Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel. Ziua 12 | Situaţie tot mai tensionată în Israel, unde se aşteaptă ordinul de atac al Fâşiei Gaza

Război în Israel. Ziua 12 | Situaţie tot mai tensionată în Israel, unde se aşteaptă ordinul de atac al Fâşiei Gaza

Consulatul Statelor Unite din Turcia a fost închis pentru public, ca răspuns la o alertă de securitate care avertizează asupra unor posibile proteste violente. Sunt așteptate demonstrații de amploare legate de evenimentele din Israel și Gaza în întreaga Turcie în următoarele săptămâni.

Război în Israel. Ziua 12 | Situaţie tot mai tensionată în Israel, unde se aşteaptă ordinul de atac al Fâşiei Gaza
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Oct 2023   •   21:13

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat statul Israel:

  • Premierul britanic Rishi Sunak va sosi joi în Israel.
  • Biden: Egiptul a fost de acord să deschidă punctul de trecere a frontierei cu Gaza și să permită trecerea a 20 de camioane care transportă ajutoare umanitare.
  • Tunuri cu apă, folosite de polițiști la protestele din Berlin
  • Consulatul SUA din Turcia a fost închis pentru public, ca răspuns la o alertă de securitate legată de proteste violente | Transmisiune Antena 3 CNN din Turcia
  • Situaţie tot mai tensionată în Israel, unde se aşteaptă ordinul de atac al Fâşiei Gaza. Trimişii speciali Antena 3 CNN noi detalii de pe linia de front
  • Imagini cu zeci de lansatoare RPG, mine, grenade şi rachete antiaeriene, folosite de organizația teroristă palestiniană islamistă Hamas
  • Israelul anunță că va permite ca ajutorul umanitar din Egipt să intre în Gaza
  • Biden se pronunță în favoarea soluției cu două state
  • SUA blochează la ONU o rezoluție despre atacurile Hamas
  • Protestatarii care au asaltat ambasada SUA din Liban, dispersați cu focuri de armă
  • Israelul și-a evacuat ambasadele din Maroc și Egipt
  • Bilanțul în urma exploziei la spitalul Al-Ahli din Gaza a crescut la 471 de morți
  • Radu Tudor:  "Explozia de la spitalul din Gaza este diversiunea de care avea nevoie Hamas"
  • Joe Biden în Israel:  "Explozia de la spital pare provocată de ceilalți, nu de voi"
  • Iranul cere țărilor islamice un embargo complet asupra Israelului
  • Președintele american, Joe Biden a avut o conferință comună cu premierul Netanyahu
  • Joe Biden a aterizat la Tel Aviv. Măsuri de securitate fără precedent
  • Ministerul Sănătății din Gaza: "Patronii benzinăriilor și civilii care au combustibil să ajute spitalele"
  • Armata israeliană a anunțat că în urma atacurilor din ultimele ore, încă doi teroriști Hamas au fost uciși
  • Rusia spune că Israelul ar trebui să furnizeze dovezi că nu a atacat spitalul din Gaza
  • Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a ajuns miercuri în Arabia Saudită
  • Armata israeliană explică pe hartă de unde a fost trasă racheta care a lovit spitalul baptist din Gaza
  • Șeful ONU "îngrozit" de atacul asupra spitalului din Gaza
  • Sute de oameni au ieșit în stradă în orașe din Turcia, Iordania, Liban și Cisiordania
  • Israelul dă vina pe Jihadul Islamic pentru lovitura care a atins un spital din Gaza
  • Ministerul Sănătății din Gaza: Sute de morți în urma unui atac aerian israelian asupra unui spital
  • Netanyahu: Lumea să fie alături de Israel pentru a învinge Hamas, la fel cum s-a unit împotriva nazismului

 

Update 01:05 Premierul britanic Rishi Sunak va sosi joi în Israel și se va întâlni cu premierul Benjamin Netanyahu și cu președintele Isaac Herzog, înainte de a se deplasa în alte capitale regionale.

Update 00:29 Președintele Joe Biden a vorbit scurt cu reporterii la bordul avionului Air Force One, care a făcut o escală la baza aeriană Ramstein din Germania, pe drumul de întoarcere spre Washington. El a declarat că a vorbit cu președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi, care a fost de acord să redeschidă punctul de trecere a frontierei cu Gaza și să permită trecerea a 20 de camioane care transportă ajutoare umanitare.

