Antena 3 CNN Politică Cristian Preda critică apelul la art. 53 din Constituţie: Ingenios, dar riscă să declanşeze o criză a regimului

Cristian Preda critică apelul la art. 53 din Constituţie: Ingenios, dar riscă să declanşeze o criză a regimului

Cristian Preda critică apelul la art. 53 din Constituţie: Ingenios, dar riscă să declanşeze o criză a regimului
Sursa foto: Cristian Preda
28 Mai 2010   •   11:58

Europarlamentarul PDL Cristian Preda critică invocarea articolului 53 din Constituţie pentru a justifica acordul cu FMI şi măsurile de austeritate pe care Guvernul Boc îşi va angaja răspunderea în Parlamanet. Deşi apreciază recurgerea la acest articol ca ingenioasă, eurodeputatul PDL avertizează asupra riscului de declanşare a unei crize a regimului care se află în pericol de a se eroda singur. În opinia lui Preda, apelul la respectiva prevedere constituţională în maniera premierului Emil Boc relevă opiniei publice încă o lacună a textului constituţional revizuit în 2003.

"Invocarea articolului 53 din Constituţie pentru a justifica acordul cu FMI e ingenioasă, dar riscă să declanşeze o criză a regimului", scrie europarlamentarul PDL, pe blogul său.

El afirmă că, "dacă articolul 53 devine parte a unei politici de austeritate, atunci regimul se erodează singur, pentru că executivul e aşezat sub spectrul unui cataclism natural".
"Acest fapt va radicaliza adversarii săi, care vor fi bucuroşi să slăbească atât coaliţia, cât şi regimul", atrage atenţia Cristian Preda.
În opinia sa, un deficit poate fi considerat o sursă de instabilitate, inclusiv cronică. "Un deficit poate fi considerat o sursă de instabilitate, inclusiv cronică. Dar nu orice criză cere măsuri de excepţie. Cu atât mai puţin o criză politică, determinată de fragilitatea coaliţiei de guvernare", adaugă Preda.
Premierul Emil Boc a justificat, miercuri, legea de diminuare a cheltuielilor bugetare, care prevede reducerea costurilor cu salariile, pensiile şi alte drepturi sociale, pe seama articolului din Constituţie privind siguranţa naţională prin restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi.
"Această lege are ca temei articolul 53 din Constituţia României, de restrângere temporară a exerciţiului unor drepturi, şi anume este vorba de restrângerea acestora până la sfârşitul anului, până în 31 decembrie, urmând ca drepturile de pensii şi drepturile salariale pentru 2011 să fie stabilite prin legea bugetului pe 2011, prin noua lege a pensiilor şi prin noua lege a salarizării unitare a bugetarilor. Asta în condiţiile în care se realizează măsurile de restructurare a sectorului bugetar şi, pe de altă parte, de relansare a activităţii economice, astfel încât să avem resursele financiare pentru a putea vorbi de o creştere sănătoasă a salariilor şi pensiilor în anul 2011", a spus Boc.
Articolul 53 din Constituţie prevede însă că exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea instrucţiei penale, prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
Antena3.ro

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close