Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel. Ziua 16 | Un nou convoi umanitar a intrat în Fâșia Gaza. 17 cisterne, lăsate să treacă

Război în Israel. Ziua 16 | Un nou convoi umanitar a intrat în Fâșia Gaza. 17 cisterne, lăsate să treacă

Război în Israel. Ziua 16. Fostul șef al Marinei britanice, Lord West a prezentat șase pași prin care războiul din Fâșia Gaza s-ar putea transforma într-un Război Mondial.

Război în Israel. Ziua 16 | Un nou convoi umanitar a intrat în Fâșia Gaza. 17 cisterne, lăsate să treacă
Sursa foto: Getty images I Anton Petrus
de Anamaria Nedelcoff    |    Ştefan Petrică    |    22 Oct 2023   •   21:12

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat statul Israel:

  • Convorbire între Biden, Meloni, Sunak, Trudeau, Marcon și Scholz pe tema situației din Gaza
  • Soldat israelian, ucis în timpul unui raid în Gaza
  • Președintele american Joe Biden și Papa Francisc au discutat despre războiul dintre Israel și Hamas
  • Netanyahu avertizează asupra "devastării" Libanului dacă Hezbollah intră în război
  • Explozie, sâmbătă după-amiază lângă punctul de trecere Rafah
  • Un nou convoi umanitar a intrat în Fâșia Gaza. 17 cisterne, lăsate să treacă
  • Proteste pro-Palestina cu mii de oameni, la Paris | Macron: "Franța este în contact cu Hezbollah pentru a preveni escaladarea"
  • IDF: Peste 500 de rachete Hamas au căzut chiar în Fâșia Gaza
  • IDF afirmă că a efectuat un atac cu dronă în Liban
  • Sirenele de alertă de rachete sună în sudul Israelului, inclusiv în orașul de coastă Ashkelon
  • Un comandant de rang înalt Hamas, ucis într-un raid aerian israelian
  • Sirenele de alertă de rachete sună în sudul Israelului, inclusiv în orașul de coastă Ashkelon
  • Rachetele israeliene au lovit două aeroporturi siriene
  • Israel susține că a lovit un buncăr Hamas aflat sub o moschee din Cisiordania
  • Un convoi de 20-30 de camioane ar putea intra duminică în Gaza
  • Hamas susține că Israelul "a refuzat să primească" alți doi ostatici
  • Președintele Turciei a discutat, sâmbătă, cu liderul Hamas, despre criza din Gaza
  • Trei soldaţi israelieni au fost răniţi într-un atac din partea Libanului
  • Mai multe alerte aeriene în kibbutzurile din vecinătatea Fâşiei Gaza
  • Armata SUA trimite mai multe sisteme de apărare antirachetă în Orientul Mijlociu
  • Alte camioane cu ajutoare umanitare ar putea intra azi în Fâşia Gaza

Update 22:40 Convorbire între Biden, Meloni, Sunak, Trudeau, Marcon și Scholz pe tema situației din Gaza.

Președinții SUA și Franței, Joe Biden și Emmanuel Macron, precum și premierii Italiei, Marii Britanii, Canadei și Germaniei, Giorgia Meloni, Justin Trudeau și Olaf Scholz, au discutat la telefon duminică seara pe tema atacurilor teroriste ale Hamas în Israel, a avut loc duminică seara.

O convorbire telefonică a avut loc în această seară (duminică seara-n.r.) între premierul Giorgia Meloni, președintele Statelor Unite, Joe Biden, premierul britanic, Rishi Sunak, premierul Justin Trudeau, președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Olaf Scholz, anunță guvernul italian.

Potrivit sursei citate, convorbirea a fost dedicată examinării evoluției crizei grave existentă după atacul din 7 octombrie comis de Hamas împotriva Israelului.

Convorbirea vine după ce președintele american Joe Biden și Papa Francisc au discutat despre războiul dintre Israel și Hamas, potrivit Casei Albe, în timpul căruia Biden a condamnat atacul Hamas, afirmând în același timp necesitatea de a proteja civilii din Gaza.

Update 21:20 Soldat israelian, ucis în timpul unui raid în Gaza.

Un soldat israelian a fost ucis de o rachetă antitanc în timpul unei incursiuni în Fâșia Gaza controlată de Hamas, a declarat armata israeliană, notează skynews.com.

Un soldat israelian a fost ucis, duminică, de o rachetă antitanc în timpul unei incursiuni în Fâșia Gaza controlată de Hamas, relatează SkyNews.