Update 23:07 Tunuri cu apă, folosite de polițiști la protestele din Berlin

Oamenii protestează din nou la Berlin din cauza escaladării conflictului din Orientul Mijlociu. În Neukölln, poliția a intervenit cu tunurile cu apă.

În ciuda interzicerii demonstrațiilor, în această seară au izbucnit din nou revolte în Neukölln.

Protestatarii au aruncat cu pietre și sticle în autorități. Totodată au fost folosite și materiale pirotehnice.

"Vedem oameni care aruncă la întâmplare obiecte pe stradă, le dă foc și se filmează și sărbătoresc”, a spus poliția pe X, potrivit presei locale.

În jurul orei 20.00, polițiștii au înaintat cu tunurile cu apă pentru a liniștii protestatarii.

Update 22:58. Consulatul SUA din Turcia a fost închis pentru public, ca răspuns la o alertă de securitate legate de proteste violente | Transmisiune Antena 3 CNN din Turcia

Consulatul Statelor Unite din Turcia a fost închis pentru public, ca răspuns la o alertă de securitate care avertizează asupra unor posibile proteste violente. Sunt așteptate demonstrații de amploare legate de evenimentele din Israel și Gaza în întreaga Turcie în următoarele săptămâni.

Update 21:09: Situaţie tot mai tensionată în Israel, unde se aşteaptă ordinul de atac al Fâşiei Gaza. Trimişii speciali Antena 3 CNN aduc cele mai noi informaţii

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 20:35. Imagini cu zeci de lansatoare RPG, mine, grenade şi rachete antiaeriene, folosite de organizația teroristă palestiniană islamistă Hamas

Corespondentul CNN Erin Burnet a vizitat o unitate militară israeliană, acolo unde sunt stocsate armele pe care teroriştii Hamas le-au abandonat şi a aflat informaţii interesante despre ţările de unde provin aceste arme. 

Update 19:31 Israelul a anunțat, miercuri, că va permite livrarea unor cantități limitate de ajutor umanitar din Egipt în Fâșia Gaza.

Este prima concesie făcută de statul evreu în cele 10 zile de asediu asupra enclavei palestiniene folosite de gruparea Hamas pentru atacuri în Israel.

Președintele american Joe Biden a făcut, anterior, în premieră, un anunț similar în discursul care a marcat finalul vizitei sale de o zi în Israel.

Decizia israeliană vine în contextul în care autoritățile palestiniene din Gaza, organizațiile umanitare și ONU au denunțat o potențială catastrofă umanitară în acest teritoriu, unde peste 3.300 de oameni au fost uciși în bombardamentele israeliene menite să-i elimine pe liderii Hamas.

Updata 19:00 Președintele american Joe Biden a transmis mai multe mesaje după vizita întreprinsă miercuri, în Israel, în tentativa de a opri escaladarea la nivel regional a războiului dintre statul evreu şi grupările islamiste din Gaza.

Biden a declarat că, la fel ca oamenii din SUA după 11 septembrie 2001, israelienii se simt "șocați și cuprinși de durere și de furie" după atacul Hamas din 7 octombrie, soldat cu peste 1.400 de morți.

În această stare de spirit, SUA au făcut greșeli după 11 septembrie, a punctat președintele american, cerându-le israelienilor să nu se lase "mistuiți" de furie.

"Astăzi, am cerut cabinetului israelian să fie de acord cu livrarea de asistență umanitară vitală pentru civilii din Gaza, pe baza înțelegerii că vor exista inspecții și că ajutorul trebuie să ajungă la civili, și nu la Hamas. Israelul a fost de acord ca asistența umanitară să poată începe să se deplaseze din Egipt către Gaza. Lucrăm în strânsă cooperare cu guvernul egiptean, cu Națiunile Unite și cu alți parteneri din regiune pentru ca vehiculele cu ajutoare să treacă granița cât mai curând posibil", a anunțat președintele american, precizând, totodată, că SUA vor acorda un ajutor financiar de 100 de milioane de dolari pentru palestinienii din Gaza și Cisiordania, inclusiv pentru cei peste un milion de sinistrați palestinieni.

