Antena 3 CNN Politică Procentele electorale schimbă la faţă PSD: Împrumutul cu FMI, indezirabil la început, atractiv la final

Procentele electorale schimbă la faţă PSD: Împrumutul cu FMI, indezirabil la început, atractiv la final

Procentele electorale schimbă la faţă PSD: Împrumutul cu FMI, indezirabil la început, atractiv la final
Sursa foto: Mircea Geoana
23 Mar 2009   •   15:52

PSD nu mai opune rezistenţă încheierii unui acord cu FMI. Luni, mandatul de negociere cu Fondul acordat miniştrilor din guvernul Boc a fost reconfirmat în cadrul coaliţiei PSD-PDL, după ce social-democraţii au constatat că pretenţiile acestui organism nu sunt atât de grele, ci chiar relaxate mai ales în domeniul social. După citirea scrisorii FMI, PSD a realizat că pentru principalul lor instrument electoral din acest an, implementarea măsurilor de majorare a pensiilor şi salariilor, este nevoie chiar de banii care vor veni din exterior. Altfel, banii ar fi luat calea acoperirii unei părţi din deficitul deja prognozat a depăşi procentul de 4%, iar componenta socială pe care mizează atât de mult PSD ar fi fost afectată cu consecinţe electorale negative.
5 miliarde de la UE, salvarea pentru promisiunile electorale
13 miliarde de euro de la FMI pentru stabilizarea cursului de către BNR. Alte 5 miliarde de la Uniunea Europeană pentru acoperirea deficitului, finanţarea investiţiilor şi păstrarea salariilor şi pensiilor în cuantumul convenit la începutul acestui an. Sunt sumele prognozate luni de către liderul PSD Mircea Geoană, care, după recenta vizită de la Bruxelles a devenit brusc partizanul necesităţii contractării unui împrumut extern anticriză pentru România.
"În tranşe succesive, BNR ar putea să atragă fonduri de la FMI într-o zonă care se apropie în acest moment de 13 miliarde de euro, din care 11 miliarde şi ceva de drepturi speciale de tragere. Această sumă nu e automat transferată sau împrumutată, ea va fi folosită în măsura în care e nevoie. Banii vor fi traşi în ritmul şi necesarul indicat de realităţile pieţei monetare. Pentru a acoperi deficitul bugetar ne îndreptăm către o sumă de 4-5 mld. de euro, care merg la Buget, finanţează cheltuielile bugetului", a explicat Mircea Geoană.
Liderul PSD a precizat că mai există şi banii de la BM, BEI şi BERD, într-o anvelopă de 2 miliarde de euro, care se adaugă banilor pentru investiţii.
Geoană: "Riscul de a nu avea împrumutul cu FMI este extrem de sever"
Opoziţia PSD faţă de contractarea unui împrumut prin FMI a dispărut. Surse din coaliţie ne-au declarat că noua schimbare la faţa a social-democraţilor se datorează asigurărilor colegilor de guvernare, dar şi a semnalelor primite din partea FMI, că acest credit şi condiţiile sale nu vor afecta bazinul lor electoral, salariaţii şi pensionarii.
Potrivit surselor citate, analizele făcute de PSD la nivelul propriilor ministere sociale, dar şi conţinutul scrisorii FMI prezentat astăzi de ministrul finanţelor, gheorghe pogea în cadrul şedinţei Coaliţiei, i-au convins pe social-democraţi de ncesitatea acestui împrumut. ?Cu un deficit de peste 4% nu vom putea suporta noile majorări de salarii şi de pensii din acest an decât cu bani de la UE şi FMI? ar fi avertizat democrat-liberalii pe colegii din PSD, susţin sursele citate.
Îngrijoraţi de perspectiva sumbră a confuntării cu noi nemulţumuri sociale într-un an electoral, social-democraţii au îmbrăţişat cu totul teza necesităţii unui împrumut extern. Nu însă fără a cere partenerilor de guvernare să militeze în negocierile cu PSD pentru oferirea de garnţii pentru cîteva condiţii esenţiale: reclădirea încrederii investitorilor în economia românească, protejarea puterii de cumpărare a celor cu venituri mici şi evitarea disponibilizărilor, suplimentarea resurselor pentru protecţia socială activă.
"În acest moment apare destul de clar că acest împrumut e necesar şi că riscul de a nu-l avea este extrem de sever", a dat astăzi Geoană semnul schimbării de viziune, după şedinţa Birorului Permanent Naţionale al PSD.
Semnale FMI de relaxare pe componenta socială
Chiar dacă a evitat clar să se refere la conţinutul confidenţial al scrisorii FMI, Geoană nu s-a ferit să-şi manifeste uşurarea faţă de ?flexibilitatea destul de pronunţată" în chestiunile sociale dovedită deja de delegaţii fondului în discuţiile preliminare de până acum. ?Cei de la FMI sunt mai relaxaţi pe probleme sociale", a susţinut preşedintele social-democrat. Fmi emite însă pretenţii în domeniul reducerii cheltuielilor publice şi pune o serie de condiţii legate de masa salarială şi de administrarea mai eficientă a bugetelor companiilor de stat, a mai precizat Geoană.
Ţintă: Deficit bugetar de peste 4%, dobândă pentru banii UE de 3 procente
Preşedintele Senatului a mai spus că deficitul bugetar ar putea ajunge la 4%. "Deficitul bugatar va trebui să fie modificat. Un deficit de 4% sau mai mult va trebui să reprezintă o formă de garantare că resursele pentru pensii şi salarii vor rămâne neafectate, că sursele de investiţii publice, la fel vor fi neafectate", a mai susţinut el.
În schimb, Romînia va încerca să obţină de la UE o dobândă asemănătoare celei pe care au luat-o ţările vecine, precum Ungaria. "Evident, noi în continuare intenţionăm să solicităm un împrumut la o dobândă apropiată de cea care a fost făcută pentru alte ţări ? tip Ungaria ? deci cred că am putea să ne gândim undeva în zona lui 3 la sută, ceea ce este un cost al banului bun faţă de cât costă acum împrumutul pe piaţă", a declarat el.
În ceea ce priveşte dobânda pentru banii care vor veni de la FMI, Geoană a explicat că este dificil de indicat în condiţiile în care banii vor fi atraşi în funcţie de nevoi. "Deci nu putem vorbi acum de un împrumut de 20 de miliarde pe care-l plătim înapoi. Vorbim practic de 10 miliarde care stau în aşteptare şi sunt folosiţi în ritmul şi în nevoile Băncii centrale a României şi de celelalte 7 miliarde care sunt împrumuturi (de la CE şi celelalte instituţii financiare cu excepţia FMI, n.r.), să zicem clasice, la dobânzi preferenţiale. Deci de fapt avem de discutat despre 7 miliarde euro de rambursat într-un orizont de timp, la o dobândă preferenţială", a mai spus liderul PSD.
În prezent, Guvernul ia în calcul, în cadrul negocierilor pentru un eventual împrumut de la FMI şi Comisia Europeană, o prognoză de contracţie a economiei cu 1,5 până la 3% şi un deficit bugetar de maximum 4,2% din PIB în 2009.
Geoană: FMI a acceptat în mare măsurp proprunerile PSD

