Antena 3 CNN Politică Senat: Reglementarea portofoliilor deţinute de Dan Nica ţine de Preşedinţie

Senat: Reglementarea portofoliilor deţinute de Dan Nica ţine de Preşedinţie

Senat: Reglementarea portofoliilor deţinute de Dan Nica ţine de Preşedinţie
Sursa foto: Dan Nica
05 Feb 2009   •   12:33

Adresa Guvernului privind organizarea unei şedinţe comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aprobarea dublei funcţii a lui Dan Nica, de vicepremier şide ministru al Administraţiei şi Internelor va fi trimisă Comisiei juridice pentru un punct de vedere, chiar dacă competenţele în materie aparţin şefului statului, a declrat joi, secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu.
"Prerogativa ţine de preşedintele României, conform articolului 85, alineatele 2 şi 3, din Constituţie", a spus Vasiliu precizând însă că nu a văzut textul adresei trimise de către Emil Boc preşedinţilor celor două Camere. "Adresa a fost trimisă preşedintelui Senatului, iar acesta, prin intermediul Biroului Permanent, o va trimite la Comisia juridică pentru formularea unui punct de vedere. El poate să o trimită şi direct Comisiei juridice", a spus Vasiliu referitor la procedura de urmat în acest caz.
Guvernul cere Parlamentului, prin scrisoarea trimisă miercuri, organizarea unei şedinţe comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aprobarea numirii lui Dan Nica în funcţia de vicepremier, ministrul Administraţiei şi Internelor.
"Având în vedere faptul că, prin propunerea formulată, se schimbă structura Guvernului, vă adresăm rugămintea de a dispune măsurile necesare în vederea organizării unei şedinţe comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru obţinerea aprobării Parlamentului în ceea ce priveşte numirea domnului Dan Nica în funcţia de vicepremier, ministrul Administraţiei şi Internelor", se arată în scrisoarea trimisă Legislativului.
În document se mai precizează că în Hotărârea Parlamentului numărul 31/2008 pentru acordarea încrederii Guvernului, "funcţiile de vicepremier şi de ministru al Administraţiei şi Internelor sunt prevăzute în mod distinct, fiind în prezenţa a două funcţii în cadrul Cabinetului".
Scrisoarea face referire şi la prevederile articolului 85 din Constituţie, care prevede la alineatul 2 că, "în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului". Alineatul 3, prevede "Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru".
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Dan Nica parlament Presedintie
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close