El a arătat că, în ceea ce privește relațiile dintre israelieni și palestinieni, se pronunță pentru o soluție cu două state.

"Trebuie să căutam o cale prin cale prin care Israel și Palestina să poată trăi în pace. Pentru mine, asta înseamnă o soluție cu două state.  Aceste atacuri mi-au crescut determinarea de a înfăptui acest lucru. Teroriștii nu vor câștiga. Libertatea va câștiga. Doresc să închei cu aceleași cuvinte cu care am început: Israel, nu ești singur. Statele Unite sunt alături de tine", a afirmat Joe Biden, în finalul discursului susținut la Tel Aviv.

Update 18:19 Gruparea pro-iraniană Hezbollah a revendicat responsabilitatea pentru atacarea mai multor posturi militare israeliene de la frontiera de nord a statului evreu.

Hezbollah a precizat că a atacat trei locații cu rachete ghidate antitanc și cu focuri de armă.

Forțele de apărare israeliene, IDF, au comunicat, la rândul lor, că au răspuns la atac cu focuri de artilerie și nu au raportat victime în propriile rânduri.

Update 18:00 Statele Unite au blocat, miercuri, prin veto o rezoluție ONU care condamna atacurile Hamas și violențele împotriva civililor și care îndemna la acordarea de ajutor umanitar palestinienilor din Gaza.

Ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield a declarat după votul în Consiliul de Securitate că președintele SUA, Joe Biden, se află în regiune și că este nevoie ca eforturile diplomatice să aibă câmp de desfășurare.

Ea a criticat, de asemenea, această rezoluție inițiată de Brazilia pentru că nu spunea nimic despre dreptul Israelului la autoapărare.

Update 17:00 Forțele de ordine dispersau cu focuri de armă, miercuri după amiază, protestatarii din fața ambasadei SUA din Liban.

Anterior, participanții la protest, care au dat curs apelului grupărilor islamiste la o aşa-numită "Zi a mâniei", s-au cățărat pe zidurile reprezentanței diplomatice, au sărit în curtea acesteia şi au incendiat o clădire din apropiere.

Update 16:33 Ministerul israelian de Externe a evacuat personalul ambasadelor din Maroc și Egipt, pe fondul demonstrațiilor anti-israeliene legate de situația din Gaza, relatează portalul Ynet News.

Evacuarea este dublată de o alertă maximă decretată în toate ambasadele statului Israel din lume, de amplificarea măsurilor de securitate și de transferul de diplomați din țările sensibile în state mai sigure, adaugă sursa citată.

Update 16:00 Proteste anti-israeliene masive și, pe alocuri, violente, au fost semnalate astăzi în Cisiordania, dar și în fața ambasadelor americane din Liban și Iordania și în fața ambasadei Franței din Tunisia, relatează Antena 3 CNN.

În Liban, la Beirut, participanții la proteste s-au urcat pe gardul reprezentanției diplomatice a SUA, iar forțele de ordine au folosit tunurile cu apă și au lansat cartușe cu gaze lacrimogene.

Autoritățile americane au transmis cetățenilor lor să plece imediat din Liban, țară pe teritoriul căreia activează gherilele pro-iraniene Hezbollah.

Hezbollah a proclamat o așa-numită "Zi a mâniei", în contextul ultimelor evoluții în războiul dintre Israel și Hamas.

Update 15:00 Cel puțin 471 de persoane au fost ucise, marți, la spitalul al-Ahli din Gaza, după explozia unei rachete despre care Israelul susține că a fost lansată defectuos de gruparea Jihadul Islamic.

Anunțul a fost făcut de Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza. De asemenea, cel puțin 314 persoane au fost rănite, arată sursa citată.

Autoritățile palestiniene din Gaza susțin că racheta de la Al-Ahli a fost lansată de forțele israeliene.

"Bilanțul celui mai mare și mai violent masacru comis de ocupația criminală israeliană asupra spitalului baptist a ajuns la 471 de martiri, cu 28 de cazuri critice și 314 răniți în diverse grade", se spune în declarația ministerului palestinian.

Update 14:04 Poziția exprimată de președintele american în Israel și ultimele evoluții din războiul declanșat de Hamas au fost comentate la Antena 3 CNN de analistul militar Radu Tudor.

