Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel. Ziua 8 | Hamas blochează trecerea în siguranță a civililor din Fâșia Gaza spre sud

Război în Israel. Ziua 8 | Hamas blochează trecerea în siguranță a civililor din Fâșia Gaza spre sud

Hamas a obstrucționat și a împiedicat trecerea în siguranță a rezidenților din Fâșia Gaza care se deplasau pe drumurile centrale.

Război în Israel. Ziua 8 | Hamas blochează trecerea în siguranță a civililor din Fâșia Gaza spre sud
Sursa foto: profimedia images
de Mia Lungu    |    14 Oct 2023   •   20:40

Ultimele informații din războiul în care Hamas a atacat statul Israel:

  • Purtătorul de cuvânt al Guvernului israelian: "Israelul face o favoare umanității eliminând acest rău numit Hamas"
  • Mossadul a eşuat: Israelul admite pentru prima dată că a făcut „greşeli” în prevenirea atacului Hamas
  • Hamas blochează trecerea în siguranță a civililor din Fâșia Gaza spre sud
  • Încă doi români au murit în Israel
  • Netanyahu i-a vizitat pe soldații israelieni aflați pe "linia frontului" în apropiere de granița cu Gaza
  • Hamas: Intensificarea masacrelor de către ocupație nu va face decât să crească hotărârea poporului nostru
  • Autoritățile egiptene nu permit cetățenilor americani să intre în Egipt dinspre Gaza
  • Armata israeliană examinează incidentul în care a fost ucis un jurnalist Reuters
  • MAE: Alți 58 de cetățeni români au revenit în țară din Statul Israel
  • Israelul susține că a omorât un comandant al forțelor de comando ale Hamas
  • Documente clasificate: Hamas a avut ca obiectiv să "ucidă cât mai mulţi oameni posibil"
  • Ministrul iranian de Externe: grupurile teroriste ale Teheranului sunt "pe deplin pregătite" să răspundă la orice acțiune a Israelului
  • Josep Borell: "Lumea a eşuat lamentabil" în privinţa soluţiei cu două state pentru israelieni şi palestinieni
  • Directorul spitalului din Gaza respinge ordinul de evacuare
  • Armata israeliană dă un nou ultimatum de evacuare, prin două coridoare umanitare

Update 22:30 Eylon Levy, purtătorul de cuvânt al Guvernului israelian, a vorbit la Antena 3 CNN, despre ultimele pregătiri ale armatei israeliene pentru atacul terestru în Fâşia Gaza.

"A fost un atac împotriva întregii umanități. Israel face o favoare umanități eliminând acest rău şi Israel se va asigura că Hamas nu mai este în stare să facă vreodată așa ceva. Așa cum a spus premierul, suntem abia la început.

Israelul speră că Europa şi popoarele europene vor fi în siguranţă. Dar ceea ce am văzut pe străzi, protestele în favoarea Hamas, care cer un genocid împotriva evreilor și trebuie să ne asigurăm că așa ceva nu se va mai întâmpla.

În timp ce încă adunăm rămășițele a ceea ce a fost, sperăm că guvernele europene vor înțelege nivelul de extremism și vor înțelege că oamenii care susțin Hamas susțin crimele împotriva umanități și atrocitățile în masă. Și asta ne așteptăm să facă aliații noștri pentru siguranța lor și pentru noi.

Regimul iranian și teheran nu a făcut un secret din dorința lor de a anihila poporul israelian.Trebuie doar să mergeți pe pagina de Twitter (n.r actuala platformă X) a Atolahului ca să vedeți amenințările de genocid, susțin forțele ostile din jurul Israelului și ne urmăresc", a mai spus Eylon Levy.

Update 21:05 Israelul a recunoscut că a făcut „greşeli” în ceea ce priveşte serviciile de informaţii pentru că nu a reuşit să prevadă atacurile Hamas de la sfârşitul săptămânii trecute.

„Este greşeala mea şi reflectă greşelile tuturor celor care fac evaluări [serviciile de informaţii - n.r.]”, a declarat consilierul israelian pentru securitate naţională, Tzachi Hanegbi, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează Agenţia France-Presse.

„Noi chiar credeam că Hamas a învăţat lecţia” din ultimul său război major cu Israelul din 2021, a adăugat Hanegbi.

