Antena 3 CNN Politică Dan Nica, ministru interimar la Interne. Băsescu a semnat decretul de numire în funcţie

Dan Nica, ministru interimar la Interne. Băsescu a semnat decretul de numire în funcţie

Dan Nica, ministru interimar la Interne. Băsescu a semnat decretul de numire în funcţie
Sursa foto: Dan Nica
04 Feb 2009   •   18:57

Preşedintele Traian Băsescu a semnat miercuri decretul prin care-l confirmă pe vicepremierul Dan Nica ca interimar la Interne, pe un termen de 45 de zile. Confirmarea lui Nica ca ministru plin la nivelul Internelor va fi făcută după ce situaţia cumulului de funcţii ministeriale va fi reglementată prin regulament. Premierul Emil Boc a remis deja conducerii celor două Camere ale Parlamentului o sesizare pentru soluţionarea juridică a acestei situaţii.
Confirmarea prezidenţială în funcţie vine după ce Emil Boc l-a nominalizat în aceeaşi zi pe vicepremierul Dan Nica pentru ocuparea funcţiei de ministru interimar al Administraţiei şi Internelor (MAI). În luarea acestei decizii, Guvernul a luat în calcul cumularea funcţiei de vicepremier cu cea de ministru al Internelor, astfel încât titulatura deţinută de Dan Nica să fie cea de vicepremier cu portofoliu de ministru al Administraţiei şi Internelor, şi l-a propus, până la o decizie în Parlament, interimar pe Nica.
"Avem două variante juridice, iar decizia este politică. O singură persoană să ocupe două funcţii separate, ceea ce ar fi o premieră în sistemul nostru constituţional şi ar fi contestabilă. O a doua, care este 100% acoperită juridic de articolul 85 alineatul 3 din Constituţie, ar fi ca din cele două funcţii să facem una singură: vicepremier cu portofoliu de Interne", a declarat ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta.
Conform unor surse parlamentare, sesizarea adresată de primul-ministru Emil Boc privind cumulul funcţiei de vicepremier cu cea de ministru de Interne a fost remisă conducerii celor două Camere ale Parlamentului. Cum problema structurii guvernamentale este de resortul ambelor Camere, procedura de urmat va fi decisă, cel mai probabil, în Birourile reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Articolul 85 prevede: "Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru". Alineatul 2 arată că, "în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului".
Dan Nica a fost propus, marţi seară, de către Biroul Permanent al PSD, iar apoi avizat de către Comitetul Executiv Naţional al social-democraţilor pentru preluarea acestei funcţii, rămasă vacantă după demisia lui Liviu Dragnea.
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close