Antena 3 CNN Politică Dan Nica, despre prețurile la utilități: "Comisia Europeană trebuie să-i apere pe oameni"

Dan Nica, despre prețurile la utilități: "Comisia Europeană trebuie să-i apere pe oameni"

Europarlamentarul Dan Nica a spus, în Parlamentul European, că oamenii trebuie să fie apărați de Comisia Europeană în fața creșterii galopante a prețurilor la gaze și energie. 

Dan Nica, despre prețurile la utilități: "Comisia Europeană trebuie să-i apere pe oameni"
Sursa foto: Facebook
de Georgiana Adam    |    06 Oct 2021   •   12:50

Șeful Delegației Române PSD din Parlamentul European (PE) a transmis în timpul dezbaterii prioritare solicitate de Grupul S&D, că necesitatea unor soluții europene după creșterea prețurilor la energie și gaze reprezintă o urgență majoră pentru toate țările afectate din Uniunea Europeană.

"Viața a milioane de cetățeni din statele membre ale Uniunii Europene depinde de ceea ce Comisia Europeană va decide săptămâna viitoare. 

Pentru foarte mulți români, această perioadă dificilă, generată de explozia prețurilor, este una a alegerilor. Ei trebuie să aleagă între a-și plăti facturile, a mânca sau a-și cumpăra medicamentele. 

Mă deranjează foarte mult că nu sunt luate măsuri imediate împotriva celor care speculează piața în acest moment. 

În România, cel mai grav efect al creșterii prețurilor este că marea parte a populației nu-și mai permite plata facturilor la gaz și energie electrică, iar prețurile se vor dubla în perioada următoare. 

Dacă printre măsurile pe care Comisia le va propune, nu vom îngheța prețurile, situația va fi complicată și riscăm ca oamenii să își piardă încrederea în noi, în instituțiile europene", a explicat eurodeputatul PSD.

Dan Nica mai spune că este datoria fiecărui reprezentant al Parlamentului European și al Comisiei Europene să îi apere pe cetățenii statelor membre de explozia prețurilor, reamintind că "Grupul S&D a solicitat această dezbatere cu rezoluție, dar demersul a fost respins de PPE și Renew Europe".

Social-democratul consideră că majorarea dramatică a prețurilor nu reprezintă doar o problemă națională, ea având deja o dimensiune europeană, iar Comisia este cea care trebuie să pună pe picioare un plan concret, cu măsuri coordonate, pentru că nu este suficient și nici conform valorilor europene ca statele membre să fie lăsate să încerce să rezolve individual această problemă majoră.

Șeful Delegației PSD din Parlamentul European mai arată că autonomia strategică a Europei este incompatibilă cu nivelul actual de expunere la fluctuațiile piețelor internaționale de energie, astfel încât este necesar fie un mecanism de coordonare între statele membre și autoritățile de reglementare respective, fie o Platformă Europeană Centralizată pentru achiziționarea de gaze naturale.
 

×
Subiecte în articol: Dan Nica
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close