El a continuat prin a puncta că Israel refuză negocierile în jurul schimburilor de prizonieri cu Hamas, spunând: „Nu există nicio modalitate de a negocia cu un inamic pe care am jurat să îl anihilăm”.

Update 20:40 Hamas obstrucționează trecerea în siguranță a locuitorilor din Fâșia Gaza spre sud

În urma avertismentului Forțelor de Apărare ale Israelului, locuitorii din Fâșia Gaza au început să se evacueze din casele lor spre sudul Wadi Gaza pentru propria protecție.

Hamas a obstrucționat și a împiedicat trecerea în siguranță a rezidenților din Fâșia Gaza care se deplasau pe drumurile centrale.

Update 19:45 MAE face demersuri pentru evacuarea românilor din Fâșia Gaza.

MAE precizează că, pe fondul deteriorării situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, Celula de Criză continuă demersurile în regim permanent în vederea evacuării, în condiții de siguranță, a cetățenilor români din Fâșia Gaza care s-au notificat pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah pentru a fi evacuați. 

Astfel, MAE, prin intermediul Ambasadei României la Tel Aviv, al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah și al misiunilor diplomatice ale României din regiune menține coordonarea cu alte state și organizații internaționale care întreprind demersuri similare pentru proprii cetățeni/funcționari și continuă dialogul cu autoritățile israeliene și cele egiptene în vederea asigurării condițiilor necesare pentru evacuarea acestora, ținând cont de evoluțiile de securitate din teren.

Update 18:15 Încă doi români au murit în Israel! MAE a confirmat informația în direct, la Antena 3 CNN

Bilanțul persoanelor cu dublă cetățenie română-israeliană decedate a crescut la patru, în urma războiului din Israel. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Radu Filip, a confirmat informația în direct la Antena 3 CNN.

Update 18:10 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis sâmbătă imagini video și foto din timpul vizitei sale pe linia frontului din apropierea graniței cu Gaza, unde a vizitat soldați israelieni.

"Cu luptătorii noștri, in Gaza, pe linia frontului. Suntem cu toții pregătiți", a postat Benjamin Netanyahu pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, sâmbătă după-amiază. 

Învelișul Gaza se referă la așezările, kibbutzim și zonele din Israel care se află pe o rază de 7 kilometri de la granița cu Gaza.

Update 17:50 Intensificarea masacrelor de către ocupație nu va face decât să crească hotărârea poporului nostru de a continua rezistența până când agresiunea va fi oprită și înfrântă, a transmis Hamas.

"Masacrele sistematice continuă în toată Fâșia Gaza, cel mai recent dintre acestea fiind masacrul oribil din cartierul Al-Fakhoura în această după-amiază de sâmbătă. La vest de tabăra de refugiați Jabalia, la nord de Fâșia Gaza, care a fost comisă de armata de ocupație, lăsând aproximativ 27 de martiri și peste 80 de civili răniți.

Afirmăm că aceste crime nu vor reuși să încalce statornicia poporului nostru pe pământul lor și nici nu vor reuși să treacă peste planul inamicului de a strămuta poporul nostru și facem apel la comunitatea internațională și la organizațiile internaționale relevante să-și îndeplinească îndatoririle și își asumă responsabilitățile în stoparea crimelor ocupației fasciste sioniste.", se mai arată în declarația transmisă de Hamas.

Update 17:20 Autoritățile egiptene nu permit cetățenilor americani să intre în Egipt dinspre Gaza, anunță presa locală.

Autoritățile egiptene nu permit sâmbătă cetățenilor americani și altor cetățeni străini să intre în Egipt prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, insistând că punctul de trecere a frontierei trebuie să faciliteze, de asemenea, ajutorul umanitar către Gaza, potrivit Alqahera News, un canal local de știri egiptean.

Update 16:30 Armata israeliană a declarat sâmbătă că investighează un incident în sudul Libanului în care a fost ucis un jurnalist Reuters. Un martor aflat la fața locului a declarat pentru Reuters că acesta a fost lovit de rachete trase din direcția Israelului.

„Suntem conștienți de incidentul cu jurnalistul Reuters”, a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht, purtător de cuvânt al armatei, în cadrul unei ședințe periodice de informare. „Îl analizăm. Avem deja imagini. Facem o examinare încrucișată. Este un lucru tragic”, a spus el.

