x close

Guvernul Ponta II a depus jurământul. Cabinetul a trecut de Parlament, cu două treimi din voturi

de O.P.    |    S.T.    |    M.Z.    |    21 Dec 2012   •   21:38
Guvernul Ponta II a depus jurământul. Cabinetul a trecut de Parlament, cu două treimi din voturi 418 Foto: Antena 3

Birourile Permanente reunite au decis, vineri, ca audierile miniştrilor propuşi în comisiile parlamentare să înceapă la ora 12.30, iar ora 14.00 să fie plenul reunit pentru învestirea Guvernului.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea. Preşedintele Camerei a menţionat că avizul comisiilor este consultativ.
  
El a spus că la plen vor fi alocate, la dezbateri, 10 secunde de fiecare parlamentar. Totodată, Zgonea a spus că îl va informa pe preşedintele ţării despre şedinţa de plen.


Update 22.15 - Preşedintele Traian Băsescu i-a felicitat pe membrii noului guvern şi le-a promis sprijinul său, în cazul în care aceştia vor avea nevoie.


Update 21.40
- A început depunerea jurământului de către noii miniştri ai cabinetului Ponta II, ceremonie la care este prezent şi preşedintele
Traian Băsescu.

Primul care a jurat a fost premierul Victor Ponta. A urmat Liviu Dragnea, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Daniel Chiţoiu - viceprim-ministru, ministrul Finanţelor Publice, a fost următorul care a depus jurământul. Gabriel Oprea a depus şi el jurământul ca viceprim-ministru.



Au urmat apoi, Daniel Constantin - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Titus Corlăţean - ministrul Afacerilor Externe, Radu Stroe - ministrul Afacerilor Interne, Mircea Duşa - ministrul Apărării Naţionale, Mona-Maria Pivniceru - ministrul Justiţiei, Rovana Plumb - ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.


Următorii care au jurat cu mâna pe Biblie au fost Varujan Vosganian - ministrul Economiei, Dan Nica - ministrul pentru Societatea Informaţională, Gheorghe-Eugen Nicolăescu - ministrul Sănătăţii, Remus Pricopie - ministrul Educaţiei Naţionale, Mariana Câmpeanu - ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Au urmat la depunerea jurământului, Eugen-Orlando Teodorovici - ministrul Fondurilor Europene, Relu Fenechiu - ministrul Transporturilor, Daniel-Constantin Barbu - ministrul Culturii, Nicolae Bănicioiu - ministrul Tineretului şi Sportului.


Următorii au fost miniştrii delegaţi: Liviu Voinea - ministrul delegat pentru Buget, Lucia-Ana Varga - ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Dan-Coman Şova - ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Maria Grapini - ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, Constantin Niţă - ministrul delegat pentru Energie.

Au mai pus mâna pe Biblie şi Mihnea-Cosmin Costoiu - ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihai-Alexandru Voicu - ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Cristian David - ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni şi Adriana-Doina Pană - ministrul delegat pentru Dialog Social.


Update 21.10 - Traian Băsescu a semnat decretele de numire pentru noul guvern.

Update 21.01 - Membrii Guvernului pleacă spre Palatul Cotroceni, acolo unde va avea loc depunerea jurmântului.

Update 20.41 - Potrivit unor surse din USL, miniştrii vor depune jurământul de învestitură în funcţie la ora 21.30.

Update 20.18
- Din punct de vedere legislativ, acum urmează ca hotărârea Parlamentului să fie publicată în Monitorul Oficial, apoi decretele individuale de numire şi, ulterior, va avea loc depunerea jurământului de către viitorii miniştri la Palatul Cotroceni.

Update 20.03 - Premierul Victor Ponta a declarat, imediat după aflarea rezultatului votului din Parlament, că vrea "să fie cât mai aproape de speranţele celor care i-au votat".