Trupele israeliene au efectuat operațiuni peste graniță, pe care armata le descrie ca având scopul de a curăța zona și de a aduna informații despre persoanele dispărute și captivii ținuți de gruparea militantă Hamas în enclavă.

"Un soldat IDF (Forțele de Apărare a Israelului) a fost ucis, unul a fost rănit moderat, iar alți doi au fost ușor răniți ca rezultat al unei rachete antitanc lansate spre un tanc IDF și un vehicul de inginerie”, transmite IDF, potrivit SkyNews.

Update 21:10 Președintele american Joe Biden și Papa Francisc au discutat despre războiul dintre Israel și Hamas.

Președintele american Joe Biden și Papa Francisc au discutat duminică despre războiul dintre Israel și Hamas, potrivit Casei Albe, în timpul căruia Biden a condamnat atacul Hamas, afirmând în același timp necesitatea de a proteja civilii din Gaza.

"A discutat despre recenta sa vizită în Israel și despre eforturile sale de a asigura livrarea de alimente, medicamente și alte tipuri de asistență umanitară pentru a ajuta la atenuarea crizei umanitare din Gaza.

De asemenea, au discutat despre necesitatea de a preveni escaladarea în regiune și de a lucra pentru o pace durabilă în Orientul Mijlociu”, a precizat Casa Albă.

La începutul zilei, Papa Francisc a făcut un apel efectiv la încetarea focului, implorând "Fraților, opriți-vă! Opriți-vă!"

Update 19:00 Netanyahu avertizează asupra "devastării" Libanului dacă Hezbollah intră în război

Benjamin Netanyahu a avertizat duminică Hezbollah să nu deschidă un al doilea front de război cu Israelul, afirmând că dacă ar face acest lucru ar aduce contraatacuri israeliene de o amploare "inimaginabilă" care ar provoca "devastarea" Libanului.

Ministerul Sănătății: Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la 4.651 de palestinieni uciși de loviturile israeliene, 40% sunt copii.

Israelul a declarat că își intensifică atacurile în nordul Fâșiei Gaza și a avertizat că oricine rămâne riscă să fie considerat simpatizant al teroriștilor, în timp ce duminică au continuat atacurile aeriene în sud, unde civilii au fugit în speranța de a supraviețui războiului.

Armata israeliană a declarat că numărul persoanelor ținute captive a crescut la 212. Eliberarea a doi americani, vineri, a ridicat speranța că alții ar putea să se întoarcă acasă.

Presa palestiniană a raportat că cel puțin 11 persoane au fost ucise într-un atac israelian în orașul Khan Younis din sudul Gaza și că Israelul bombardează orașul Rafah din sud.

Atacurile au avut loc la câteva ore după ce purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a cerut locuitorilor din Gaza să se mute în sud "pentru propria siguranță".

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat sâmbătă că atacurile de represalii ale Israelului au ucis cel puțin 4.385 de palestinieni, inclusiv sute de copii, iar peste un milion din cei 2,3 milioane de locuitori ai teritoriului au fost strămutați.

Un atac asupra sudului Israelului de către militanții Hamas la 7 octombrie a ucis 1.400 de persoane, în principal civili, în masacre care au șocat Israelul.

Israelul a declarat că a ripostat cu foc în Liban după ce o dronă și rachete antiaeriene au fost trase în nordul Israelului.

Țara a declarat că intenționează să evacueze alte 14 comunități din zonă.

Israelul a lovit, de asemenea, în Cisiordania, lovind duminică dimineața devreme un complex aflat sub o moschee despre care armata israeliană a afirmat că era folosit de Hamas.

Benjamin Netanyahu și-a convocat cabinetul sâmbătă seara târziu.

Sistemul de sănătate din Gaza "se confruntă cu colapsul", a declarat organizația Médecins Sans Frontières. Organizația medicală internațională a declarat sâmbătă că spitalele din Gaza sunt "copleșite și lipsite de resurse".

Medicii din Gaza au avertizat că 130 de copii prematuri se află în "pericol iminent din cauza lipsei de combustibil".

"Lumea nu poate pur și simplu să privească cum acești copii sunt uciși de asediul din Gaza", a declarat Melanie Ward, director executiv al organizației Medical Aid for Palestinians.