Libanul a declarat sâmbătă că va depune o plângere oficială la Consiliul de Securitate al ONU cu privire la „uciderea deliberată de către Israel” a jurnalistului video al Reuters Issam Abdallah, un cetățean libanez, a relatat presa de stat.

Abdallah se afla împreună cu un grup de jurnaliști de la alte organizații, printre care Al Jazeera și Agenția France-Presse, când a fost ucis vineri, în timp ce furniza un feed video în direct pentru televiziuni.

Grupul lucra în apropiere de satul Alma al-Shaab, aproape de granița cu Israelul, unde armata israeliană și Hezbollah au făcut schimb de focuri în confruntările de la graniță.

Maher Nazeh, care a fost rănit în același incident împreună cu colegul său de la Reuters, Thaer Al-Sudani, a declarat că filmau tiruri de rachete care veneau din direcția Israelului când una l-a lovit pe Abdallah în timp ce acesta stătea jos pe un zid de piatră, lângă restul grupului. Câteva secunde mai târziu, o altă rachetă a lovit mașina folosită de grup, dându-i foc.

În timp ce alte agenții de presă, inclusiv Associated Press și Al Jazeera, au afirmat că proiectilele erau israeliene, Reuters nu a putut stabili dacă rachetele au fost lansate de Israel.

Agenția France-Presse și Al Jazeera au declarat fiecare că doi dintre jurnaliștii lor au fost răniți în acest incident.

Update 15:00  În continuarea informațiilor transmise în contextul deteriorării situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor constante ale Celulei de Criză a MAE, în cursul zilei de 14 octombrie 2023, alți 58 de cetățeni români au revenit în siguranță în România, prin intermediul unei curse aeriene operate de o companie privată.  

Echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah rămâne pregătită să acorde asistență consulară cetățenilor români care vor solicita sprijin pentru revenirea în țară din Statul Israel.

MAE recomandă insistent cetățenilor români care încă se află pe teritoriul Statului Israel să urmeze cu strictețe indicațiile autorităților israeliene. Totodată, reamintește insistent cetățenilor români care se află temporar pe teritoriul acestui stat și doresc să revină în România să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv şi să își anunțe prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare și propriile coordonate la adresa de e-mail [email protected] și la numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum și cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi. 

MAE subliniază importanța utilizării acestor canale de către cetățenii români pentru centralizarea corectă a informațiilor și eficientizarea dialogului în vederea acordării asistenței consulare.

De asemenea, MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români care intenționează să călătorească în Statul Israel să își reprogrameze călătoria și să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts/2938). 

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en și http://www.mae.ro, rubrica „Sfaturi de călătorie”, și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Update 13:50 Statele Unite au colaborat cu Egiptul, Israelul și Qatar pentru a deschide sâmbătă după-amiază punctul de trecere Rafah din Gaza în Egipt, a declarat sâmbătă după-amiază un înalt oficial al Departamentului de Stat.

"Am încercat să facilităm accesul pentru ca acesta să fie deschis de la ora 12 la 17 astăzi. Egiptenii, israelienii și qatarezii au lucrat cu noi în acest sens", a declarat oficialul pentru reporterii care călătoreau împreună cu secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit Reuters.

Update 13:15 Forțele de Apărare Israelului spun că au ucis un comandant al forțelor de comando ale Hamas, care a condus unul dintre atacurile criminale asupra comunităților din sudul Israelului săptămâna trecută.

IDF susține că Ali Qadhi, un comandant al companiei în așa-numita unitate Nukhba, a fost ucis într-o lovitură cu dronă.

Potrivit IDF, Qadhi a fost arestat de Israel în 2005 pentru răpirea și uciderea civililor israelieni și a fost eliberat în Fâșia Gaza, ca parte a schimbului de prizonieri Gilad Shalit din 2011.

Update 13:00 Documente obţinute exclusiv de NBC News arată că Hamas a creat planuri detaliate pentru a ataca şcoli primare şi un centru pentru tineret din Kfar Sa'ad, cu scopul de a "ucide cât mai mulţi oameni posibil", a lua ostatici şi de a-i transfera rapid în Fâşia Gaza.

Planurile de atac, etichetate drept "top secret" în arabă, par a fi ordine pentru două unităţi bine pregătite ale Hamas de a înconjura şi infiltra sate şi a viza locuri unde se adună civili, inclusiv copii. Autorităţile israeliene încă determină bilanţul morţilor din Kfar Sa'ad.

Documentele au fost găsite asupra teroriştilor Hamas ucişi şi au fost obţinute cu NBC News. Ele includ hărţi detaliate şi arată că Hamas intenţiona să ucidă sau să ia ostatici civili.

Oficialii israelieni au declarat că grupul mai larg de documente arată că Hamas a adunat sistematic informaţii despre fiecare localitate de la graniţa cu Gaza şi a creat planuri specifice de atac pentru fiecare sat, care includ vizarea intenţionată a femeilor şi copiilor.

"La cabinetul stomatologic, la supermarket, în sala de mese. Nivelul de specificitate ar face orice om din domeniul informaţiilor să rămână uimit", a spus o sursă din Forţele de Apărare ale Israelului.

Update 12:00 Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, afirmă că grupurile teroriste proxy ale Teheranului din regiune sunt "pe deplin pregătite" să răspundă la orice acțiune a Israelului.

Ministrul vorbește la Beirut, la finalul unui turneu care l-a dus în Siria, Irak și Liban, unde Iranul se bucură de o mare influență și unde sunt desfășurați zeci de mii de luptători susținuți de Iran.

Amirabdollahian a declarat sâmbătă reporterilor din Beirut că s-a întâlnit cu conducerea Hezbollah, adăugând că "rezistența [Hezbollah] este în stare excelentă și în deplină pregătire pentru a răspunde la actele criminale ale entității sioniste".

Update 11:20 Un avion cu provizii medicale pentru a sprijini nevoile urgente de sănătate din Gaza a aterizat la Al Arish, în Egipt, în apropiere de punctul de trecere Rafah, a declarat sâmbătă șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o postare pe platforma X.

"Suntem pregătiți să desfășurăm proviziile imediat ce va fi stabilit accesul umanitar prin punctul de trecere", a spus el.

Update 11:00 Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat sâmbătă, în cursul unei vizite la Beijing, că lumea a eşuat în eforturile de a pune în aplicare soluţia cu două state pentru israelieni şi palestinieni, transmite dpa.

'Lumea a eşuat lamentabil', a afirmat Borrell, arătând că, în 30 de ani, nu existat un succes în ce priveşte soluţia cu două state.

El a admis de asemenea că, deşi obiectivul dezirabil pentru israelieni şi palestinieni este cel a două state separate, acesta nu va rezolva conflictul actual declanşat săptămâna trecută.

Borrell a discutat în capitala chineză cu ministrul de externe Wang Yi despre probleme de securitate internaţionale.

'În acest moment asistăm la o gravă situaţie umanitară în Gaza', a spus şeful diplomaţiei UE, care şi-a reiterat sprijinul pentru poziţia ONU, distanţându-se public de ordinul dat de armata israeliană de evacuare în masă a nordului Gazei.

Atât de mulţi oameni nu se pot pune în mişcare într-un interval atât de scurt de timp, este 'pur şi simplu imposibil, nu poţi să mişti un astfel de volum de oameni', a apreciat Borrell.

În opinia sa, Israelul are dreptul la autoapărare, care trebuie exercitat în conformitate cu dreptul internaţional.

Întrebat dacă a cerut Chinei să îşi exercite influenţa în Orientul Mijlociu, Borrell a spus că a discutat cu ministrul Wang Yi despre ce ar putea face fiecare.

China încearcă să îşi menţină poziţia neutră şi păstrează relaţii bune atât cu Israelul, cât şi cu palestinienii.

Beijingul nu a condamnat atacurile Hamas, dar a criticat faptul că în conflict au murit civili.

Update 10:25 Directorul spitalului din Gaza respinge ordinul de evacuare al autorităților israeliene și spune că această evacuare ar avea consecințe catastrofale.

Update 10:05 Locuitorii din nordul Fâșiei Gaza pot pleca în siguranță în sud prin două rute, sâmbătă, între orele 10:00 și 16:00. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de apărare israeliene a declarat, pentru presa arabă, că nu vor exista atacuri aeriene în acest interval.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de apărare israeliene pentru presa arabă i-a informat pe locuitorii din nordul Fâșiei Gaza că pot pleca în siguranță în sud prin două rute între orele 10:00 și 16:00, notează Haaretz.

El spune că nu vor exista atacuri aeriene în timpul acestor ore.

Israelul a cerut, vineri dimineață, ca peste un milion de locuitori din Gaza să fie relocalizați în sudul țării.

Update 9:30 - Civilii care locuiesc în nordul Fâşiei Gaza au fost informaţi de armata israeliană să folosească două drumuri pentru a se îndrepta spre sudul regiunii, sâmbătă, între orele 10.00 şi 16.00, ora locală.

Într-o declaraţie postată în arabă pe X, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), Avichay Adraee, a declarat că două rute pot fi folosite între orele 10.00 şi 16.00, ora locală (şi a României), "fără a se întâmpla nimic rău".

Update 8:50 - Cadavrele mai multor israelieni au fost recuperate de armata israeliană după ce forţele sale au intrat în Fâşia Gaza, potrivit unui raport al Haaretz. Familiile acestor persoane, care erau date dispărute de la atacurile Hamas de sâmbăta trecută, au fost anunţate, se arată în comunicat.

Raportul îl citează pe purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene, Daniel Hagari, care a declarat că trupele au găsit, de asemenea, obiecte care ar putea duce la mai mulţi israelieni dispăruţi. În timpul raidurilor, armata israeliană a "distrus, de asemenea, infrastructura şi escadroanele teroriste, inclusiv o unitate Hamas care a tras rachete antitanc spre Israel".

Armata israeliană transmite sămbătă dimineaţă că peste 120 de civili sunt ţinuţi ostatici în Gaza de către Hamas.

Update 8:35 - Liderul Hamas care orchestra raidurile aeriene a fost ucis de israelieni.

Acesta era considerat coordonatorul atacului de sâmbătă împotriva Israelului.

Update 8:20 - Zeci de mii de persoane şi-au părăsit casele din Gaza vineri, după ce armata israeliană a avertizat peste un milion de oameni care locuiesc la nord de Wadi Gaza să se deplaseze spre sud, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (OCHA).

Autoritatea Hamas care se ocupă de refugiaţi a făcut apel la locuitorii din nordul teritoriului să "rămână neclintiţi în casele lor şi să rămână fermi în faţa acestui război psihologic dezgustător purtat de ocupant".

Update 7:00 Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite a declarat că guvernul israelian face "tot ceea ce poate pentru a minimiza victimele civile" și a subliniat avertismentul avansat dat locuitorilor din Gaza de a evacua partea de nord a orașului - un ordin pe care Națiunile Unite l-au numit "imposibil" de realizat.

"Evacuarea temporară este reversibilă, pierderea de vieți omenești nu este", a declarat ambasadorul, Gilad Erdan, vineri, la o reuniune a Prietenilor Israelului, potrivit CNN.

Erdan a criticat ONU pentru că a condamnat ceea ce el a numit măsurile preventive luate de Israel pentru atenuarea pierderilor de vieți omenești. 

"Ceea ce auzim cu toții nu este preocuparea ONU pentru civili, ceea ce auzim este indiferența ONU față de uciderea a 1.300 de israelieni", a spus el. "ONU o spune clar; nu vrea ca Israelul să se apere".

ONU a declarat de mai multe ori că ordinul Israelului nu poate fi îndeplinit și a îndemnat armata israeliană să se retragă, în contextul în care există semne că Israelul este pregătit să își intensifice ofensiva de represalii împotriva Hamas.

Cel puțin 1.900 de persoane au fost ucise de lovituri israeliene în Gaza de când Hamas - grup militant care conduce enclava dens populată - a lansat sâmbăta trecută atacurile sale teroriste devastatoare asupra Israelului, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Război în Israel, 13 octombrie 2023 | Un jurnalist Reuters a fost ucis în urma unei lovituri efectuate de Israel la graniţa cu Libanul

Război în Israel, 12 octombrie 2023 | Atac armat în Ierusalim. Doi polițiști au fost răniți 

Război în Israel, 11 octombrie 2023 | Israelienii din nordul țării, trimiși în adăposturi de o alertă de atac cu drone și rachete

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close