Update 19.59 -Rezultatul oficial al votului: "Numărul total al deputaţilor şi senatorilor este de 586, numărul celor prezenţi a fost de 522. Numărul voturilor exprimate, 522, din care anulate, zero. Voturi au fost 402, voturi , 120", a anunţat secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici.

Astfel, Parlamentul acordă încredere deputaţilor şi senatorilor. Conform Constituţiei, s-a întrunit majoritatea pentru ca Parlamentul României să asigure încredere Guvernului.


Update 19.42 - Guvernul Ponta a trecut. Au fost înregistrare 402 de voturi "pentru" şi 120 "împotrivă", potrivit Antena 3. Numărul de voturi "înseamnă două treimi, sigur că sunt mulţumit", a declarat premierul Victor Ponta.


Update 19.38 - Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus, vizavi de informaţia potrivit căreia la Cotroceni sunt primiţi doar miniştri, că "asta este varianta corectă şi legală, varianta din 2009 a fost una extinsă. Probabil s-a decis asta şi din motive temeinice (frig, ninsoare)".



Update 19.33 - Votul parlamentarilor s-a încheiat.



Update 19.20 - Administraţia prezidenţială a transmis membrilor viitorului Cabinet că la ceremonia depunerii jurământului, care ar urma să aibă loc vineri noaptea la Cotroceni, vor fi acceptaţi doar membrii Guvernului, nu şi alţi invitaţi, potrivit unor surse din USL, citate de Mediafax.

Update 18.20 - Deputaţii şi senatorii încep votul în Parlament pentru aprobarea cabinetului Ponta II. Votul este secret, cu bile.

Guvernul este învestit dacă în favoarea programului de guvernare şi a componenţei sale se pronunţă majoritatea deputaţilor şi senatorilor. Membrii Guvernului care sunt şi parlamentari au votat la început.

Dacă guvernul trece de Parlament, viitorii miniştri vor merge apoi la Cotroceni.



Update 17.25 - Antonescu: "Nu aveţi niciun şef, domnule prim-ministru. Dacă mai are preşedintele, nu-l băgaţi în seamă"

Update 16.50 - Guvernul Ponta are prima şedinţă sâmbătă, la ora 10.

Update 16.35
- Premierul Victor Ponta a spus că face "un apel sincer la dialog cu opoziţia".

Update 16.28
- Titus Corlăţean, Dan Şova şi Dan Nica au primit şi ei avizul de la comisiile parlamentare

UPDATE 16:05- Şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor în care va fi acordat votul de învestitură Guvernului condus de Victor Ponta a început vineri, în noua sală a Legislativului dedicată plenului reunit.

Pentru a fi învestit de Parlament, noul Cabinet trebuie să întrunească voturile majorităţii deputaţilor şi senatorilor, adică 294.


Preşedintele Traian Băsescu nu participă la ceremonia de învestire a noului Guvern.


UPDATE 14:55
Relu Fenechiu - aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ca ministru al Transporturilor

UPDATE 14:51
Bănicioiu, Pricopie şi Costoiu - avizaţi favorabil de comisiile parlamentare de învăţământ

UPDATE 14:50
Cristian David - avizat favorabil pentru funcţia de ministru delegat pentru românii de pretutindeni

UPDATE 14:45
Lucia Varga, validată pentru portofoliul apelor, pădurilor şi pisciculturii

UPDATE 14:43
Mircea Duşa - avizat favorabil în comisiile parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministru al Apărării

UPDATE 14: 40
Doina Adriana Pană, aviz favorabil pentru portofoliul de ministru delegat pentru Dialog Social

UPDATE 14:35 Membrii comisiilor pentru administraţie din Camera Deputaţilor şi Senat i-au acordat vineri, în urma audierii, un aviz favorabil social-democratului Liviu Dragnea, propus ca ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în Cabinetul Ponta II.