În cursul nopții au apărut pe internet afișe care îndeamnă coloniștii evrei religioși să meargă să se roage în incinta sacră din jurul moscheii al-Aqsa, cunoscută de evrei sub numele de Muntele Templului, un act provocator care are potențialul de a declanșa tulburări în Ierusalimul de Est și în Cisiordania.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va vizita luni Teheranul.

Turcia a trimis duminică în Egipt avionul său prezidențial cu o echipă medicală și provizii, transportând ajutoare umanitare pentru Gaza.

Ministrul britanic al imigrației a declarat în această dimineață la televiziune că prioritatea guvernului britanic este de a scoate cetățenii britanici din Gaza, mai degrabă decât de a se oferi să primească alți refugiați din regiune.

Update 18:50 Ministerul Sănătății avertizează cu privire la "catastrofă umanitară” în timp ce spitalul din Gaza reduce tratamentele din cauza penuriei, relatează CNN.

Principala unitate medicală din Gaza, Spitalul Al-Shifa, reduce durata ședințelor de dializă pentru sute de pacienți, deoarece rezervele de energie electrică și combustibil se scad din cauza blocadei israeliene , a anunțat duminică Ministerul Palestinian al Sănătății din Gaza. 

Din cei peste 1.100 de pacienţi cu insuficienţă renală din Gaza, 450 primesc tratament la spitalul Al-Shifa, a spus ministerul. 

Condițiile de securitate îngreunează, de asemenea, accesul pacienților la spitalele din zonă, a declarat directorul general al Ministerului pentru Cooperare Internațională, Marwan Abu Saada.

Criza se adâncește în Gaza: Aproximativ 1,4 milioane de oameni, reprezentând peste 60% din populația Gaza de aproximativ 2 milioane, au fost strămutate din 7 octombrie, potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare sâmbătă. 

Ministerul Sănătății a avertizat că penuria de electricitate și combustibil "va duce la o catastrofă umanitară majoră, în special pentru pacienții cu insuficiență renală”. 

De asemenea, a cerut civililor și proprietarilor de benzinării din Gaza să doneze orice combustibil de care dispun spitalelor pentru a "salva viețile răniților și pacienților”.

Update 17:40 Explozie, sâmbătă după-amiază lângă punctul de trecere Rafah.

O explozie și sirenele ambulanțelor s-au auzit lângă punctul de trecere Rafah dintre Egipt și Gaza, au declarat martorii pentru Reuters, potrivit skynews.com.

Cauza și locația exactă a exploziei nu sunt clare.

Rapoartele vin la scurt timp după ce unui convoi de 17 camioane de ajutor i sa permis să intre în Gaza din Egipt, potrivit presei de stat din Egipt.

A fost a doua livrare în teritoriu de când Israelul a impus un asediu complet în urmă cu două săptămâni.

Update 16.00 Un nou convoi umanitar a intrat în Fâșia Gaza. 17 cisterne, lăsate să treacă

S-a deschis din nou granița dintre Fâșia Gaza și Egipt. 17 cisterne vor intra din Egipt în Fâșia Gaza.

Ieri, 20 de camioane cu alimente și medicamente au intrat în Fâșia Gaza, însă nici unul nu transporta combustibil.


 

Update 15.16 Proteste pro-Palestina cu mii de oameni, la Paris | Macron: "Franța este în contact cu Hezbollah pentru a preveni escaladarea"

Franța avertizează gruparea Hezbollah să nu intervină în conflictul dintre Israel și Hamas. Președintele Emmanuel Macron susține că lucrurile ar putea degenera în războiul din Israel.

Astăzi la ora 15.00, în Piața Republicii se vor aduna pentru a protesta. Joi seară au fost peste 4000 de oameni care au scandat mesaje pro-palestiniene și ulterior au refuzat să părăsească piața.

Autoritățile sunt pregătite să ia toate măsurile de siguranță. Cei din prefectura Parisului au transmis încă de aseară un comunicat de presă prin care spuneau că nu vor accepta nici un exces de zel.

Totodată, prefectura spunea faptul că este pregătită să blocheze centrul capitalei Franței și că autoritățile vot fi în stradă.

Update 12.52 IDF: Peste 500 de rachete Hamas au căzut chiar în Fâșia Gaza

Peste 500 dintre rachetele lansate de Hamas, jihadul islamic, au căzut chiar în Fâșia Gaza. Israelul susține că proiectilele teroriștilor au eșuat chiar pe teritoriul palestinian, așa cum s-a întâmplat și în cazul exploziei de la spitalul din Gaza.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a acuzat mișcarea militantă Hamas că folosește populația civilă drept scut uman.

