Antena 3 CNN Politică Strategii pentru Cotroceni: Foştii colaboratori ai lui Băsescu, Geoană şi Constatinescu, în staff-ul lui Crin Antonescu

Strategii pentru Cotroceni: Foştii colaboratori ai lui Băsescu, Geoană şi Constatinescu, în staff-ul lui Crin Antonescu

Strategii pentru Cotroceni: Foştii colaboratori ai lui Băsescu, Geoană şi Constatinescu, în staff-ul lui Crin Antonescu
Sursa foto: Crin Antonescu
18 Mai 2009   •   15:25

Liberalul Crin Antonescu va ataca Palatul Cotroceni cu un staff de consilieri şi colaboratori format din foşti oameni ai lui Băsescu, Geoană şi ... Emil Constantinescu. Petre Roman, Adrian Săftoiu, Dan Mihalache, Cătălin Harnagea sunt doar câteva din numele care gravitează în jurul lui Crin Antonescu şi care au primit sau vor primi funcţii importante în staff-ul său de campanie, susţin surse liberale. În paralel, liderul PNL încearcă să micşoreze şansele rivalilor săi de a intra în turul doi, încurajând UDMR să se arunce în cursa prezidenţială cu propriul candidat. Cooptarea unor foşti apropiaţi ai adversarilor săi politici este dictată de cunoştinţele acestora despre Geoană şi Băsescu, cât şi de capacitatea lor de expertiză în încropirea unor strategii de demantelare a imaginii acestor candidaţi. În cel de-al doilea caz, un candidat UDMR pentru Cotroceni este menit să rupă în primul tur electoratul maghiar de bazinul electoral al lui Traian Băsescu şi ar putea oferi lui Antonescu câteva procente bune în cazul în care s-ar califica în turul doi.
PNL, pentru unii mumă
PNL s-a transformat în ultimul an într-un refugiu pentru cei care nu au mai putut colabora cu Traian Băsescu sau Mircea Geoană. Rând pe rând, Adriana Săftoiu, fost consilier prezidenţial, Petre Roman, fost lider PD, Dan Mihalache, fost parlamentar şi şef al Departamentului de Analiză al PSD, şi-au abandonat foştii şefi şi partidele, fiind cooptaţi treptat în structurile liberale.
Specializată pe serviciile de consultanţă, inclusiv politică, Adriana Săftoiu, parlamentar ales pe listele PNL în toamna lui 2008 ar urma să renunţe, cel puţin temporar, la coordonarea departamentului de comunicare al partidului pentru a gestiona zona de imagine şi comunicare în cadrul campaniei liberale pentru Cotroceni. Atribuţiile sale din prezent ar putea fi preluate în partid de Camelia Spătaru, fost purtător de cuvânt al Guvernului Tăriceanu şi posesoare, la rândul său, a unei firme de consultanţă.
Cea mai recentă achiziţie a PNL, social-democratul Dan Mihalache, a părăsit PSD, sătul să tot plătească poliţele pentru opoziţia sa făţişă faţă de creşterea influenţei lui Marian Vanghelie în partid. În trecut, analizele şi prognozele lui Mihalache au fost de real folos unor lideri social-democraţi precum Adrian Năstase şi Mircea Geoană, dar criticile sale lansate deseori la adresa conducerii l-au costat continuarea carierei parlamentare. Imediat după demisia din PSD, Mihalache a putut fi văzut la câteva festivităţi liberaledin Ardeal în compania liderilor locali ai acestei formaţiuni. Intrat cu arme şi bagaje în PNL, capacitaţile ale fostului şef la Departamentului de Analiză al PSD vor fi folosite de Antonescu în propria sa campanie, acesta rezervându-i un post de consultant politic. Un alt ex-social-democrat dorit de liberali, mai ales pentru verva sa verbală dovedită împotriva lui Geoană, este deputatul Mădălin Voicu. Deocamdată, parlamentarul pare a fi respins oferta PNL, fiind mai interesat de rezultatul constestaţiei deciziei sale de excludere din PSD.
Aparatul de lucru al lui Constatinescu, racolat de Antonescu
Liderul PNL s-a înconjurat şi de o pleiadă de colaboratori ai fostului preşedinte, Emil Constatinescu. Fost şef SIE şi consilier prezidenţial al lui Constantinescu, Cătălin Harnagea va fi mandatat cu gestionarea logisticii de campanie, în timp ce Vlad Moisescu, consilier in cadrul aparatului de lucru al guvernului CDR în perioada 1998-2000 este trezorierul campaniei. Alţi apropiaţi ai lui Constatinescu sunt şi ei implicaţi în staff-ul lui Antonescu: doi foşti consilieri de stat, Alexandra Carcoti şi Ruxandra Onofrei, se vor ocupa de programul de campanie şi de relaţia cu consultantul străin, Vladu Marius va coordona campania pe internet, iar Daniel Barbu, fost consilier prezidenţial în timpul Administraţiei Constantinescu va servi ca sfetnic politic împreună cu Petre Roman, ex-preşedinte PD.
În jurul liderului PNL mai gravitează Aurelian Pavelescu, fost deputat PD, fost PNŢCD şi Andrei Marga, fost preşedinte ale aceluiaşi partid, mai susţin sursele citate.
Candidatul prezidenţial UDMR, o strategemă anti-Băsescu
În paralel cu formarea acestui nucleu de colaboratori, conducerea PNL încearcă să pună în practică o stregie menită să-l îndepărteze pe Traian Băsescu, dar şi pe Mircea Geoană de voturile comunităţii maghiare. Potenţialul electoral al vizitelor dese efectuate de Traian Băsescu în secuime nu au fost nelijate de către liberali.
Cum şeful statului se bucură de o mai bună vizibilitate şi popularitate în regiunile dominate de maghiari decât Antonescu, liberalii încurajează UDMR să vină cu propriul candidat pentru prezidenţiale. Surse din cadrul celor două partide de opoziţie susţin că nu exte exclusă nici o susţinerea publică a Uniunii pentru Antonescu în cazul în care varianta propriului candidat va cădea. În situaţia în care Antonescu ar reuşi să intre în turul doi, voturile etniei maghiare ar putea fi mobilizate pentru susţinerea liderului PNL, speră conducerea liberală.
În UDMR există însă temerea că această strategemă ar avea puţini sorţi de izbândă. Experienţa electorală a demonstrat că Uniunea lui Marko Bela este cabilă să mobilizeze cu succes comunitatea maghiară la alegerile parlamentare şi locale. La alegerile prezidenţiale însă, ca şi la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu, voturile cetăţenilor români de etnie maghiară au fost mai greu de controlat, disipându-se în bună parte în alte direcţii decât în cele dorite de liderii UDMR.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Vlad Pascu, la judecătoria Mangalia, termen cu un nou judecător
x close