Antena 3 CNN Politică Săptămâna emoţiilor pentru Guvernul Boc. Premierul află marţi dacă va fi demis a doua oară

Săptămâna emoţiilor pentru Guvernul Boc. Premierul află marţi dacă va fi demis a doua oară

Săptămâna emoţiilor pentru Guvernul Boc. Premierul află marţi dacă va fi demis a doua oară
Sursa foto: motiune
14 Iun 2010   •   08:37

Începe săptămâna decisivă pentru Cabinetul premierului Emil Boc. Parlamentarii îşi vor da votul pentru moţiunea de cenzură. Dacă va fi un vot pentru, Emil Boc ar putea fi încă o dată demis. Democrat liberalii sunt siguri că moţiunea nu va trece, iar calculele par să le dea dreptate. Situaţia s-ar putea schimba după ce unii deputaţi şi senatori PDL spun că vor vota pentru moţiune sau că se vor abţine, în funcţie de ce le cer alegătorii.

Pentru a demite Executivul, opoziţia trebuie să strângă minim 236 de senatori şi deputaţi care să voteze pentru moţiunea de cenzură "Opriţi genocidul social!".

Alianţa PSD+PC şi PNL au împreună 213 mandate, deci au nevoie de încă 23 de voturi. Acest calcul este valabil numai în cazul în care absolut toţi parlamentarii formaţiunilor se prezintă la şedinţa comună de marţi şi votează pentru destituirea cabinetului Boc. Liderii PSD şi PNL au fost foarte vehemenţi: votul împotriva moţiunii echivalează cu excluderea din partid.

Social democraţii pornesc din start cu un vot în minus, cel al senatorului Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv. Cu toate acestea, atât liderii PSD cât şi cei liberali spun că pot apărea schimbări în orice moment pentru că presiunea publică este foarte mare.

Pe de altă parte, democrat liberalii dau asigurări că moţiunea nu are nicio şansă să treacă. Guvernul se bazează pe cele 227 de mandate ale PDL şi UDMR dar şi pe parlamentarii din grupul independenţilor, alte 26 de voturi. Mai sunt 5 persoane care nu sunt afiliate niciunui grup parlamentar. Liderul UNPR, Marian Sârbu, susţine că patru dintre aceştia sunt de partea Executivului. Astfel, se strâng 257 de voturi împotriva moţunii.

Dacă la acestea îi mai adăugăm şi pe cei 18 parlamentari ai minorităţilor, altele decât cea maghiară, care, în trecut, au votat pentru partidele aflate la guvernare, putem spune că Executivul nu are emoţii pentru ziua de marţi.

Totuşi, în ultimele zile au apărut ceva probleme în sânul arcului guvernamental. Democrat liberalii Georgică Severin şi Daniel Oajdea au declarat că vor vota pentru demiterea cabinetului Boc. Alţi câţiva colegi de partid au spus că se mai gândesc, la fel şi independenţii: Mircea Irimescu, Nicolae Stan, Gabriel Tiţa-Nicolescu si Gheorghe Zoicaş.

Antena 3

Foto: Intact Images

×
Subiecte în articol: moţiune cenzură
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close