Pesediştii au bătut monedă pe tema acceptării de către FMI a propunerilor PSD. Geoană a declarat că majoritatea propunerilor PSD cu privire la condiţiile în care să fie încheiat un posibil acord cu FMI au fost acceptate de reprezentanţii acestuia.
?Am găsit o mare flexibilitate şi deschidere în cadrul discuţiilor pe care le-am purtat cu delegaţia FMI. Mai mult decât atât, propunerile noastre au fost acceptate în mare măsură şi ceea ce este şi mai important e faptul că cei de la FMI au fost de acord ca anumite resurse să fie direcţionate către pensionarii cu venituri mici", a spus Geoană după negocierile purtate cu delegaţia FMI.

Printre propunerile PSD se numără, potrivit lui Geoană, continuarea politicii privind creşterile salariale pentru categoriile cu venituri mici, astfel încât să fie asigurată sporirea puterii de cumpărare a acestor categorii, precum şi creşterea punctului de pensie.

Mircea Geoană a afirmat că în cadrul discuţiilor pe care le-a purtat cu delegaţia FMI, s-a avansat ideea unui deficit bugetar mult mai mare decât cel votat în proiectul de buget de acum două luni.
"Vom încerca să suplimentăm bugetul Ministerului Muncii, pentru că vorbim în acest context al crizei de o creştere economică de -2% şi asta la nivel mondial, ceea ce face ca deficitul bugetar să fie mult mai mare. Sper ca în această seară să avem o formă finală a acordului, chiar dacă am văzut că agenţiile de rating nu privesc cu ochi buni acest acord. Mai mult, vreau să precizez că deficitul bugetar al României va fi sprijinit de către FMI şi Comisia Europeană", a spus Geoană.

Potrivit lui Geoană, FMI va mai avea săptămâna aceasta, la Viena, o întâlnire cu reprezentanţii primelor 10 bănci din România, înainte ca ţara noastră să elaboreze scrisoarea de intenţie către FMI pentru a solicita un împrumut extern.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close