Antena 3 CNN Timp liber Film Dincolo de „Lista lui Schindler”: cele mai bune zece filme despre Holocaust

Dincolo de „Lista lui Schindler”: cele mai bune zece filme despre Holocaust

Dincolo de „Lista lui Schindler”: cele mai bune zece filme despre Holocaust
19 Mar 2015   •   16:53

Ororile Holocaustului au oferit numeroase subiecte de filme sau cărţi – fuga din faţa naziştilor, exterminările din lagărele de concentrare, vieţile ciuntite ale supravieţuitorilor, şi multe altele. Câteva dintre aceste filme, realizate cu mare măiestrie, reunind excepţionalele talente ale actorilor, regizorilor, scenografilor, directorilor de imagine, costumierilor şi directorilor muzicali, au făcut istorie. Sunt binecunoscute capodopere precum „Lista lui Schindler” (1993, Steven Spielberg), „Pianistul” (2002, Roman Polanski) sau „Viaţa e frumoasă” (1997, Roberto Benigni). Dar există multe alte zeci de filme care nu au avut parte de o mediatizare pe măsura calităţilor şi valorii lor. Iată o listă cu zece filme despre Holocaust pe care s-ar putea să nu le ştii:

1. Evadare din Sobibor / Escape from Sobibor (1987)
„Evadare din Sobibor” este un film britanic de televiziune, în regia lui Jack Gold. Nu este un film cu o producţie extraordinară, dar prezintă o poveste plină de suspans despre una dintre evadările istorice dintr-un lagăr al morţii. Faptul că este bazat pe fapte reale aduce un plus de emoţie şi adrenalină poveştii.

Filmul surprinde încăpăţânarea cu care victimele nazismului s-au opus asupritorilor. Este o repunere în scenă a momentului istoric al evadării din lagărul de la Sobibor, unde au fost executaţi aproximativ 250.000 de oameni. Din cei aproape 600 de prizonieri care au încercat să evadeze în octombrie 1943, numai jumătate au reuşit. Şi chiar şi aşa, majoritatea au fost recapturaţi apoi. Numărul supravieţuitorilor de la Sobibor se ridică la numai 60 de oameni.

2. În beznă / In Darkness (2011)
În realizarea peliculei „În beznă”, Agnieszka Holland a fost inspirată de evenimentele petrecute în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în Polonia aflată sub ocupaţie nazistă. Subiectul îl reprezintă salvarea unor refugiaţi evrei din oraşul Liov (azi, în Ucraina). Timp de un an, un muncitor (polonez şi catolic), care se ocupa cu întreţinerea sistemului de canalizare al oraşului – şi, ocazional, se deda la diverse hoţii – Leopold Socha, împreună cu prietenul său Szczepek Wróblewski, a ascuns un grup de evrei polonezi care reuşiseră să scape de masacrele şi deportările naziste din timpul lichidării ghetoului din Liov (care a funcţionat din 1941 până în iunie 1943). După război, cei doi bărbaţi, şi soţiile lor au primit titlul de „Drepţi între popoare”.

3. Europa, Europa (1990)
Preocupată de istoriile Holocaustului, aceeaşi Agnieszka Holland a semnat şi filmul „Europa, Europa”. Inspirat tot din fapte reale, filmul spune povestea unui băieţel evreu abandonat, pe nume Solomon Perel. De teamă, pretinde a fi german şi se alătură Tineretului Hitlerist. Actorul Marcos Hoffschneider surprinde cu multă fineţe şi talent tăria şi spiritul tânărului Perel, în lupta sa de a supravieţui. Cu o imagine de excepţie, filmul oferă o perspectivă interesantă asupra modului în care Holocaustul a afectat Germania.

4. Holocaust (1978)
„Holocaust” este un serial format din patru episoade (şapte ore şi jumătate) care prezintă povestea unei familii de evrei care încearcă să facă faţă puterii în creştere a naziştilor şi exterminării sistematice a evreilor. La momentul apariţiei, la sfârşitul anilor ’70, filmul a fost primit foarte bine, atât de critici, cât şi de public, fiind considerat o producţie inovatoare, revoluţionară, care pătrundea în profunzimile tragediei care a cuprins Europa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Continuarea pe historia.ro

×
Parteneri
Informaţii de ultimă oră despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
x close