"Ce ne arată imaginile de pe ecran sunt efectele produse de rachetele trase din Israel în aceste 11 zile de conflict, pe de o parte, și efectul rachetei care a lovit spitalul din Gaza, de cealaltă parte. Vedem pe ecran dovada faptului că rachetele israeliene, atunci când lovesc țintele, elimină absolut totul pe o rază foarte mare. Sunt rachete cu putere foarte mare de explozie și de penetrare. În partea dreaptă a ecranului vedem explozia din parcarea spitalului Al Ahli. Toată lumea vorbește despre bombardarea spitalului. Este o o manipulare, este un fals grosolan. A fost bombardată parcarea spitalului (nu spitalul).  Ei bine, cred că oricine își poate da seama de diferența dintre puterea și impactul unei rachete israeliene lansate de forțele Israelului și ceea ce vedem în partea dreaptă, anume, explozia din parcarea spitalului Al Ahli.

Ceea ce vedem acolo sunt inclusiv caroseriile unor mașini rămase intacte în preajma exploziei, lucru care nu se întâmplă niciodată când vine vorba de o rachetă israeliană. În plus, vedem clădiri mici, de jur împrejur, care sunt absolut intacte. Acoperișul este intact, pereții sunt intacți.

Ori, dacă era vorba despre o rachetă israeliană, ar fi distrus totul pe o rază de câteva sute de metri. Aveți dovada în partea stângă a ecranului. Explozia de la spitalul Al Ahli este diversiunea de care Hamas avea nevoie Israelul a prezentat dovezi, a venit cu înregistrări video. Noi putem să facem singur comparația și orice persoană rațională își de seama că nu este vorba de un atac al Israelului. E mai degrabă vorba de marea diversiune de care Hamas și teroriștii islamiști aveau nevoie pentru a întoarce întreaga lume, în special opinia publică din lumea islamică, împotriva Israelului, după masacrul absolut oribil din 7 octombrie", a spus Radu Tudor.

Update 13:45 Președintele american Joe Biden și-a exprimat o primă poziție legată de explozia care a ucis sute de oameni, marți noaptea, la un spital din Fâșia Gaza.

"Explozia de la spitalul Al Ahli pare să fi fost provocată de ceilalți, nu de voi, de Israel. Însă există mulți oameni care nu sunt siguri (în legătură cu vinovatul, n.r.). Hamas nu reprezintă întregul popor palestinian și nu i-a adus decât suferință. Ei au comis atrocități care fac ca ISIS să pară ceva mai rațional", a spus Biden, care a discutat astăzi, în Israel, cu premierul Benjamin Netanyahu.

El a subliniat că SUA se vor asigura că Israelul dispune de ce are nevoie pentru a se apăra.

Update 13:00 Ministrul palestinian al Sănătății, Mai Al-Kaila, a anunțat, miercuri, că numărul morților în Gaza, de la începutul războiului declanșat de Hamas a ajuns la peste 3.300.

Ministrul palestinian a mai avertizat și asupra lipsei acute de medicamente în Fâșia Gaza și asupra faptului că întreruperile alimentării cu apă și deteriorarea sistemului de canalizare cresc riscurile a răspândirii bolilor infecțioase.

Update 12:30 Membrii Organizației de Cooperare Islamică, OCI, ar trebui să impună un embargo petrolier și alte sancțiuni Israelului și să-i expulzeze pe toți ambasadorii israelieni, a declarat, miercuri, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian, citat de presa internațională.

O reuniune de urgență a OCI are loc în orașul saudit Jeddah, pe agenda acesteia aflându-se escaladarea conflictului israeliano-palestinian, după ce o explozie la un spital din Gaza a ucis numeroși palestinieni.

"Ministrul iranian de Externe solicită un embargo imediat și complet asupra Israelului de către țările islamice, inclusiv sancțiuni petroliere, pe lângă expulzarea ambasadorilor israelieni, dacă au fost stabilite relații cu regimul sionist", se spune într-un comunicat al ministerului de Externe de la Teheran.

Amir-Abdollahian a cerut și formarea unei echipe de avocați islamici, pentru a documenta eventualele crime de război comise de Israel în Gaza.

Iranul nu are relații diplomatice cu Israelul.

Update 12:10 Președintele american, Joe Biden a avut o conferință comună cu premierul Netanyahu.

