Antena 3 CNN Politică Ponta spune că nu a fost informat de un dosar DNA. Dar nu aş fi "om politic" dacă nu aş avea dosar

Ponta spune că nu a fost informat de un dosar DNA. Dar nu aş fi "om politic" dacă nu aş avea dosar

Ponta spune că nu a fost informat de un dosar DNA. Dar nu aş fi "om politic" dacă nu aş avea dosar
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    16 Ian 2014   •   22:50

Premierul Victor Ponta a declarat că nu a fost informat că ar avea vreun dosar la DNA, dar că nu s-ar mira dacă s-ar întâmpla aşa, deoarece nu ar fi "om politic" dacă nu ar avea un dosar, precizând însă că nu a semnat niciodată niciun contract, ca avocat, cu Turceni şi Rovinari.

El a amintit totodată că ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a dat-o deja în judecată pe această temă pe Monica Macovei şi a câştigat.

Astfel, întrebat joi, de jurnalişti, cum comentează faptul că, potrivit Serviciului Teritorial Craiova al DNA, ar fi cercetat într-un dosar deschis în 2011, Ponta a răspuns: "Păi, e normal. Ce om nu e cercetat? Dar eu mă duc mâine. Dacă mă cheamă, mă duc", informează Mediafax.

Premierul a precizat însă că nu a fost informat şi că află de la presă despre această problemă, dar a repetat că nu s-ar mira dacă ar fi aşa, adăugând: "Cum aş putea să n-am şi eu un dosar la DNA? Până la urmă, ar fi anormal".

După ce jurnaliştii i-au spus că ar fi vorba de nişte contracte semnate de firma sa de avocatură cu un proiect energetic Turceni, Ponta a răspuns: "Asta e o tâmpenie. Aici, domnul Şova e doctor în problema asta, în sensul în care a şi dat-o în judecată pe Macovei şi a şi câştigat. Eu n-am semnat în viaţa mea nici un contract, ca avocat, cu Turceni şi cu Rovinari. Deci, repet, cred că e vorba de domnul Şova, care a dat-o în judecată pe Macovei şi a şi câştigat. Dacă e vorba de asta, e o tâmpenie. Dacă e vorba de altceva cu plăcere, un dosar nu strică niciodată. Nici n-aş fi om politic, dacă n-aş avea un dosar".

Numele lui Victor Ponta apare în două dosare ale procurorilor anticorupţie aflate în faza actelor premergătoare, care au drept obiect activitatea unor persoane cu funcţii de conducere de la complexurile Rovinari şi Turceni, DNA precizând că nu există cauze în care premierul să fie urmărit penal.

Raportul Inspecţiei Judiciare (IJ), realizat în urma declaraţiilor făcute de premier după condamnarea lui Adrian Năstase în dosarul Zambaccian, a fost însuşit, joi, de Consiliul Superior al Magistraturii.

În condiţiile în care Ponta s-a referit, în declaraţiile sale, şi la celeritatea unor dosare, sugerând că aceasta ar depinde de apartenenţa politică a celor vizaţi, IJ a inclus în raport şi informaţii privind stadiul cauzelor în care apar numele unor politicieni, inclusiv cel al premierului.  

Astfel, potrivit raportului IJ, numele lui Victor Ponta apare într-un dosar referitor la efectuarea de cheltuieli de către persoane cu funcţii de conducere din cadrul Complexului Energetic Rovinari, în perioada 2006 -2011, cu consecinţa prejudicierii patrimoniului societăţii.

"Dosarul a fost înregistrat iniţial la Biroul Teritorial Târgu Jiu la 22.07.2011, fiind preluat de Structura Centrală la 04.04.2012", s-a precizat, în raport.

Cel de-al doilea dosar aflat în faza actelor premergătoare în care apare numele lui Ponta se referă la fapte comise de persoane cu funcţii de conducere din cadrul SC Complexul Energetic Turceni, în perioada 2007-2011.

"Sesizarea este din oficiu şi aparţine Serviciului Teritorial Craiova din 12.10.2011, dosarul fiind preluat la 04.04.2012 de Structura Centrală", a menţionat IJ.

Oficiali din DNA au declarat, pentru Mediafax, că pot confirma că nu există dosare în care a fost începută urmărirea penală pe numele lui Victor Ponta, precizând că nu se pot furniza informaţii cu privire la cauzele aflate în faza actelor premergătoare.

O declaraţie recentă a premierului făcea referire chiar la dosarele "cu Turceni şi Rovinari". "Macovei (Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei - n.r.) a încercat şi cu Morar (Daniel Morar, fost şef al DNA - n.r.) să-mi facă dosare penale cu Turceni şi Rovinari - ţineţi minte - unde, apropo, chiar n-am călcat niciodată ca avocat", a spus Ponta, citat, de asemenea, în raportul IJ.

În noiembrie 2013, eurodeputatul PDL Monica Macovei a anunţat că se ve adresa CEDO, după ce ICCJ i-a respins recursul la decizia CAB într-un proces pe care i l-a intentat ministrul Dan Şova.

"Este vorba, mai exact, de contracte pe care casa de avocatură a lui Şova le-a avut cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari, în timpul mandatului de parlamentar de Gorj al lui Victor Ponta", a precizat Macovei, adăugând că presa a demonstrat cu documente legătura directă dintre contractele făcute de Şova cu complexurile Turceni şi Rovinari, precum şi mărirea valorii acestora după ce Victor Ponta i-a devenit partener.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close