Antena 3 CNN Politică Remanierea lui Nica, în pachetul de măsuri al PDL privind ameliorarea colaborării în coaliţie

Remanierea lui Nica, în pachetul de măsuri al PDL privind ameliorarea colaborării în coaliţie

Remanierea lui Nica, în pachetul de măsuri al PDL privind ameliorarea colaborării în coaliţie
Sursa foto: Dan Nica
28 Sep 2009   •   10:29

Democrat-liberalii l-au mandatat aseară pe premierul Emil Boc să discute cu social-democraţii unele măsuri pentru a asigura o bună guvernare prin manifestarea unei solidarităţi mai marcante în jurul acţiunilor guvernamantale. Printre măsurile pe care premierul le-ar putea cere partenerilor din PSD s-ar număra şi remanierea ministrului de Interne, Dan Nica. Chiar dacă procotolul prevede că acest minister rămâne în curtea PSD, ca drept de preemţiune la acest portofoliu pentru faptul că acest partid nu a dat primul-ministru, curentul majoritar în PSD este pentru ieşirea de la guvernare în cazul în care Boc decide să nu ţină cont de punctul lor de vedere şi decide remanierea lui Nica fără acordul lor. Un asemenea scenariu convine însă PDL, care poate să pună astfel mâna fără probleme pe ministerele deţinute de social-democraţi şi să numească miniştri prin delegaţie până după desfăşurarea alegrilor prezidenţiale. O altă problemă care va fi analizată în această dimineaţă în şedinţa coaliţiei de guvernare priveşte găsirea unor soluţii pentru continuarea colaborării în teritoriu. Mai toate filialele PDL au trimis informări la centru reclamând nulitatea protocolului de colaborare cu PSD şi plângându-se de tratamentul şi proasta coabitare cu reprezentanţii acestui partid.

Boc, presat din teritoriu

Aseară, ambele partide s-au reunit în şedinţe de urgenţă. Oficial, motivul ar fi privit organizarea campaniei prezidenţiale. În fapt, PDL caută soluţii pentru a provoca ieşirea de la Guvernare a social-democraţilor pe propriile lor picioare, în timp ce PSD încearcă să reziste la putere până la alegrile prezidenţiale pentru a nu lăsa mână liberă partenerilor să organizeze de unii singuri acest tur de scrutin.
Veniţi la şedinţa Colegiului Ditrector al partidului, liderii filialelor PDL au decis să susţină continuarea relaţiei cu PSD, dar numai sub imperiul impunerii unor măsuri menite să modifice ?în bine?, mai ales în teritoriu, comportamentul social-democraţilor, inclusiv prin posibila remaniere a ministrului de Interne, Dan Nica, şi a celui al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, susţin surse democrat-liberale.
Deşi decizia privind o remaniere constituie strict atributul său, ca premier, Boc pare a ezita să trateze problema de pe o poziţie fermă. El a promis colegilor de partid că va pune problema pe masa şedinţei coaliţiei de astăzi pentru a se lua o decizie şi în această privinţă, în contextul declaraţiilor făcute de ministrul de Interne privind posibila fraudare a alegerilor, un prilej binevenit pentru ca Nica să fie acuzat de lipsă de profesionalism, dar şi de încercarea de a manipula opinia publică, sugerând o posibilă fraudare a scrutinului de către PDL.

În tabăra PSD, nemulţumirea e şi ea acasă. Protocolul de colaborare cu PDL stabileşte că în cazul unei decizii, motivate, de demitere a unui ministru, premierul este obligat doar să consulte şi să informeze partenerii de guvernare. Cu alte cuvinte, Boc are pâinea şi cuţitul remanierii fără a fi silit să ţină cont de opinia partenerilor de guvernare.

Nica, posibil sacrificiu pentru binele guvernării şi al ... ţării
În cazul în care premierul va merge până la capăt cu intenţia de remaniere a lui Nica, social-democraţii ar putea ieşi de la guvernare. Surse pesediste susţin că liderii de la centru au fost supuşi unei adevărate presiuni din partea colegilor din ţară nemulţumiţi că sunt trataţi ca a cincea căruţă a guvernării.
Deşi funcţia de ministru de Interne ar reveni în continuare PSD, în protocol stipulându-se clar că partea care nu deţine funcţia de prim-ministru are drept de primă opţiune pentru una dintre celelalte funcţii de membru al Guvernului, în acest caz portofoliul de la MAI, social-democraţii au cerut conducerii centrale să dispună ruperea protocolului şi ieşirea partidului de la guvernare în cazul în care Boc va trece peste poziţie PSD sau nu va discuta această problemă în coaliţie.
Oficial, secretarul general al PSD Liviu Dragnea nu crede că va fi nicio remaniere, în timp ce liderul PSD Bucureşti Marian Vanghelie a invocat necesitatea unei decizii cât mai bune pentru ţară.
Cel mai probabil, PSD ar fi dispus să-l sacrifice pe Nica pe altarul alegerilor prezidenţiale, în cazul în care schimbare sa va deveni o certitudine. Cât timp, portofoliul Internelor rămâne sub controlul lor, social-democraţii au măcar garanţia că vor putea monitoriza orice tentativă de fraudare a alegerilor care ar diminua şansele propriului lor candidat, Mircea Geoană.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Dan Nica coalitie PSD remaniere colaborare
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close