Într-o conferință comună cu premierul Netanyahu, Președintele american, Joe Biden l-a asigurat pe Netanyahu că America se va asigura că Israelul are tot ce-i trebuie pentru a se apăra și a subliniat că "Hamas nu reprezintă poporul palestinian”.

"Vreau să vă mulțumesc pentru că ați venit astăzi aici și pentru sprijinul fără echivoc pe care l-ați acordat Israelului în aceste vremuri dificile, un sprijin care reflectă voința covârșitoare a poporului american", i-a spus premierul Benjamin Netanyahu președintelui american Joe Biden în declarații comune, citind din note pregătite.

"Am văzut sprijinul dumneavoastră în fiecare zi în amploarea și profunzimea cooperării pe care am avut-o de la începutul acestui război". Netanyahu numește această cooperare "cu adevărat fără precedent".

Netanyahu îl laudă pe Biden pentru că a oferit Israelului "instrumentele de care avem nevoie pentru a ne apăra" și pentru "mesajul clar pe care l-ați transmis dușmanilor noștri de a nu ne testa hotărârea".

De asemenea, el a arătat spre cele două portavioane americane pe care Biden le-a trimis "pentru a susține aceste cuvinte cu acțiune".

"Dar mai presus de toate, domnule președinte, lumea vede acest sprijin și claritatea morală de care ați dat dovadă din momentul în care Israelul a fost atacat.

Hamas a omorât copii, au violat oamenii au decapitat soldați au cautat în ascunzătorile în care părinții și au ascuns copiii imaginați-vă frica în momentul în care monștrii le-au descoperit.

Netanyahu spune că Biden a trasat o linie clară "între forțele civilizației și forțele barbariei".

Pe 7 octombrie Hamas a omorât 400 sau poate chiar mai multi israelieni. Este vorba despre un bilanț mai mare decât cel al atacurilor din 11 septembrie.

Președintele Biden a declarat, într-o conferință comună premierul Netanyahu: „Am vrut să fiu aici astăzi. Dintr-un motiv simplu, vreau ca poporul israelian, oamenii din lume să știe care este poziția Statelor Unite”

"Sunt aici pentru un motiv simplu. Vreau ca toată lumea să scrie că SUA este un lucru clar. Teroriștii au omorât peste 1000 de oameni și au luat foarte mulți oameni ostatici, inclusiv copii. Este dincolo de înțelegerea mea. 

Au comis atrocități care arată ca ISIS. Americanii suferă alături de voi și sunt îngrijorați pentru că nu este un lucru ușor ceea ce trebuie să faceți. 

Trebuie ca în răspunsul pe care îl aveți să ne asigurăm că aveți ceea ce vă trebuie pentru a răspunde și ne vom asigura că așa se întâmplă. De asemenea, trebuie să ținem minte că acest atac nu reprezintă întreg poporul palestinian. 

În ceea ce privește explozia de la spitalul de ieri, din ce am văzut se pare că a fost o lovitură dată de inamic, dar sunt foarte mulți care nu sunt de acord cu acest lucru. Lumea este atentă la ceea ce se întâmplă aici, nu numai SUA, ci și alte state.

Domnule prim ministru, sunt foarte fericit că sunt înapoi în Israel, vă mulțumesc că m-ați primit. Vreau să felicit oamenii din Israel pentru curajul lor", a declarat Joe Biden, miercuri, la Tel Aviv.

Update 10:50 Joe Biden a aterizat la Tel Aviv. Măsuri de securitate fără precedent.

Președintele american Joe Biden a ajuns miercuri în Israel pentru o vizită extraordinară pe timp de război, pe fondul presiunii internaționale tot mai mari de a aborda criza din Orientul Mijlociu.

Prezența lui Biden, care acordă o importanță deosebită diplomației personale, este menită să arate solidaritatea cu cei mai apropiați aliați ai SUA și să descurajeze adversarii Israelului din regiune să deschidă un al doilea front în război.

Președintele american Joe Biden plănuiește să pună "întrebări dificile” ca "prieten” Israelului în timpul vizitei pe care o efectuează miercuri la Tel Aviv, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, reporterilor prezenți la bordul Air Force One într-o avanpremieră a călătoriei de miercuri.

Biden se va întâlni mai întâi cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pentru o discuție bilaterală restrânsă.