Update 12.30 IDF afirmă că a efectuat un atac cu dronă în Liban

Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că a efectuat un atac cu dronă împotriva unei alte celule din sudul Libanului, pregătindu-se să efectueze un atac cu rachete ghidate antitanc împotriva comunității nordice din Zar'it.

Lovitura marchează a treia celulă pe care FDI a lovit-o astăzi în sudul Libanului, pe fondul atacurilor repetate cu rachete și rachete ale grupării teroriste Hezbollah.

Update 11.17 Sirenele de alertă de rachete sună în sudul Israelului, inclusiv în orașul de coastă Ashkelon

Sirenele de alertă anti aeriene sună în aceste momente în sudul Israelului, inclusiv în orașul Ashkelon. Nu există rapoarte imediate cu privire la răniți sau pagube.

Update 10.30 Un comandant de rang înalt Hamas, ucis într-un raid aerian israelian

Purtătorul de cuvânt al FDI, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că un comandant de rang înalt al Hamas a fost ucis într-un atac aerian israelian efectuat în timpul nopții în Fâșia Gaza.

"Nu ne oprim atacurile asupra Fâșiei", spune el, adăugând că zeci de membri ai Hamas, inclusiv comandantul adjunct al grupării teroriste de rachete, au fost uciși în loviturile din timpul nopții.

"Intensificăm atacurile în Fâșia Gaza pentru a reduce amenințările la adresa forțelor noastre în vederea pregătirii pentru următoarea fază a războiului", spune el, referindu-se la așteptata ofensivă terestră a Israelului.

Update 09.40 Rachetele israeliene au lovit două aeroporturi siriene

Un atac israelian cu rachete a lovit în această dimineață aeroporturile internaționale din Damasc și Alep, în Siria.

Sursa menționată mai susține că în urma atacului a fost ucis un angajat. De asemenea, aeroporturile nu mai pot fi utilizate.

Zborurile spre și dinspre aeroporturile din Damasc și Alep au fost redirecționate către aeroportul internațional Latakia, a precizat Ministerul Transporturilor.

Israelul a lovit aeroporturile de mai multe ori în acest an pentru a opri transporturile din Iran către aliații săi din Orientul Mijlociu, inclusiv către gruparea Hezbollah.

Update 08.37 Israel susține că a lovit un buncăr Hamas aflat sub o moschee din Cisiordania

Israelul a anunțat că a lovit un complex Hamas de unde se pregăteau atacuri. Acesta se află sub o moschee din Cisiordania.

Israelul a efectuat un raid aerian asupra unui complex aflat sub o moschee din Cisiordania, despre care armata susține că era folosit de militanți pentru a organiza atacuri.

Medicii palestinieni spun că cel puțin o persoană a fost ucisă. Atacul este cel puțin al doilea din ultimele zile din Cisiordania.

Update 06:35 Un alt un convoi cu 20-30 de camioane incarcate cu ajutoare ar putea intra astăzi în Gaza. Ieri, după două săptămâni de când Hamas a lansat atacurile sângeroase în Israel, un convoi de 20 de camioane cu alimente, apă și medicamente au intrat pentru prima data - în sfârșit - în Fâșia Gaza. 

Au fost însă doar 20 de camioane, deși mai mult de 150 așteptau la graniță. Iar punctul de trecere a frontierei Refah - singura graniță cu Gaza care nu este controlată de Israel, a rămas deschis doar câteva minute. A fost din nou închis imediat după ce convoiul a ajuns pe teritoriul palestinian. Unul transporta sicrie. Nicio cisternă cu carburant nu era în acest convoi. Deși este nevoie disperată de combustibil pentru generatoarele electrice din spitale, dar și pentru pompele de apă. 

Update 05:55 Armata americană trimite mai multe sisteme de apărare antirachetă în Orientul Mijlociu și plasează trupe americane suplimentare, dept răspuns la escaladările din regiune din ultimele zile. "În urma unor discuții detaliate cu președintele Biden cu privire la recentele escaladări ale Iranului și ale forțelor sale proxy în regiunea Orientului Mijlociu, am direcționat astăzi o serie de măsuri suplimentare pentru a consolida în continuare poziția Departamentului Apărării în regiune", a declarat secretarul Apărării, Lloyd Austin, într-un comunicat.

