într-o părere de rău în ultima perioadă. Numai că problema este legată de faptul că această comisie trebuie constituită astfel încât să reflecte
reprezentarea parlamentară şi este o chestiune care nu se discută din pricina faptului că liderii grupurilor, printre care şi dumneavoastră vă număraţi, domnule senator, nu se întâlnesc. În ceea ce priveşte acuzaţiile pe care ni le-aţi adus, v-aş ruga să retrageţi ceea ce aţi spus pentru că atât personal, cât şi în numele colegilor mă simt jignită de ceea ce spuneţi, domnule senator? şi-a reformulat solicitarea fostul ministru.

?Eru n-am făcut nicio acuzaţie. Dimpotrivă, am făcut un laudacio pentru domnul ministru Berceanu. Nici cu aceasta nu sunteţi de acord?Da, îmi menţin afirmaţia: dumneavoastră obstrucţionaţi? nu dumneavoastră, PDL-ul, obstrucţionaţi constituirea acestei comisii de anchetă, punct.? a comentat ironic senatorul PNL.

Nervoasă, Boagiu a sugerat că prin comportamentul lor, liberalii nu doresc crearea comisiei deoarece ar avea ceva de ascuns de pe vremea când Ludovic Orban era ministru al Transporturilor.

?Dacă-mi aduc aminte, şi PNL-ul a avut un ministru la transporturi şi se numeşte Ludovic Orban? a susţinut ea.

?Vă aduc aminte că PDL-ul a avut vreo patru miniştri la transporturi, doamnă? a replicat prompt Haşotti.

Agasat de turnura discuţiei, democrat-liberalul Alexandru Pereş a venit în ajutorul colegei de partid, apelând la prevederile regulamentare. El a amintit asistenţei că, în cazul în care Biroul Permanent al Senatului nu se înţelege pe o anumită chestiune, problema se poate supune votului plenului.

?Cu referire la algoritmul politic, la art. 45, sigur, face referire la algoritmul politic, dar la alin. (2) mai spune un lucru, domnule vicelider: ?Problemele rămase în divergenţă - respectiv cele pe care dumneavoastră, liderii de grup, nu reuşiţi să le antamaţi ? după termenul stabilit la alin. (1), se supun direct votului Senatului?. Păi dacă doriţi într-adevăr să supuneţi votului Senatului ceva cu care nu ne înţelegem în Biroul permanent, eu vă garantez că o să fie respins în plenul Senatului. Haideţi să fim rezonabili. Vrem comisie de anchetă, vrem respectarea deciziilor Curţii Constituţionale, în sensul de a nu prelua, în proiectul de hotărâre, nişte articole care sunt declarate ? şi aveţi şi dumneavoastră Regulamentul ? ca şi neconstituţionale? i-a avertizat Pereş pe reprezentanţii Opoziţiei.

Cum democrat-liberalii insistau pentru o întâlnire a liderilor de grup, Haşotti a ţinut să precizeze că pe el nu-l convoacă nimeni.

?Noi discutăm aici absolut inutil. Această comisie ? şi o spun pentru stenogramă ? nu se va înfiinţa pentru că PDL-ul nu doreşte înfiinţarea ei, fără ghilimele? a mai spus senatorul PNL.

Narius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close