Ministerul Finanţelor vrea un nou program prin care să se împrumute direct de la populaţie

22 Iun 2017   •   16:42
Ministerul Finanţelor vrea un nou program prin care să se împrumute direct de la populaţie Foto: Agerpres

Ministerul Finanţelor propune un nou program prin care să se împrumute direct de la populaţie, Tezaur, în cadrul noii strategii de administrarea datoriei publice corespunzătoare strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2017-2019. Ministerul a dezvăluit şi valoarea buffer-ului valutar de la Trezorerie, care este în prezent de 6,3 miliarde euro, potrivit news.ro.

„Pentru creşterea accesibilităţii persoanelor fizice la cumpărarea titlurilor de stat, se va introduce Programul Tezaur, prin intermediul căruia populaţia va putea subscrie certificate de trezorerie la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, şi se va continua Programul FIDELIS de emisiuni de titluri de stat pentru populaţie prin intermediul pieţei bursiere", a precizat ministerul.

Ca şi în strategiile precedente, Finanţele susţin, ca obiective generale, că doresc creşterea lichidităţii pieţei interne a titlurilor de stat, limitarea riscurilor asociate portofoliului datoriei publice şi sigurarea necesarului de finanţare în condiţii de minimizare a costurilor pe termen mediu şi lung.

Ultimele date publicate de Ministerul Finanţelor arătau că buffer-ul, sau rezerva în valută din Trezorerie, era la finalul lunii mai 2016 de 5,9 miliarde euro, ceea ce înseamnă că valoarea sa a crescut cu circa 400 milioane euro în ultimul an.

x close