Acea întâlnire se va extinde, ulterior, pentru a include alți oficiali americani și membrii Cabinetului de război al Israelului, relatează CNN.

În acele întâlniri, Kirby a spus că președintele „va obține o idee de la israelieni despre situația de pe teren și, mai critic, despre obiectivele lor, planurile lor, intențiile lor în zilele și săptămânile care urmează”.

"Va pune câteva întrebări dificile. Îi va întreba ca prieten – ca prieten adevărat al Israelului, dar le va pune câteva întrebări”, a spus Kirby.

Update 10:00 Ministerul Sănătății din Gaza: "Patronii benzinăriilor și civilii care au combustibil să ajute spitalele"

Ministerul Sănătății din Gaza lansează un "apel de urgență”, miercuri, către stațiile de carburant în timp ce combustibilul pentru spitale este tot mai puțin în Gaza, potrivit Sky News.

Acesta le-a cerut să contacteze autoritățile "pentru a salva viețile răniților și bolnavilor”.

Alerta vine după ce agenția palestiniană pentru refugiați, UNRWA, a avertizat, marți, că toate spitalele din Gaza vor rămâne fără combustibil "în 24 de ore”.

Spitalele s-au bazat pe generatoare de rezervă în timpul asediului israelian, iar o întrerupere a energiei electrice ar amenința viața a mii de pacienți.

La începutul acestei săptămâni, unitățile sanitare din Gaza erau supraaglomerate cu răniții din atacurile aeriene israeliene, iar morga unui spital a fost nevoită să transforme parcarea într-un „cimitir” temporar.

Update 09:30 Armata israeliană a anunțat că în urma atacurilor din ultimele ore, încă doi teroriști Hamas au fost uciși.

Este vorba de Mohammad Albalah, comandantul sistmului de rachete antitanc al brigăzii orașului Gaza și Achim Hijazi, un terorist din forțele navale Hamas și dealer de fonduri teroriste și armament, responsabil de dirijarea atacurilor teroriste asupra Israelului.

În ultimele 24 de ore avioanele de luptă ale forțelor armatei israeliene au lovit centre de comandă operaționale, o serie de terenuri de organizare a terorismului lansatoare de rachete și rachete antitanc, infrastructură militară, precum și infrastructură aflată deasupra tunelurilor teroriste Hamas. 
În ceea ce privește numărul liderilor Hamas, uciși până în prezent, sunt nouă lideri.

Șase au fost uciși în primele patru zile ale acestui conflict, acum două zile a mai fost ucis încă un lider Hamas, iar acum sunt și aceștia doi.
Sunt atât membri ai aripii politice organizației, cât și militare și printre toți cei nouă uciși până în prezent, sunt și doi comandanți Hamas despre care se spune că ar fi fost implicați în masacrul comis în sudul Israelului din 7 octombrie, cel care a declanșat acest conflict.

Update 09:00 Rusia spune că Israelul ar trebui să furnizeze dovezi că nu a atacat spitalul din Gaza.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat miercuri, că lovitura asupra spitalului din Gaza, care a ucis sute de palestinieni, a fost o crimă șocantă, adăugând că Israelul ar trebui să furnizeze imagini din satelit pentru a dovedi că nu a fost implicat în acest atac.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că atacul a fost o crimă șocantă "dezumanizantă".

Update 08:55 Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a ajuns miercuri în Arabia Saudită.

Update 08:50 Armata israeliană explică pe hartă de unde a fost trasă racheta care a lovit spitalul Baptist din Gaza.

Un tir de rachetă eșuat al organizației teroriste Jihadul Islamic a lovit spitalul Al Ahli din orașul Gaza.

Imagini IAF din zona spitalului, înainte și după lansarea de rachete eșuate, de către organizația teroristă Jihadul Islamic:

Hamas a transmis pe mai multe grupuri de comunicare online și în media că Israelul a bombardat Al Ahli, iar în bombardament și-au pierdut viața circa 500 de persoane.

Ulterior au izbucnit proteste violente în Orientul Mijlociu după lovitura asupra spitalului din Gaza, iar Israelul a negat acuzațiile care i se aduc și anunță că va prezenta dovezi.

FAI a revenit, miercuri, un un video explicativ în care subliniază că gruparea palestiniană Jihadul Islamic a ordonat bombardarea spitalului.

