Antena 3 CNN Politică Legea lustraţiei, adoptată de deputaţi. Actualii demnitari, cu trecut comunist, nu sunt afectaţi

Legea lustraţiei, adoptată de deputaţi. Actualii demnitari, cu trecut comunist, nu sunt afectaţi

Legea lustraţiei, adoptată de deputaţi. Actualii demnitari, cu trecut comunist, nu sunt afectaţi
Sursa foto: Camera Deputaþilor
19 Mai 2010   •   13:28

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, prin vot cu apel nominal Legea lustraţiei, cu 203 voturi "pentru", 40 de voturi "împotrivă" şi 12 abţineri. În cazul acestui act normativ, Camera Deputaţilor este forul decizional, legea fiind deja adoptată de Senat în aprilie 2006. PSD a anunţat prin vocea deputatului Mircea Silvestru-Lup, că nu va vota o lege neconstituţională. Silvestru-Lup a precizat că printre care ar fi trebuit lustraţi se află şi preşedintele Traian Băsescu şi fostul premier Theodor Stolojan. Pesedistul a arătat că social-democraţii vor contesta legea la Curtea Constituţională.

Legea lustraţiei prevede limitarea temporară a accesului la anumite funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Aceştia nu pot candida şi nu poate fi numiţi pe o perioadă de 5 ani consecutivi de la intrarea în vigoare a legii pentru demnităţi şi funcţii publice.

Printre persoanele care fac obiectul legii şi nu vor putea candida sau fi numite în funcţii publice se află persoanele au ocupat funcţii de conducere retribuite de PCR şi cele care au deţinut calitatea de membru al Consiliului de Stat şi al Consiliului de Miniştri, cele care au fost secretari, prim-secretari sau cele care au exercitat funcţii de activist în cadrul aparatului de propagandă sau care au deţinut calitatea de şefi ai unor misiuni diplomatice sau consulare româneşti din străinătate. În aceeaşi categorie se înscriu şi persoanele care au ocupat funcţiile de comandant, inspector şef sau inspector adjunct în inspectoratele de miliţie, comandanţii din centrele de detenţie politică, secretarii de partid.
Aceştia nu pot fi aleşi sau nu pot fi numiţi pe o perioadă de 5 ani consecutivi de la intrarea în vigoare a legii pentru demnităţi şi funcţii publice, cum ar fi cea de preşedinte al ţării, senator, deputat, membru al CSM, consilieri locali şi judeţeni, consilieri prezidenţiali sau de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, membri ai Guvernului, judecători ai Curţii Constituţionale, avocatul poporului, membru în CA sau în conducerea executivă a BNR sau a altor bănci de stat sau membru în CA sau AGA ale regiilor naţionale, companiilor naţionale, preşedinte sau vicepreşedinte al ICCJ, procurori generali, membri în conducerea ANI.
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică trebuie să depună la instituţia unde lucrează o declaraţie olografă, pe propria răspundere, prin care să precizeze dacă s-ar afla într-una dintre situaţiile prevăzute de legea lustraţiei.

Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close