Antena 3 CNN Sport Cupa Mondială Avertisment serios pentru spectatorii de la CM. "Pot surzi din cauza vuvuzelelor"

Avertisment serios pentru spectatorii de la CM. "Pot surzi din cauza vuvuzelelor"

Avertisment serios pentru spectatorii de la CM. "Pot surzi din cauza vuvuzelelor"
Sursa foto: vuvuzela
22 Apr 2010   •   20:40

Experţi de la universităţile Pretoria şi Florida au emis, joi, rezultatul unui studiu pe care l-au făcut cu privire la efectele expunerii la zgomotul produs de mii de vuvuzele. Profesorii De Wet Swanepoel şi James Hall au ajuns la concluzia că trompetele de plastic pe care sud-africanii le folosesc la fiecare meci la care asistă produc un sunet atât de puternic, încât auzul celor prezenţi la meci se poate deteriora iremediabil. Concluzia - spectatorii de la Cupa Mondială să vină cu urechile astupate pentru a fi siguri.
Swanepoel şi Hall au testat 11 spectatori expuşi la zgomotul produs de vuvuzele pe un stadion cu 30.000 de locuri şi constatat că toţi prezentau o reducerea a sensibilităţii auzului. Dacă sunetele sunte destul de puternice, averitizează cei doi profesori, răul făcut este permanent.
"Dacă eşti expus la acest nivel de zgomot timp de 10, 15 sau 20 de minute în mod continuu, te expui la un risc clar să îşi pierzi din auz din cauza exputerii la sunete puternice", a declarat Swanepoel pentru Eurosport.
Cei doi profesori au calculat riscul de a asista la un meci cu 30.000 de suporteri. Este lesne de înţeles, deci, ce se poate întâmpla la marea finală, care se va disputa pe Soccer City stadium din Johannesburg, o arenă cu o capacitate de 90.000 de oameni. Ei au estimat că zgomotul ar putea atinge până la 100 sau chiar 131 de decibeli. Ca termen de comparaţie, zgomotul maxim la care se lucrează fără protecţie în Africa de Sud este 85 de decibeli, iar puterea sunetului unui motor de avion este 140 de decibeli.
"Spectatorii pot fi pregătiţi. Pot veni cu protecţie pentru urechi, noi le-am recomanda să îşi ia cu ei dopuri pentru urechi", a încheiat Swanepoel.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: CM2010 Africa de Sud
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close