Update 08:40 Anunț comun al Armatei israeliene (IDF) și Israel Air Force (ISA).

În ultimele zile, IDF a continuat să lovească zeci de ținte teroriste în Fâșia Gaza. Alți doi agenți teroriști Hamas au fost uciși.

Printre țintele lovite în ultima zi, avioanele de luptă ale IDF au lovit centre de comandă operaționale, o serie de terenuri de organizare a terorismului, lansatoare de rachete și rachete antitanc, infrastructura militară, precum și infrastructura militară situată deasupra tunelurilor teroriste Hamas.

În urma unor informații precise ale ISA, IDF a ucis doi teroriști Hamas: Muhammad Awdallah - comandantul sistemului de rachete antitanc al Brigăzii Orașului Gaza a organizației teroriste Hamas și Akram Hijazi - un terorist din forțele navale Hamas și un armament și dealer de fonduri teroriste responsabil de dirijarea atacurilor teroriste asupra Israelului din Fâșia Gaza.

Update 08:30 Șeful ONU "îngrozit" de atacul asupra spitalului din Gaza.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că este „îngrozit” de sutele de oameni uciși în lovitura asupra spitalului din Gaza, potrivit Reuters.

Declarația a fost făcută înainte de o vizită în China. Șeful ONU s-a declarat îngrozit de urmările atacului.

De asemenea, înainte de a zbura în capitala chineză pentru a participa la Forumul Belt and Road, Guterres a spus că a făcut apel la Hamas pentru eliberarea imediată și necondiționată a ostaticilor și la Israel pentru accesul imediat nerestricționat la ajutorul umanitar pentru Gaza.

Proteste violente au izbucnit în Orientul Mijlociu după lovitura asupra spitalului din Gaza în urma căruia cel puțin 500 de oameni au murit. Israelul neagă acuzațiile care i se aduc și anunță că va prezenta dovezi că racheta a fost trasă de o grupare militantă

Update 08:00 Sute de oameni au ieșit în stradă în orașe din Turcia, Iordania, Liban și Cisiordania. În orașul Ramallah din Cisiordania, protestatarii au putut fi văzuți aruncând cu pietre într-un vehicul al poliției. În zonă s-au auzit și explozii. Protestele au izbucnit și în orașul Tubas din Cisiordania.

La Teheran, protestatarii au scandat sloganuri anti-israeliene și au ridicat steaguri palestiniene în fața ambasadelor britanice și franceze. În Beirut, capitala Libanului, forțele de securitate au fost poziționate în fața ambasadei SUA. Gaze lacrimogene și tunuri cu apă au fost folosite pentru a dispersa protestatarii. Demonstranții au incendiat un steag israelian improvizat în timpul unui protest Situații similare au fost în Istanbul și Amman, la ambasadele Israelului.

Fostul lider al Hamas, Khaled Meshaal, a cerut susținătorilor să organizeze proteste în fața ambasadelor din întreaga lume, după lovitura asupra spitalului.

Gruparea militantă Hezbollah din Liban, susținută de Iran, a denunțat ceea ce a spus că este „atacul mortal al Israelului asupra spitalului al Ahli din Gaza”, care este condus de biserica anglicană.

Grupul a cerut „o zi de furie fără precedent” împotriva Israelului și a președintelui Biden.

Armata israeliană respinge acuzațiile și a anunțat că va publica dovezi, inclusiv filmări cu drone și o conversație interceptată, care vor dovedi că un grup militant islamist a fost responsabil pentru explozia de la spitalul din Gaza.

Război în Israel, 17 octombrie 2023 | Sute de morți în urma unui atac aerian asupra unui spital din Gaza. Israelul dă vina pe Jihadul Islamic pentru lovitură

Război în Israel, 16 octombrie 2023 |  Hamas difuzează primul video cu ostaticii luaţi din Israel

Război în Israel, 15 octombrie 2023 | Israelul spune că nu este interesat de un război cu Hezbollah

Război în Israel, 14 octombrie 2023 | Hamas blochează trecerea în siguranță a civililor din Fâșia Gaza spre sud

Război în Israel, 13 octombrie 2023 | Un jurnalist Reuters a fost ucis în urma unei lovituri efectuate de Israel la granița cu Libanul

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Informaţii de ultimă oră despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
x close