UPDATE: 14:24
Daniel Chiţoiu şi Liviu Voinea au primit avizul comisiilor reunite de buget-finanţe din Camera Deputaţiilor şi Senat, dar ministrul Finanţelor a primit cu nouă voturi pentru mai multe decât ministrul delegat pentru buget, respectiv 32 de voturi la 23 de voturi.

UPDATE 14:23Radu Stroe a fost avizat favorabil, vineri, de comisiile parlamentare pentru a ocupa funcţia de ministru al Afacerilor Interne.

UPDATE: 14: 21: Constantin Niţă, propus pentru funcţia de ministru delegat pe lângă Ministerul Energiei, a primit, vineri, votul favorabil al comisiilor parlamentare.

UPDATE: 14:20 Senatorul liberal Daniel Barbu a fost avizat favorabil, vineri, în funcţia de ministru al Culturii şi Cultelor de comisiile de specialitate din Parlament, cu 31 de voturi "pentru", 9 voturi "împotrivă" şi nicio abţinere.

UPDATE: 14:19 Mariana Câmpeanu a primit, vineri, avizul favorabil al comisiilor de specialitate reunite pentru a ocupa funcţia de ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi al Persoanelor Vârstnice, fiind validată cu 43 de voturi "pentru", 17 voturi "împotrivă" şi două abţineri.

UPDATE 13:43 Rovana Plumb a fost avizată de comisie.

UPDATE: 12:32
Maria Grapini a primit avizul comisiei

UPDATE 12:24 : Comisiile juridice ale Parlamentului au avizat favorabil, vineri, cu majoritatea voturilor, candidatura lui Mihai Voicu pentru funcţia de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul.

Voicu le-a spus parlamentarilor că a mai îndeplinit această funcţie în perioada 2006-2008 şi a precizat că va evita situaţiile neplăcute, astfel încât reprezentanţii Guvernului să fie prezenţi în plen la dezbaterile proiectelor de lege.

UPDATE: 12:20 Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a venit în sala de şedinţe, iar George Becali, membru al Comisiei juridice a Camerei, i-a aşezat acesteia scaunul. Becali s-a aşezat apoi lângă Mona Pivniceru cu care a vorbit de câteva ori.



UPDATE 12:14 : Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri că în ultimele discuţii avute cu liderii USL nu a fost vorba despre "o bătaie pe fonduri, pe resurse, pe forme de putere", ci s-ar fi abordat teme legate de reforma administraţiei şi reorganizarea administrativă a Guvernului.  Antonescu a fost întrebat dacă este de aceeaşi părere cu Victor Ponta, că amânarea audierilor miniştrilor în Parlament, pe fondul discuţiilor dintre liderii USL au reprezentat un semnal prost pentru noul Guvern.
  
"Eu nu-l admit, eu cred că este un semnal foarte bun pentru acest Guvern faptul că în calendarul anunţat şi cu toată această sumă de probleme, de neclarităţi, de tensiuni, de intoxicări, suntem capabili de doi ani în coace să rezolvăm lucrurile şi să le rezolvăm corect", a susţinut Antonescu.
  
El a ţinut să precizeze că în cadrul USL nu s-au discutat aspecte dintre cele vehiculate în presă, iar negocierile nu au vizat ANAF, CNADNR sau coordonarea prefecţilor.

UPDATE: 11:47 Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, vineri, după întâlnirea cu liderul PNL Crin Antonescu, că nu a vorbit nici cu UDMR, nici cu PPDD, el arătând că informaţiile pe tema negocierilor cu aceste formaţiuni sunt dezinformări. "Nu, nici vorbă. Astea sunt nişte dezinformări şi regret faptul că dumneavostră încă vă lăsaţi aşa de uşor minţiţi", a spus Ponta, întebat dacă s-a văzut cu UDMR. Premierul a ţinut să sublinieze că nu a vorbit nici cu UDMR, nici cu PPDD.
  
