Antena 3 CNN Politică Opoziţia îl lasă pe Băsescu fără referendum: Afişele preşedintelui, înlăturate de BEJ-urile locale

Opoziţia îl lasă pe Băsescu fără referendum: Afişele preşedintelui, înlăturate de BEJ-urile locale

Opoziţia îl lasă pe Băsescu fără referendum: Afişele preşedintelui, înlăturate de BEJ-urile locale
Sursa foto: Traian Bãsescu
05 Noi 2009   •   16:59
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Afişele care îl înfăţişează pe şeful statului Traian Băsescu îndemnând populaţia să vină la referendum în ziua alegerilor prezidenţialelor reprezintă noua ţintă a acţiunilor liberale din teritoriu. Pe motiv că acţiunea prezidenţială constituie un abuz şi oferă un attuu incorect lui Băsescui în cursa pentru un nou mandat prezidenţial, filialele PNL au demarat po acţiune de contestare la nivelul Birourile Electorale Judeţene a afişării acestor pliante pe panourile speciale dedicate candidaţilor angrenaţi în campania pentru Cotroceni. Ofensiva politică declanşată de PNL împotriva dublei ipostaze arogate de către Băsescu a înregistrat unele succese: BEJ Iaşi, Dolj, Timiş, Neamţ şi Suceava au aprobat solicitările liberale şi au dispus îndepărtarea de pe panourile de afişaj a afişelor pro-referendum cu chipoul lui Băsescu. Democrat-liberalii încearcă în prezent să recupereze terenul pierdut şi să stopeze acţiunile de înlăturare acestor afişe, contestând deciziile BEJ la Biroul Electoral Central. Deja, implementarea unei astfel de decizii adoptată de BEJ Iaşi săptămâna trecută a fost blocată de BEC, după o contestaţie PDL.
Surse liberale susţin că plângerile la BEJ-urile locale vor continua pentru a stânjeni cât mai mult campania pro-referendum pe care PNL o consideră ca fiind o strategie pusă în slujba creşterii şanselor electorale ale actualului preşedinte pentru obţinerea celui de-al doilea mandat prezidenţial la Cotroceni.
Deocamdată liberalii au obţinut cinci decizii BEJ de îndepărtare a afişelor pro-referendum de pe panourile special amenajate pentru alegerile prezidenţiale. În Timiş, Neamţ şi Suceava, ultimele două judeţe fiefuri PDL, au fost admise reclamaţiile liberale, deciziile BEJ urmând a fi aplicate la nivelul fiecărei localităţi din respectivele unităţi administrarive.

Afişul interzis de Birourile Electorale Judeţene:

Sursă foto: traianbasescu.ro

Filialele PNL au reclamat faptul că ?asocierea imaginii preşedintelui cu referendumul? prin afişele respective postate în locuri publice încalcă prevederile Legii 370/2004 privind alegerea preşedintelui României şi prevederile Codului de bune practici privind referendumul, adoptat de Comisia de la Veneţia în perioada 2005 - 2007.
BEJ Suceava a dispus chiar înlăturarea tuturor materialelor electorale prin care preşedintele cere electoratului să participe la referendum inclusiv de pe imobilele cetăţenilor care permit afişarea lor.
Intedicţiile aplicate la nivelul celor trei judeţe nu sunt singulare. Şi Biroul Electoral Judeţean Dolj a dispus, miercuri, îndepărtarea de pe panourile electorale a afişelor destinate campaniei pentru referendum în care este reprezentat Traian Băsescu, admiţând astfel întâmpinările depuse de Alianţa PSD+PC şi PNL.
În paralel, PDL nu a stat cu mâinile în sân. Cum legislaţia dă dreptul oricui partid să conteste orice decizie BEJ la BEC în termen de 48 de ore, democrat-liberalii au trecut la contracararea acţiunilor PNL. Deja, decizia similară adoptată de către BEJ Iaşi a fost anulată de BEC după ce PDL a pus în practică contestarea ei.
Săptămâna trecută, filiala PNL Iaşi depusese cu succes o plângere la Biroul Electoral Judeţean, în care solicita îndepărtarea afişelor electorale ale candidatului la preşedinţie Traian Băsescu destinate campaniei pentru referendumul din 22 noiembrie, motivând că locurile speciale de afişaj sunt destinate doar campaniei pentru alegerile prezidenţiale.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: referendum PNL contestatii abuz
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close