Antena 3 CNN Politică MAE şi MAI invită "statele membre care continuă să aibă rezerve faţă de aderarea României la Schengen" să-şi motiveze poziţia

MAE şi MAI invită "statele membre care continuă să aibă rezerve faţă de aderarea României la Schengen" să-şi motiveze poziţia

MAE şi MAI invită "statele membre care continuă să aibă rezerve faţă de aderarea României la Schengen" să-şi motiveze poziţia
Sursa foto: Foto: europa.eu
03 Mar 2013   •   15:26

Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul de Interne ale României cer într-un comunicat comun ca statele membre care se opun aderării la Schengen a ţării noastre şi Bulgariei să îşi motiveze la Consiliul JAI poziţia "prin argumente clare, fundamentate pe Tratatele UE şi acquis-ul Schengen".
   
"Apreciem esenţial ca subiectul privind aderarea României la spaţiul Schengen să se regăsească pe agenda Consiliului JAI din 7-8 martie 2013. Considerăm oportună, cu acest prilej, o discuţie în care să invităm statele membre care continuă să aibă rezerve legate de adoptarea unei decizii pozitive să-şi motiveze poziţia prin argumente clare, fundamentate pe Tratatele UE şi acquis-ul Schengen", se arată în comunicatul comun al celor două ministere.
   
De asemenea, "România aşteaptă din partea partenerilor europeni adoptarea unei abordări corecte şi constructive, care trebuie să fie în linie cu modul în care s-a realizat procesul de extindere a spaţiului Schengen, din decembrie 2007, cu cele 9 state membre UE, în baza Tratatelor UE şi acquis-ului Schengen", se arată în comunicat.
   
Cele două ministere reamintesc că România a îndeplinit toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, conform acquis-ului în domeniu.
   
"Acest fapt a fost recunoscut de către toate statele membre şi stipulat în Concluziile adoptate de Consiliul JAI din 9 iunie 2011. România reafirmă poziţia sa de principiu că procesul de aderare la spaţiul Schengen nu depinde de alte criterii decât cele stipulate cu claritate în acquis", subliniază MAE şi MAI.
   
În comunicat se aminteşte şi că, la Consiliul European din 1-2 martie 2012, România a acceptat îndeplinirea unor măsuri suplimentare în domeniu, menite să consolideze încrederea partenerilor europeni în capacitatea sa de a-şi asuma statutul de membru Schengen şi să faciliteze, ca urmare, deblocarea dosarului şi adoptarea unei decizii pozitive.
   
"Aceste măsuri au fost implementate de România în totalitate, în termenii agreaţi, fapt recunoscut de Consiliul European din decembrie 2012", se mai arată în comunicat.
   
Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

×
Subiecte în articol: MAI MAE România aderare Schengen parteneri
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close