Antena 3 CNN Politică După discursul de asumare al lui Boc, PNL şi UDMR pregătesc moţiuni de cenzură (VIDEO)

După discursul de asumare al lui Boc, PNL şi UDMR pregătesc moţiuni de cenzură (VIDEO)

După discursul de asumare al lui Boc, PNL şi UDMR pregătesc moţiuni de cenzură (VIDEO)
16 Sep 2009   •   10:30

Guvernanţii au venit, marţi, în faţa Legislativului. Premierul Boc şi-a asumat răspunderea pe trei pachete de legi - cea a educaţiei, a salarizării unitare şi a restructurării agenţiilor guvernamentale. Asta în ciuda nemulţumirii pe care iniţiativa a stârnit-o atât în rândul opoziţiei, cât şi în rândul sindicaliştilor.

Şedinţa de plen pentru angajarea răspunderii Guvernului asupra celor trei proiecte de legi a început cu stângul.

"Vă aduc la cunoştinţă că parlamentarii PNL nu vor participa la această şedinţă", a anunţat preşedintele partidului, Crin Antonescu.

Discursul premierului a început cu 45 de minute întârziere.


EMIL BOC, ÎN FAŢA PARLAMENTARILOR


O parte dintre parlamentarii social-democraţi şi conservatori, mai puţin dispuşi la compromis, au părăsit sala imediat.


Vezi textul final al legii educaţiei(PDF)

Vezi textul final al legii salarizării unitare(PDF)

Vezi textul final al legii reorganizarii unor autorităţi şi instituţii publice(PDF)

PARLAMENTARII PĂRĂSESC ŞEDINŢA


În timp ce premierul îşi susţinea discursul, în faţa unei săli aproape goale, la unul dintre balcoanele plenului câţiva sindicalişti au afişat un mesaj pentru Emil Boc, căruia i-au cerut demisia.

În tot acest timp, langă clădirea Parlamentului sindicaliştii cereau renegocierea legii de salarizare unitară, astfel încât toţi bugetarii să aibă salarii decente.


MESAJUL SINDICALIŞTILOR PENTRU GUVERN




După asumare, moţiuni

Dacă în termen de trei zile niciun partid nu depune o moţiune de cenzură, cele trei legi sunt declarate adoptate şi publicate în Monitorul Oficial.

PNL şi UDMR au anunţat, însă, că pregătesc o moţiune de cenzură pe care o vor depune cel târziu joi. Cele două partide vor lucra la textul ei în cursul zilei de miercuri.

Surse neoficiale din PNL susţin că liberalii ar putea să depună două moţiuni de cenzură, una pe legile educaţiei şi una pe tema salarizării unitare.

UDMR sprijină demersul liberalilor, însă numai pe cel privind legea unică de salarizare.


Depunerea unei moţiuni de cenzură este un de­mers relativ simplu, fiind suficiente semnăturile reprezen­tanţtilor PNL şi ai UDMR. Dificilă va fi însă apro­barea moţiunii, iar voturile repre­zentantilor PSD sunt esenţiale.

Pentru depunere sunt suficiente semnăturile reprezen­tan­ţilor PNL şi ai UDMR. Cele două partide au împreună 122 de mandate, însă pentru a fi aprobată, moţiunea trebuie votată de jumătate plus unu din numărul total de parlamentari, adică 236 de voturi.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a explicat de ce nu este de acord cu procedura de angajare a răspunderii Guvernului. În primul rând, demersul este neconstituţional, susţin liberalii. Emil Boc şi-a asumat răspunderea pe trei pachete de legi, în trei domenii diferite.

Antena 3


×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close