Antena 3 CNN Timp liber Film Doliu în lumea filmului! Cineastul Claude Lanzmann a murit la vârsta de 92 de ani

Doliu în lumea filmului! Cineastul Claude Lanzmann a murit la vârsta de 92 de ani

Doliu în lumea filmului! Cineastul Claude Lanzmann a murit la vârsta de 92 de ani
Sursa foto: Foto: youtube.com
05 Iul 2018   •   15:04

Scriitorul şi cineastul francez Claude Lanzmann, regizorul documentarului "Shoah", a murit joi în reşedinţa lui din Paris la vârsta de 92 de ani, au anunţat reprezentanţii editurii Gallimard, citaţi de AFP.

"Claude Lanzmann a murit în această dimineaţă în domiciliul său. Era foarte slăbit de câteva zile", a precizat un purtător de cuvânt al acestei prestigioase edituri.

Decesul scriitorului şi cineastului francez a fost constatat de medicii de la spitalul Saint-Antoine din Paris, a dezvăluit aceeaşi sursă.

Moartea lui Claude Lanzmann a fost confirmată şi de agentul de presă al companiei care distribuie cel mai recent film al său, "Les quatre soeurs", lansat în cinematografele franceze miercuri.

Regizor al documentarului "Shoah", un film despre exterminarea evreilor din Europa, Claude Lanzmann a fost de asemenea jurnalist, director al revistei Temps Modernes şi scriitor.

Prieten apropiat al filosofului Jean-Paul Sartre şi partener de viaţă al scriitoarei Simone de Beauvoir între anii 1952 şi 1959, Claude Lanzmann a fost un apărător înfocat al cauzei israeliene.

Scriitorul şi cineastul a fost extrem de afectat de moartea bruscă, anul trecut, a fiului său, Felix, care a decedat la vârsta de 23 de ani din cauza unui cancer.

"Moartea nu vine de la sine. Eu nu susţin deloc moartea. Cred în continuare în viaţă. Îmi place la nebunie viaţa, chiar dacă ea nu este cel mai adesea amuzantă", a declarat scriitorul, recent, pentru un jurnalist de la AFP.

Claude Lanzmann obişnuia să spună că face parte din mişcarea de rezistenţă şi că este un luptător al cauzei adevărului.

"Dacă pot fi considerat ireductibil, atunci acest lucru este valabil în raport cu adevărul. Când privesc în urmă la ceea ce am făcut pe durata vieţii mele, cred că am întruchipat adevărul. Nu m-am jucat niciodată cu el", a afirmat scriitorul şi cineastul francez.

Documentarul "Shoah" a câştigat numeroase trofee internaţionale, inclusiv BAFTA, Cesar şi premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. În 2013, Claude Lanzmann a fost recompensat cu un Urs de Aur onorific de organizatorii Berlinalei.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: doliu in lumea filmului
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close