Update 03:50 Forțele de apărare israeliene și Shin Bet afirmă că un avion militar a lovit o "rută teroristă subterană" la o moschee din orașul Jenin, în nordul Cisiordaniei, unde se adăposteau membri ai Hamas și ai Jihadului Islamic palestinian. Într-o declarație comună, agențiile de securitate au precizat că IDF a efectuat atacul după ce a primit informații că celula plănuia un atac iminent, fără a da însă mai multe detalii cu privire la acestea. 

Shin Bet și armata au declarat că teroriștii foloseau moscheea drept bază unde se întâlneau pentru a planifica și a efectua atacuri, inclusiv detonarea recentă a unui explozibil în apropierea trupelor israeliene de-a lungul barierei de securitate din Cisiordania. Niciun soldat nu a fost rănit în explozie.

Update 01:42 Alerte de avertizare cu rachete sună în Sufa și Holit, o pereche de kibbutzuri din sudul țării care se învecinează cu Fâșia Gaza.

Update 00:42 O sirenă de avertizare de rachete sună într-un kibbutz situat vizavi de sud-estul Fâșiei Gaza.

Update 00:35 Cel puțin 235 de cetățeni străini au murit și 74 sunt în continuare dați dispăruți în urma atacului Hamas asupra Israelului, a anunțat sâmbătă guvernul israelian. Cetățenii străini provin din 41 de țări diferite, potrivit bilanţului actualizat al guvernului, precizează CNN.

Update 00:25 Trei soldaţi ai forţelor de apărarare israeliene au fost răniţi într-un atac din partea Libanului în urmă cu puţin timp. O rachetă a fost lansată dinspre o aeronavă fără pilot. Mai mult, avioanele de luptă ale IDF au lovit cu puțin timp în urmă infrastructura militară și echipamentele de observare ale Hezbollah, ca răspuns la incidentele de tiruri spre teritoriul israelian de astăzi. 

În plus, un soldat al IDF a fost grav rănit mai devreme astăzi după ce a fost lovit de o rachetă antitanc în zona Bar'am. Soldatul a fost transportat la spital. Alți doi soldați au fost răniți ușor și au primit îngrijiri medicale la fața locului. Familiile lor au fost anunțate.

 

Fostul șef al Marinei britanice, Lord West a prezentat șase pași prin care războiul din Fâșia Gaza s-ar putea transforma într-un Război Mondial.

Criza din Gaza s-ar putea transforma într-un Război Mondial total în șase etape terifiante dacă lucrurile merg cu adevărat prost, amiralul Lord West a prezis că Regatul Unit și SUA, Libanul, Siria, Iranul și Rusia ar putea fi atrași în acest război global.

Primul pas: Dacă invazia terestră a Israelului se va solda cu un număr mare de victime, în Gaza, există posibilitatea ca Hezbollah să se implice în război.

2. Israelul va răspunde la implicarea Hezbollah cu atacuri în Liban.

3. Siria, susținută de Rusia, să se alăture.

4. Iranul este un susținător cheie al grupărilor teroriste palestiniene. Hamas, precum și Hezbollah din Liban, Teheren a avertizat în mod repetat că un atac la sol asupra Gazei va fi întâmpinat cu un răspuns pe mai multe fronturi.

5. Dacă Israelul începe să se destrame, din cauza Hezbollah și Hamas, atunci există un pericol real ca SUA și Marea Britanie să se implice.

6. Ultimul pas către un puzzle terifiant de piese, care ar putea arunca lumea în război, ar fi ca Arabia Saudită să pătrundă în haos.

Acest fapt amestecat un haosul general care ar putea învălui Orientul Mijlociu, ar putea înfuria Regatul suficient cât să se implice în carnagiu.

Război în Israel, 21 octombrie 2023 | Granița dintre Gaza și Egipt s-a deschis. Camioanele cu ajutoare umanitare pentru cei 2,4 milioane de oameni rămași fără apă

Război în Israel, 20 octombrie 2023 | Israelul a terminat planul de război pentru invazia în Fâşia Gaza 

Război în Israel, 19 octombrie 2023 | Secretarul general al ONU cere încetarea imediată a focului în Gaza

Război în Israel, 18 octombrie 2023 | Situaţie tot mai tensionată în Israel, unde se aşteaptă ordinul de atac al Fâşiei Gaza

Război în Israel, 17 octombrie 2023 | Sute de morți în urma unui atac aerian asupra unui spital din Gaza. Israelul dă vina pe Jihadul Islamic pentru lovitură

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close