El a arătat că va fi prim-ministru doar al unui Guvern USL. "Altfel, nu sunt prim-ministru. Poate să fie altcineva", a spus Ponta.

Cum a reacţionat Crin Antonescu:


UPDATE 11:13: Premierul Victor Ponta a declarat, vineri dimineaţă, că merge la Camera Deputaţilor să voteze, ca deputat, pentru ridicarea imunităţii deputatului Ion Stan. El a făcut această precizare la finalul declaraţiilor de presă susţinute după discuţiile pe care le-a avut, vineri dimineaţă, cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu, în biroul acestuia.

Deputatul Ion Stan a declarat, vineri, în plenul Camerei Deputaţilor, că el a fost "obiectul unei înscenări judiciare prin care s-a dorit execuţia sa politică".

UPDATE: 10:45: Victor Ponta a explicat că, aşa cum a gândit el structura Guvernului şi cum va rămâne, ANAF nu are alt loc decât la Ministerul Finanţelor, CNADNR merge la ministrul pentru Proiectele de Infrastructură, în timp ce prefecţii trec în coordonarea sa directă, rămânând la Interne.

UPDATE: 10:44: Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că după şedinţa de plen a Camerei în cazul Stan, se vor reuni Birourile Permanente şi vor stabili audierile miniştrilor, iar după audieri, în jurul orelor 15-16, va avea loc plenul Parlamentului în care el va cere învestirea noului Guvern. Întrebat dacă va avea loc vineri votul de învestitură, Ponta a răspuns: "Categoric da".
  
El a mai spus că vineri seară, "târziu", noul Guvern va depune jurământul la Palatul Cotroceni.Premierul a spus că imediat după şedinţa Camerei în cazul Stan, se vor întruni Birourile Permanente, care vor stabili programul audierilor în Comisii.Ponta a adăugat că în jurul orelor 15-16 va începe plenul pentru învestitură, care va dura patru ore.

UPDATE: 10:35: Deputaţii au început, vineri, în plenul Camerei, dezbaterera privind cererea ministrului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ion Stan. Bogdan Ciucă a prezentat raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, întrunită înainte de această sesiune parlamentară. Ciucă a spus că nouă membri ai Comisiei Juridice au votat pentru încuviinţarea arestării preventive a lui Ion Stan, un vot a fost împotrivă şi 13 voturi anulate.După acest raport al Comisiei Juridice, grupurile parlamentare au început să-şi spună punctul de vedere.

UPDATE: 10:00 Liderii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta discută în biroul preşedintelui Senatului. Întâlnirea a început în jurul orei 09.00.Ponta a intrat în biroul lui Antonescu fără a face declaraţii presei. Audierile în comisiile parlamentare ale miniştrilor propuşi în viitorul Cabinetul Ponta au fost amânate, joi, din cauza unor neînţelegi în USL, motivele având legătură, potrivit unor surse, cu atribuţiile miniştrilor şi cu subordonarea unor instituţii în Guvern.
  
Joi seară, după anunţul privind amânarea audierilor miniştrilor propuşi, au început să circule informaţii referitoare la disputele din interiorul USL legate de atribuţiile miniştrilor delegaţi.
  
Ulterior, Victor Ponta a plecat de la Parlament şi fost asaltat de jurnalişti cu întrebări referitoare la motivele disputelor, respectiv subordonarea ANAF şi trecerea Autostrăzilor la Ministerul Marilor Proiecte.
  
După plecarea lui Ponta, au apărut informaţii referitoare la iniţierea unor discuţii ale PSD cu UDMR şi cu PPDD.
  
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seară, că nu crede că PSD a început negocieri cu UDMR sau PPDD.
  
Antonescu a declarat, joi seară, USL face bine, că PNL nu a cerut ministere în plus şi că audierile miniştrilor propuşi vor începe vineri, menţionând că nu au fost întrunite toate condiţiile, inclusiv politice, pentru ca acest lucru să se întâmple joi.

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati