Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel. Ziua 14 | Israelul a terminat planul de război pentru invazia în Fâşia Gaza

Război în Israel. Ziua 14 | Israelul a terminat planul de război pentru invazia în Fâşia Gaza

Război în Israel. Ziua 14. Yoav Galant, ministrul Apărării din Israel a făcut public planul de eradicare a grupării teroriste care a provocat masacrul din 7 octombrie.

Război în Israel. Ziua 14 | Israelul a terminat planul de război pentru invazia în Fâşia Gaza
Sursa foto: hepta / DPA Images / Ilia Yefimovich
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Oct 2023   •   22:50

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat statul Israel:

  • Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: "Guvernul Israelului va continua prin toate căile să găsească persoanele răpite și să le aducă înapoi acasă"
  • Armata israeliană a anunțat că a omorât încă un terorist Hamas
  • SUA şi UE încearcă să convingă Israelul să amâne ofensiva terestră
  • Hamas anunță eliberarea a doi ostatici americani, mamă și fiică
  • Planul de război făcut public de Israel pentru a eradica gruparea teroristă care a provocat masacrul din 7 octombrie
  • Proteste pro-palestiniene interzise și măsuri de securitate sporite în Franța
  • Sute de protestatari forțează punctul de trecere Rafah, la granița din Egipt și Palestina
  • Armata israeliană, pregătită de invazia terestră în Fâșia Gaza. Militarii așteaptă ordinul
  • Secretarul general al ONU a vizitat punctul de trecere din Egipt în Gaza
  • IDF: Majoritatea ostaticilor răpiți de Hamas sunt în viață
  • Ministerul palestinian al Sănătății: peste 4.100 de morți în Gaza, din 7 octombrie
  • Secretarul General al ONU a ajuns în Egipt
  • Arhiepiscopul ortodox grec din Ierusalim condamnă atacul asupra bisericii din Gaza
  • SUA şi-au dat acordul pentru invazia Israelului în Gaza
  • Israelul spune că este pregătit să se protejeze împotriva rebelilor susținuți de Iran
  • Forțele de apărare israeliene au lovit peste 100 de ținte ale Hamas în Gaza în cursul nopții
  • Israelul evacuează locuitorii dintr-un oraș situat la granița cu Libanul
  • Șeful Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, ar fi refuzat să vorbească la telefon cu președintele american Joe Biden
  • Premierul israelian Netanyahu, înainte de invazie: "Câștigăm!"
  • Gruparea teroristă din Gaza cere susținătorilor să mărșăluiască, vineri, spre Israel
  • IDF anunță că a lovit ținte Hezbollah în sudul Libanului
  • Nouă palestinieni uciși de forțele israeliene în Cisiordania

Update 22.46 Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: "Guvernul Israelului va continua prin toate căile să găsească persoanele răpite și să le aducă înapoi acasă"

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a avut prima reacție după eliberarea celor două ostatice Hamas, mamă și fiică, din America.

"Guvernul Israelului va continua prin toate căile să găsească persoanele răpite și să le aducă înapoi acasă. Hamas se prezintă în prezent ca un cod care a returnat persoanele răpite din motive umanitare, însă în acest moment ține prizonieri bebeluși, peroane vârstince, persoane nevinovate.

Continuăm acțiunile noastre pentru a găsi toate persoanele responsabile pentru atacul de sâmbătă. Vom continua să lovim toate persoanele responsabile din Hamas. Războiul va continua pentru multe săptămâni", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, în această seară.

Update 21.29 Armata israeliană a anunțat că a omorât încă un terorist Hamas

Armata israeliană l-a ucis pe Mahmoud Sabih, un agent terorist superior al Hamas, care a servit ca inginer superior și șef de unitate în departamentul de proiecte și dezvoltare al Hamas.

Departamentul a funcționat pentru a crește capacitățile de arme ale Hamas, făcând schimb de cunoștințe cu organizațiile teroriste din Orientul Mijlociu. Mahmud Sabih facilita transferul de informații pentru Hamas în producția de arme și aeronavelor fără pilot.

Update 20.35 Bloomberg: SUA şi UE încearcă să convingă Israelul să amâne ofensiva terestră pentru a fi finalizată eliberarea ostaticilor, mediată de Qatar

Update 20.18 Două ostatice americane, mamă și fiică, deținute de Hamas au fost eliberate "din motive umanitare", a declarat purtătorul de cuvânt al ramurii armate a organizației, Abu Ubaida.

Acesta a spus că a fost un răspuns la eforturile de mediere din Qatar și pentru a "dovedi poporului american și lumii că afirmațiile făcute de Biden și de administrația sa fascistă sunt false și nefondate". Cele două au fost deja preluate de Crucea Roșie.

Update 19. 22 Planul de război făcut public de Israel pentru a eradica gruparea teroristă care a provocat masacrul din 7 octombrie

Planul de război al Israelului pentru a eradica gruparea teroristă Hamas a fost făcut public.

Conform Ministerului israelian al Apărării, Yoav Galant, deocamdată este vorba de prima fază a războiului despre care avertizează că va fi de durată. 

"Vor fi trei etape principale, în primul rând, vom distruge organizația Hamas, vom elimina infrastructura militară și guvernamentală, aceste este primul lucru.
Nu va fi ușor, ne va costa, com avea nevoie de sprijinul tuturor celor din armată în acest sens.

Următoarea etapă, care va dura mai mult timp, va fi stabilizarea sistemului și, în cele din urmă, la un moment dat, vom ajunge în punctul în care va exista un regim de securitate complet diferit aici, în care vom avea libertate totală de acțiune în care nu va exista nici o amenințare din interiorul Fâșiei Gaza. Acest lucru nu va dura o zi, nici o săptămână și, din păcate, nici o lună", a precizat Yoav Galant.

Update 19.08 Proteste pro-palestiniene interzise și măsuri de securitate sporite în Franța

În contextul numeroaselor alerte cu bombe și a protestelor violente, Franța a intensificat măsurile de securitate și a interzis mitingurile pro-palestiniene. 

La Paris, în Place de la République, atmosfera este tensionată, zona fiind împânzită de polițiști, fiind locul în care, noaptea trecută, mii de persoane au scandat mesaje pro-palestiniene.

Oamenii au scris mesaje pro-palestiniene inclusiv pe statuia din centrul pieței, lăsând, de asemenea, și steagul Palestinei.

Update 17.03 Sute de protestatari forțează punctul de trecere Rafah, la granița din Egipt și Palestina

Sute de protestatari egipteni încearcă să intre în punctul de trecere a frontierei Rafah de la granița dintre Egipt și Palestina pentru a face presiuni pentru intrarea ajutorului umanitar foarte necesar.

Update 16.23 Armata israeliană, pregătită de invazia terestră în Fâșia Gaza. Militarii așteaptă ordinul

Soldații israelieni și-au pus steagurile pe taancuri, semn că invazia terestră în Fâșia Gaza este extrem de aproape. Laurențiu Rădulescu, trimis special Antena 3 CNN Israel se află la granița Israelului cu Fâșia Gaza, unde sunt pregătite tancuri, piese de artilerie, blindate grele de către armata israeliană.

Militarii așteaptă în aceste momente ordinul de atac total terestru în interiorul Fâșiei Gaza. Cei din armata israeliană au spus că nu se pune problema ca armata terestră să nu intre în interiorul Fâșiei Gaza.

Se vorbește foarte mult despre acest timp când ar urma să vină ordinul de intrare.

Update 15:00 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a vizitat vineri partea egipteană a punctului de trecere a frontierei în Gaza de la Rafah, pentru a supraveghea pregătirile pentru livrarea de ajutor umanitar în enclavă.

De mai multe zile, ajutoarele ajung în camioane la Rafah, dar până în prezent nicio livrare nu a fost făcută în Gaza, pe care Israelul o asediază și o bombardează de 13 zile.

"Ne angajăm în mod activ cu toate părțile, cu Egiptul, Israelul și Statele Unite pentru ca aceste camioane să se deplaseze (în Gaza) cât mai curând posibil", a declarat Guterres, vineri, jurnaliștilor.

Rafah este singurul punct de trecere în teritoriul palestinian asediat care nu este controlat de Israel.

Premierul Benjamin Netanyahu a spus că a acceptat să permită intrarea ajutoarelor în Gaza, în urma unei cereri din partea SUA.

Vineri, responsabilul cu probleme umanitare al ONU, Martin Griffiths, a declarat că prima livrare de ajutoare prin punctul de la Rafah ar trebui să aibă loc "în următoarea zi sau sau similar".

Update 14:00 Forțele de Apărare Israeliene, IDF, au publicat noi informații privind situția ostaticilor și a persoanelor dispărute după atacul Hamas din 7 octombrie.

Potrivit IDF, a declarat că majoritate celor aproximativ 200 de ostatici sunt în viață.

Peste 20 dintre ostatici au vârste sub 18 ani, în timp ce 10 - 20 dintre ei au peste 60 de ani, conform sursei citate.

Update 13:00 Bilanțul persoanelor ucise din 7 octombrie în Fâșia Gaza a crescut la 4.127 de morți, dintre care 1.661 de copii, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului palestinian al Sănătății din Gaza. 

Alte 13.162 de persoane au fost rănite, a declarat purtătorul de cuvânt Ashraf Al-Qidra. 

În Gaza, spitalele sunt în pragul colapsului din cauza lipsei de energie, medicamente, echipamente și personal, a avertizat Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.

Update 12:31 Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a sosit în Egipt, în nordul Peninsulei Sinai, în timp ce ONU face demersuri să transfere ajutorul umanitar în Gaza prin punctul de la Rafah, notează CNN. 

"Timp de aproape două săptămâni, Gaza a rămas fără niciun transport de combustibil, alimente, apă și medicamente.

ONU își concentrează toate eforturile pentru o operațiune susținută de livrare a ajutoarelor umanitare critice către populația din Gaza", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU într-o postare pe rețelele de socializare.

Update 12:24 Atallah Hanna, arhiepiscop de Sebastia al Bisericii Ortodoxe grecești din Ierusalim, a condamant o lovitură efectuată de Israel în Gaza, care a avariat un lăcaș de cult ortodox din enclava palestiniană.

Prelatul a descris acțiunea israeliană drept "un nou masacru și un atac asupra moștenirii creștine".

Nu este clar câți oameni au murit sau au fost răniți în acest bombardament.

Forțele israeliene au confirmat că au lansat lovitura dar au precizat că au vizat un centrul de comandă și control al Hamas și că un perete al bisericii a fost atins.

Update 12:00 Autoritățile israeliene confirmă arestarea unui bărbat, purtător de cuvânt în Cisiordania al grupării teroriste din Gaza.

Este vorba despre Hassan Yousef, arestat joi, în timpul unor raiduri efectuate de armata israeliană în Cisiordania.

Gaza este sub controlul Hamas, în timp ce Cisiordania este parțial administrată de Autoritatea Palestiniană a președintelui Mahmoud Abbas.

Serviciul de securitate israelian Shin Bet a comunicat CNN că Yousef a fost arestat "sub suspiciunea de a acționa în numele Hamas".

Yousef este o figură politică palestiniană de prim rang: pe lângă calitatea de purtător de cuvânt al Hamas în Cisiordania, el deține un loc în Consiliul Legislativ Palestinian.

CNN a relatat anterior că Yousef se numără printre cei peste 60 de membri Hamas reținuți de Israel în urma raidurilor de joi, din Cisiordania.

Ministerul palestinian al Sănătății a acuzat Israelul că a ucis 13 oameni, inclusiv cinci copii, în tabăra de refugiați Nour Shams din Tulkarem, în timpul acestor intervenții.

Update 11:00 Președintele american Joe Biden le-a comunicat liderilor israelieni aprobarea Statelor Unite pentru invazia terestră în Gaza.

Informația vine în urma discuțiilor purtate miercuri, la Tel Aviv, între președintele american, premierul Benjamin Netanyahu și membrii cabinetului de război al acestuia.

Biden s-a aflat aproape opt ore la Tel Aviv, în timp ce în țările vecine Israelului mulțimi furioase asaltau ambasadele americane, în contextul exploziei de la spitalul Al-Ahli din Gaza, atribuită de palestinieni statului evreu.

Ziarul britanic The Times, citat de The Daily Mail, relatează că președintele american i-a spus lui Netanyahu că este "pe deplin de acord" cu planurile Israelului de a invada Gaza pentru a "eradica" gruparea Hamas.

Benny Gantz, fost șed al Statului Major al armatei israeliene, care s-a alăturat cabinetului de război al lui Netanyahu, l-a avertizat pe Biden că eforturile de a destructura Hamas în Gaza ar putea dura "ani de zile", conform celor relatate de Axios.

Casa Albă nu a făcut niciun comentariu pe această temă până la ora acestei actualizări.

Update 10:00 Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că armata israeliană este pregătită să se protejeze împotriva unor potențiale atacuri ale rebelilor șiiți Houthis din Yemen, susținuți de Iran.

Precizarea vine după ce o navă a Marinei americane a interceptat, joi, mai multe rachete și drone lansate din Yemen, aparent spre Israel.

"Acest lucru arată capacitățile de apărare ale SUA", a spus Hagari, subliniind relația strânsă pe care IDF o are cu Comandamentul Central al SUA.

"Israelul are unele dintre cele mai bune apărări aeriene din lume și este pregătit pentru amenințări ca acestea", a adăugat el.

Update 09:37 Forțele de apărare israeliene au lovit peste 100 de ținte ale Hamas în Gaza în cursul nopții.

"Peste noapte, avioanele de luptă ale IDF au lovit peste o sută de ținte teroriste aparținând organizației teroriste Hamas, inclusiv un tunel subteran, depozite de arme și zeci de centre de comandă operaționale", se arată într-o declarație a Forțelor de Apărare.

Atacurile au neutralizat o echipă teroristă Hamas și au ucis un agent Hamas, Amjad Majed Muhammad Abu 'Odeh, despre care se crede că a fost implicat în atacul din 7 octombrie din sudul Israelului, a precizat sursa citată.

De asemenea, au fost distruse mijloace teroriste și arme aflate într-o moschee din cartierul Jabaliya din Gaza.

Potrivit declarației IDF, moscheea era folosită ca post de observare și zonă de antrenament de către teroriștii Hamas.

Update 09:01 Armata israeliană anunță că evacuează locuitorii din orașul Kiryat Shmona, situat în nordul țării, în apropiere de granița cu Libanul.

Ordinul a fost aprobat de ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, și a fost comunicat primarului orașului cu "puțin timp în urmă", au precizat Forțele de Apărare Israeliene (IDF) într-un comunicat pe rețeaua socială X.

Ulterior, forțele israeliene au revenit cu precizări, spunând că evacuarea orașului nu este obligatorie.

Kiryat Shmona, care are o populație de aproximativ 23.000 de locuitori, a fost lovit de tiruri de rachete în ultimele zile, pe fondul confruntărilor dintre gherilele pro-iraniene Hezbollah și armata israeliană.

Forțele de apărare israeliene au anunțat încă de luni că pun în aplicare un plan de urgență pentru evacuarea tuturor civililor care locuiesc la o distanță de până la 2 km de granița libaneză.

Update 08:45 Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a refuzat o convorbire telefonică solicitată de președintele american Joe Biden în timpul vizitei pe care acesta din urmă a efectuat-o, miercuri, în Israel.

Informația este difuzată de o televiziune israeliană.

Conform acesteia, oficiali ai administrației Biden au încercat să aranjeze o convorbire telefonică între cei doi lideri, dar președintele palestinian a respins cererea.

Anterior, o întâlnire care trebuia să aibă loc în Iordania între președintele american și lideri din state arabe, la care urma să fie prezent și șeful Autorității Palestiniene, a fost anulată de Amman, după bombardamentul de la spitalul Al-Ahli din Gaza.

Update 08:34 Numărul morților în Gaza, începând de la războiul declanșat de Hamas în data de 7 octombrie, a ajuns la 3.785.

Informația provine de la autoritățile din enclava controlată de Hamas.

Între cei uciși de tirurile israeliene 1.524 sunt copii, spun palestinienii.

Alte 12.493 de persoane au fost rănite, inclusiv 3.983 de copii și 3.300 de femei.

Comunitatea de informații din SUA estimează că au fost între 100 și 300 de persoane ucise în explozia de la Spitalul Baptist Al-Ahli, conform unei evaluări neclasificate  obținute de CNN.

Totodată, principala unitate medicală din Gaza, Spitalul Al-Shifa din Gaza City, mai are combustibil pentru generatoare doar pentru 24 de ore, potrivit organizației Medici fără frontiere.

Update 08:00 Ismail Haniyeh, liderul grupării care controlează Gaza, a făcut apel la o mobilizare generală a arabilor și musulmanilor din întreaga lume.

Aceștia sunt îndemnați să se protesteze pe scară largă, vineri, după violențele provocate zilele trecute în fața ambasadelor americane din țări precum Iordania și Libia.

Haniyeh, care este șeful Biroului Politic al Hamas, a făcut apel la susținătorii grupării care trăiesc în țările vecine Israelului să mărșăluiască spre granițele cu statul evreu.

Șeful Hamas în Gaza, Yahya Sinwar, cel mai vânat terorist de către israelieni, a transmis, la rândul său, un mesaj în care spune că a pregătit 1.111 rachete pentru a întâmpina iminenta intervenție terestră.

Update 07:30 Hamas a distribuit un clip de propagandă, în care un montaj dramatic, dublat de muzică, înfățișează un lunetist în combinezon de luptă, cu șapcă pe cap, pregătindu-și arma și muniția.

Între timp, Forțele de Apărare israeliene, IDF, au anunțat că au lovit cu rachete anti-tanc mai multe obiective ale infrastructurii Hezbollah din Liban, inclusiv puncte de observare. IDF au reacționat astfel la atacurile lansate de militanții pro-iranieni către nordul Israelului. 

Avioane de luptă ale IDF au anihilat trei teroriști care încercau să lanseze rachete anti-tanc către Israel, a mai comunicat armata statului evreu.

IDF și Ministerul israelian al Apărării au evacuat majoritatea locuitorilor, atât din sudul țării, cât și dintr-o zonă care se întinde pe doi kilometri de la granița cu Libanul.

Update 07:30  Înaintea invaziei, care pare, după toate semnele, iminentă, premierul israelian Benjamin Netanyahu (foto, stânga) s-a întâlnit cu soldații IDF cărora le-a transmis un mesaj principal: "Câștigăm!"

"Întregul stat Israel este în spatele vostru și vom da o lovitură grea dușmanilor noștri, astfel încât să obținem victoria!", a spus prim-ministrul israelian.

Update 05:20 Principala unitate medicală din Gaza, Spitalul Al-Shifa, are suficient combustibil doar pentru a face să funcționeze generatoarele timp de 24 de ore, a anunțat organizația Medici fără frontiere.

Update 02:10 Surse CNN: Graniţa cu Egiptul nu se deschide astăzi.

Update 01:18 Explozie într-o biserică ortodoxă din Gaza.

Update 00:32 Șeful ONU, Antonio Guterres solicită încetarea focului și să permită accesul palestinienilor din Gaza la combustibil, alimente, apă și medicamente.

Update 00:20 Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a făcut apel joi la o "mobilizare generală" a arabilor și musulmanilor din întreaga lume vineri, în contextul în care războiul dintre Israel și Hamas continuă.

Update 00:11 Germania anunţă că va majora cu 50 de milioane de euro ajutoarele pentru civilii palestinieni din Gaza, în contextul în care criza umanitară se agravează pentru cele 2,3 milioane de persoane blocate în această zonă.

Update 00:00 Forțele israeliene au ucis joi nouă palestinieni în Cisiordania ocupată, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății, în timp ce războiul dintre Hamas și Israel continuă în Fâșia Gaza.

Cel puțin 75 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania de forțele israeliene sau de coloniști israelieni din 7 octombrie, când mișcarea islamistă care conduce Gaza a lansat un atac sângeros pe teritoriul israelian, declanșând un nou război care a făcut mii de victime.

Război în Israel, 19 octombrie | Secretarul general al ONU cere încetarea imediată a focului în Gaza

Război în Israel, 18 octombrie 2023 | Situaţie tot mai tensionată în Israel, unde se aşteaptă ordinul de atac al Fâşiei Gaza

Război în Israel, 17 octombrie 2023 | Sute de morți în urma unui atac aerian asupra unui spital din Gaza. Israelul dă vina pe Jihadul Islamic pentru lovitură

Război în Israel, 16 octombrie 2023 |  Hamas difuzează primul video cu ostaticii luaţi din Israel

Război în Israel, 15 octombrie 2023 | Israelul spune că nu este interesat de un război cu Hezbollah

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Trandafir, bărbatul deghizat în femeie care a făcut ravagii în România
x close