Antena 3 CNN Politică Ultimă încercare înainte de Paşti pe tema comisiei pentru Constituţie: Consultări între liderii de grup

Ultimă încercare înainte de Paşti pe tema comisiei pentru Constituţie: Consultări între liderii de grup

Ultimă încercare înainte de Paşti pe tema comisiei pentru Constituţie: Consultări între liderii de grup
Sursa foto: Parlament
29 Mar 2010   •   10:42

Liderii grupurilor parlamentare vor căuta să ajungă luni la o formulă de consens pe problema constituirii comisiei pentru modificarea Constituţiei, deşi punctele de vedere ale principalelor formaţiuni politice parlamentare sunt foarte diferite. PD-L ar dori să se pună în aplicare rezultatul referendumului din 2009, parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, dar a anunţat că nu respinge spre discuţie nici alte propuneri de revizuire care vor fi formulate de alte partide politice. Partenerii lor de guvernare udemerişti susţin însă păstrarea sistemului bicameral, prin transformarea Senatului într-o cameră a regiunilor şi cochetează cu alegerea preşedintelui statului prin votul parlamentaului şi cu limitarea atribuţiilor acestora. Pentru Senat, cameră a regiunilor cu atribuţii de reprezentare a intereselor aleşilor locali, s-au pronunţat şi principalele partide de opoziţie, PNL şi PSD.
În PNL, Tudor Chiuariu, susţinut din umbră de Călin Popescu Tăriceanu a venit cu un proiect de modificare a Constituţiei, care propune, printre altele, chiar desfiinţarea funcţiei de preşedinte de stat. Conducerea centrală a partidului împărtăşeşte o altă viziune asupra rolului şefului de stat: un preşedinte ales de legislativ cu atribuţii reduse, în fapt instituirea unei republici parlamentare.

Până mai acum câteva săptămâni, partizan al alegerii preşedintelui ţării prin vot indirect, în baza votului parlamentarilor, PSD s-a exprimat, prin liderul Victor Ponta, pentru prezervarea sistemului de alrgere a şefului stattului prin vot universal. În schimb, PSD cere o limitare serioasă a atribuţiilor prezidenţiale în sensul unei clarificări care să nu mai permită intervenţia abuzivă a acestuia în activitatea guvernamentală şi parlamentară prin încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat.

Totodată, PSD a preluat punctul de vedere formulat în trecut de unii parlamentari liberali cu privire la oportunitatea introducerii votului obligatoriu pentru românii cu drept de vot.

Social-democraţii mai doresc impunerea unor interdicţii dure pentru combaterea traseismului politic. Cel vinovat de migraţionism politic ar trebui să-şi piardă automat mandatul, fie el ales local sau parlamentar.

Antena3.ro

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close