Antena 3 CNN Politică Ponta: Luni expiră termenul până la care Diaconescu trebuie să depună banii pentru Oltchim

Ponta: Luni expiră termenul până la care Diaconescu trebuie să depună banii pentru Oltchim

Ponta: Luni expiră termenul până la care Diaconescu trebuie să depună banii pentru Oltchim
Sursa foto: Foto: Agerpres
28 Sep 2012   •   22:49

Luni expiră termenul până la care Dan Diaconescu trebuie să depună banii pentru privatizarea Oltchim iar dacă nu va depune cei 45 de milioane de euro, se consideră practic că nu se va putea încheia contractul cu acesta, a declarat, vineri, la Bruxelles, premierul Victor Ponta, informează corespondentul Agerpres.
   
Potrivit lui Ponta, în măsura în care privatizarea Oltchim eşuează, "responsabilitatea aparţine Ministerului Economiei", dar a adăugat că actuala echipă a preluat ''din mers'' o procedură care era aproape de finalizare.

 "Au făcut tot ce puteau să facă, nu cred că puteau să facă cu mult mai mult. Dar e adevărat, există o lecţie de tras după această privatizare de care trebuie să ţinem cont în viitor, fie că e vorba de Oltchim, fie de CFR Marfă", a spus premierul.
   
El a reamintit în context că şeful Oficiului pentru Privatizare a fost numit de ministrul Economiei.
   
"Poziţia mea a fost extrem de clară dar, în acelaşi timp, cu rezerve impuse de lege. Luni expiră termenul practic pentru asta, luni expiră termenul maxim de 10 zile. Dacă luni domnul Diaconescu nu va plăti cei 45 de milioane de euro, se consideră că nu se mai poate încheia contractul cu domnia sa şi se trece imediat în faza a doua, un împrumut de salvgardare şi pregătirea în primăvara anului viitor a unei noi proceduri de privatizare care să ţină cont de lucrurile care n-au mers. Noi am preluat practic o procedură din mers, am fost sub presiunea timpului. Dacă n-am fi făcut această procedura criticata şi criticabilă, dacă nu am fi îndeplinit-o, astăzi în boardul FMI n-am fi avut  - în 20 minute, m-a informat ministrul Finanţelor că a fost cea mai scurtă dezbatere (...) - o aprobare unanimă a scrisorii de intenţie. E cel mai bun semnal pe care România îl poate primi referitor la stabilitatea sa financiară'', a declarat premierul într-o conferinţă de presă.
   
Acesta a ţinut că le mulţumească tuturor celor care au făcut posibil acest lucru şi a arătat că, într-un an în care majoritatea ţărilor europene au mari probleme, în care România a trecut în alegeri, prin criza politică, în an electoral, este mare lucru să reuşeşti să menţii stabilitate economică. 'E un lucru cu care mă mândresc şi care va rămâne în bilanţul pozitiv al guvernului', a adăugat şeful Executivului.
   
Primul-ministru a reamintit că Guvernul României s-a angajat, în aprilie 2012, că va scoate la privatizare Oltchim, dar în aprilie guvernul Ungureanu n-a mai făcut acest lucru.

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close