Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Handbal La handbal, participarea în Liga Campionilor înseamnă pierderi financiare

La handbal, participarea în Liga Campionilor înseamnă pierderi financiare

La handbal, participarea în Liga Campionilor înseamnă pierderi financiare
Sursa foto: Steaua MFA
16 Ian 2009   •   14:47

Sezonul 2008-2009 este unul în care România se poate lăuda că a avut două echipe în grupele Ligii Campionilor la handbal. Una în competiţia feminină, Oltchim Râmnicu-Vâlcea, şi una în vea masculină, Steaua MFA Bucureşti. Aceasta este, într-adevăr, o performanţă mare, dar nu şi o mare sursă de venituri, aşa cum s-ar putea crede. Aceasta deoarece cheltuielile, în handbal, sunt mai mari decât premiile şi bonusurile oferite de federaţia europeană, EHF.
Nici chiar Oltchim, care a reuşit să se califice, spre deosebire de Steaua, în faza a doua a grupelor Ligii, nu poate spera că a găsit reţeta succesului financiar. Chiar şi pentru această performanţă, afirmă cotidianul Financiarul, clubul vâlcean nu va primi decât 20.000 de euro, la care se vor adăuga câte 2.500 de euro pentru fiecare punct obţinut începând cu acest moment. Cotată cu şanse demne de luat în calcul de a câştiga Liga Campionilor, echipa lui Ivica Rimanici mai poate aduce clubului fonduri, spre sfârşitul competiţiei bonusurile crescând, totuşi, substanţial. În orice caz, chiar dacă va reuşit performanţa extraordinară de a câştiga cea mai importantă competiţie a cluburilor de pe Bătrânul Continent, conducătorii clubului nu pot spera la venituri totale de peste 160.000 de euro.
Oltchim se află într-o grupă cu Larvik (Norvegia), Lada Togliati (Rusia) şi HC Podravka (Croatia), asigurându-şi deja primul loc după cinci etape disputate şi calificându-se în a doua fază a grupelor. Obiectivul vâlcencelor este de a ajunge în semifinalele Ligii, fapt ce poate fi realizat prin trecerea de faza principală a grupelor.
Premiile sunt mai mari pentru echipele de băieţi, câştigătoarea primind aproximativ 350.000 de euro. Steaua a fost eliminată, însă, din competiţie, după ce nu a reuşit să treacă de prima fază a grupelor Ligii. Pentru participarea în această competiţie, formaţia militară a încasat 15.000 de euro de la forul european. Din păcate pentru români, în conturile clubului nu au intrat decât 8.000 de euro, după ce restul de bani s-au întors la arbitri şi oficiali ai EHF.
?Din punct de vedere financiar, participarea in prima faza a competitiei e o pierdere. Marele castig este in planul imaginii?, a recunoscut Horaţiu Mincă, directorul de marketing al Steaua MFA. Cheltuielile cu întreţinerea sălii de la Braşov, unde s-au disputat meciurile de Ligă, sau cele necesare pentru efectuarea deplasărilor, depăşesc, spune acesta sumele care vin pe adresa clubului de la forul european, din bilete şi alte surse. Liga Campionilor poate deveni şi o sursă de venit, dacă jucătorii Stelei impresoneză şi sunt cumpăraţi de echipe din străinătate. Sunt echipe din Occident, cum ar fi Kiel sau Portland San Antonio, pentru care participarea în Ligă este profitabilă.
Steaua s-a clasat pe locul trei în grupa din Liga Campionilor, jucând cu Chehovskie Medvedi (Rusia), Portland San Antonio (Spania) şi RK Cimos Koper (Slovenia). Deşi a câştigat jumătate din meciurile disputate, trei, Steaua nu s-a calificat mai departe.
Puteţi citi articolul din publicaţia Financiarul aici
Antena3.ro

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close