Antena 3 CNN Politică Planul PNL de anticipate sub semnul întrebării, după boicotul PSD. Cum arată calculele

Planul PNL de anticipate sub semnul întrebării, după boicotul PSD. Cum arată calculele

Social-democraţii au decis boicotarea votului pentru învestirea Guvernului Orban II, de luni, 24 februarie, astfel că planul liberalilor pentru alegerile anticipate este pus sub semnul întrebării. 

Planul PNL de anticipate sub semnul întrebării, după boicotul PSD. Cum arată calculele
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    21 Feb 2020   •   13:05

În lipsa PSD, este posibil ca în plenul reunit al Parlamentului să nu fie cvorum de şedinţă şi astfel să fie prelungit calendarul pentru anticipate. 

În acest moment, calculele partidelor nu sunt pentru vot, ci pentru prezenţă. Şedinţa de plen a camerelor reunite poate fi ţinută, doar în condiţiile în care în sală sunt 233 de parlamentari.

Dintre aceştia, cei 203 social-democraţi din actuala legislatură nu vor participa la votul de învestitură pentru Guvernului Orban II, decizie pe care o vor imita şi membrii Pro România, în număr de 23.

De partea cealaltă, liberalii deţin 107 voturi, iar alături de ei în sală vor mai fi şi cei 40 de parlamentari ai USR. Vor mai fi prezenţi şi membrii UDMR, însă care nu vor vota. 

Dacă adunăm şi numărul parlamentarilor PMP, împreună, cele patru formaţiuni strâng un număr de 196 de locuri ocupate în plen, fiind nevoie de încă 37 pentru formare cvorumului.

Speranţele liberalilor se bizuie pe oameni din rândul ALDE, partid care are 21 de parlamentari în actuala legislatură, pe cooptarea mai multor parlamentari de la minorităţi, grup ce deţine 17 locuri la Camera Deputaţilor, dar şi pe prezenţa parlamentarilor neafiliaţi, în număr de cinci.

Totuşi, chiar dacă liberalii vor reuşi să convingă 37 de parlamentari indecişi să ajute la formarea cvorumului, până la alegeri anticipate e drum lung, ţinând cont că dintre partidele parlamentare, doar PNL şi USR susţin alegerile anticipate.


Formarea cvorumului în plenul reunit

Majoritate absolută: 50% + 1 din nr. parlamentarilor

Nr. total parlamentari: 465

Nr. necesar cvorum: 233


Număr parlamentari

PSD: 203 de parlamentari

PRO România: 23 de parlamentari

PNL:107 de parlamentari

USR: 40 de parlamentari

UDMR: 30 de parlamentari

PMP: 19 de parlamentari

Total: 196 de parlamentari

ALDE: 21 de parlamentari

Grupul minorităţilor: 17 parlamentari

Parlamentari neafiliaţi: 5


Pro-Alegeri Anticipate: PNL, USR

Anti-Alegeri Anticipate: PSD, Pro România, PMP, UDMR, ALDE
 

×
Subiecte în articol: alegeri anticipate
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close