Antena 3 CNN Timp liber Film Cel mai vechi cinematograf din lume, readus la viaţă. Aici au fost proiectate, în 1899, primele filme ale fraţilor Lumière

Cel mai vechi cinematograf din lume, readus la viaţă. Aici au fost proiectate, în 1899, primele filme ale fraţilor Lumière

Cel mai vechi cinematograf din lume, readus la viaţă. Aici au fost proiectate, în 1899, primele filme ale fraţilor Lumière
Sursa foto: Foto: Facebook
08 Oct 2013   •   18:47
Cel mai vechi cinematograf din lume, Eden-Théâtre, în care au fost proiectate în 1899 primele filme ale fraţilor Lumiere, a fost renovat şi va fi redeschis miercuri în localitatea La Ciotat din sudul Franţei, informează AFP.

Clădirea a fost renovată integral după mulţi ani în care a fost închisă. În respectiva clădire, pe 21 martie 1899, 250 de spectatori au descoperit primele filme realizate de Louis şi Auguste Lumiere.

Funcţionând atât ca sală de spectacole, unde au debutat pe scenă celebrii Fernandel şi Yves Montand, cât şi ca sală de cinema, Eden-Théâtre s-a confruntat în anii '80 cu numeroase dificultăţi: administratorul său a fost asasinat de câţiva răufăcători care au dorit să fure încasările, iar publicul a devenit tot mai puţin numeros.


Micuţa sală din sudul Franţei nu avut de ales şi a fost nevoită să se închidă, cu excepţia unei săptămâni pe an, când găzduia un festival dedicat primelor filme francofone din cinematografie. În 1995, sala a fost însă închisă definitiv din motive de securitate.

Lucrările de renovare au atins aproximativ 6 milioane de euro. Eden-Théâtre are în prezent alura unei clădiri tinere. Structura sa din lemn care stătea să se prăbuşească a fost întărită, mocheta de pe sol a fost înlocuită cu parchet din stejar negru, iar la etaj fotoliile din epocă au fost restaurate şi îşi aşteaptă spectatorii.

Jean-François Chougnet, preşedintele proiectului MP 2013, susţine că Eden-Théâtre "nu va fi doar un mausoleu al istoriei cinematografiei", ci şi un cinematograf independent, care va fi administrat de o companie privată.


×
Subiecte în articol: cinema
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close