Antena 3 CNN Timp liber Film Scandal uriaş din cauza filmului fenomen "Avatar". James Cameron, acuzat de plagiat

Scandal uriaş din cauza filmului fenomen "Avatar". James Cameron, acuzat de plagiat

Scandal uriaş din cauza filmului fenomen "Avatar". James Cameron, acuzat de plagiat
de O.P.    |    24 Ian 2013   •   11:56

Un judecător american i-a ordonat regizorului James Cameron să cedeze schiţele scenariului celebrului său film "Avatar" (2009) avocaţilor unui bărbat care susţine că el este autorul poveştii.

Eric Ryder a dat în judecată, în 2011, pe James Cameron şi compania acestuia de producţie cinematografică Lightstorm Entertainment, susţinând că filmul a fost realizat pe baza unei poveşti pe care a scris-o el, intitulată "K.R.Z. 2068". Un judecător de la un tribunal din Los Angeles le-a ordonat, miercuri, avocaţilor regizorului să-i predea lui Ryder schiţele preliminare ale scenariului filmului.

Însă magistratul a refuzat să autorizeze reclamantul să aibă acces la agendele personale ale lui Cameron şi Jon Landau, directorul operaţional al Lightstorm Entertainment. Avocatul lui Ryder a precizat că acesta a obţinut acces în instanţă şi la înregistrările de pe computerele utilizate de Cameron.

În documentele înaintate Curţii Superioare din Los Angeles, în 2011, scenaristul Eric Ryder susţinea că a avut o înţelegere cu compania de producţie cinematografică a cineastului James Cameron, Lightstorm Entertainment, pentru a face un film pe baza scenariului său, intitulat "KRZ 2068".

Potrivit documentelor depuse la tribunalul californian, acel proiect cinematografic era "un film ecologist 3D de dimensiuni epice, despre colonizarea şi distrugerea peisajelor şi a naturii luxuriante de pe o planetă îndepărtată, de către o companie de pe Terra". Eric Ryder susţinea în acelaşi dosar că, după ce a lucrat la acest proiect vreme de aproape doi ani, Lightstorm Entertainment a decis să-l anuleze, spunându-i că "nimeni nu va fi interesat de un lungmetraj science fiction cu tematică ecologistă".

La puţin timp după aceea, potrivit aceloraşi documente, Lightstorm Entertainment a început filmările la "Avatar", la care "a folosit în mod intenţionat şi substanţial materialul scris în urma înţelegerii" dintre scenaristul american şi compania de producţie.




×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close