Antena 3 CNN RO 3.0 Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Digitalizării, despre dezvoltarea României: "Avem șansa de a fi lideri"

Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Digitalizării, despre dezvoltarea României: "Avem șansa de a fi lideri"

Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a vorbit la Conferinţa Naţională de lansare a proiectului RO 3.0 Viziunea Viitorului, organizată de Antena 3 CNN, despre un proiect bazat pe digitalizare care va revoluționa administrația din România. 

Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Digitalizării, despre dezvoltarea României: "Avem șansa de a fi lideri"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Noi 2023   •   11:53

"Vorbim de o schimbare atât de radicală şi de rapidă în ceea ce privește leadership-ul viitorului care este impregnat de tehnologie, încât dacă nu vom fi pregătiți, vom fi doar nişte victime colaterale. Eu cred mult în capacitatea noastră de a fi pregătiți. Avem șansa de a fi lideri în primele națiuni din lume în următorii 10-20 de ani.

În această eră a digitalizării, țările care sunt lideri acum, nu vor mai fi pe viitor. Ni se dă oportunitatea şi nouă, care nu suntem lideri, să devenim lideri în top 10 naţiuni. Vorbim de o resursă aproape inestimabilă de creere. Împreună cu Universitățile şi mediu privat avem un start important pentru mediul public privat în verticala dezvoltării. Fac apel pentru a lucra cu toții la această verticală. 

Facem parte dintr-o Românie feudală pentru că avem acces la o bază de date care a devenit proprietatea funcționarilor care le dirijează. Avantajul acestei digitalizări pe care vrem să o implementăm în România este: prin cadrul guvernamental prin care este condusă România vom putea să interconectăm toate aceste baze de date pentru a avea o viziune foarte clară atunci când vorbim de fiscalitate şi servicii publice.

Oamenii trebuie să aibă acces la serviciile publice ale statului mult mai simplu decât se face acum. Oamenii trebuie să poată interacționa cu statul direct de pe fotoliu de acasă, indiferent dacă sunt în România sau în străinătate. 

Alte state au implementat acest serviciu cu mult timp în urmă. Noi avem avantajul că lucrăm cu oameni care au implementat acest serviciu în alte state. Nu vrem să creăm lucruri, vrem să implementăm lucruri care există deja şi care funcționează. Vrem să implementăm acest serviciu într-un timp cât mai scurt pentru a oferi credibilitate pentru companiile private. 

Atunci când vorbești de fiscalitate şi măsuri pe care trebuie să le ia statul, trebuie să existe toate datele pe masă, iar astăzi nu le avem. Lucrăm la acest lucru împreună cu ANAF. 

Sperăm ca de anul viitor, din luna martie să pășim în această nouă normalitate a digitalizării în administrația din România", a declarat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării  la Conferinţa Naţională de lansare a proiectului RO 3.0 Viziunea Viitorului, organizată de Antena 3 CNN. 

RO 3.0 VIZIUNEA VIITORULUI

RO 3.0 VIZIUNEA VIITORULUI

Publicată de Ştiri Antena 3 CNN pe Duminică, 26 noiembrie 2023

×
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close