Antena 3 CNN Timp liber ÎPS Calinic îi avertizează pe turiștii care ajung pe Transfăgărășan: "Nu uitați primejdia! Poate fi fatală!"

ÎPS Calinic îi avertizează pe turiștii care ajung pe Transfăgărășan: "Nu uitați primejdia! Poate fi fatală!"

ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, are câteva sfaturi pentru turiștii care ajung pe Transfăgărășan. Acesta a povestit cum a fost martor și a preîntâmpinat o posibilă tragedie, pe Transfăgărășan.

ÎPS Calinic îi avertizează pe turiștii care ajung pe Transfăgărășan: "Nu uitați primejdia! Poate fi fatală!"
Sursa foto: Arhiepiscopia Argesului
de Mia Lungu    |    25 Iun 2023   •   11:52

"S-ar putea înțelege că glumim pe seama urșilor-cerșetori și vagabonzi aflați pe drumurile Transfăgărășanului. Nu este nicio glumă!", a transmis ÎPS Calinic.

În timp ce se afla pe Transfăgărășan, șeful bisericii argeșene a dat nas în nas cu un urs care se afla la marginea DN 7C. Sălbăticiunea, la un moment dat, a vrut să atace doi bicicliști care treceau prin zonă. Șoferul care conducea mașina în care se afla prelatul a reușit să se interpună între urs și cei doi oameni.

"Pe 22 iunie 2023, am urcat până la Bâlea Lac, să vedem cum au fost avalanșele, care au distrus plantațiile pe mari suprafețe, caz nemaiîntâlnit până acum.

La coborâre, pe drum, am depășit doi bicicliști. Mai la vale, un urs mărișor, stătea după parapeți, așteptând "pomana"! Se cunoaște faptul că nu ai voie să hrănești urșii, deci, atenția trebuie mărită ca să nu fie atacați trecătorii.

În urma noastră se apropiau bicicliștii care, văzându-ne opriți, au oprit și ei, ceva mai în sus de noi. Ursul s-a uitat atent la ei, a zvâcnit o dată din loc și a sărit înaintea mașinii, ca să treacă să "întâmpine" pe cicliști.

Atunci părintele Ioan Danci, starețul de la Valea Lupului, a încercat să oprească ursul, ca să nu se repeadă la cei doi tineri, care erau fără nicio apărare. Cu greu, făcându-se manevre iuți cu mașina, a fost oprit ursul, care neavând încotro, s-a urcat în pădure. Am stat de pază până s-au îndepărtat cicliștii. Ursul era pornit să atace la oameni. Deci, foamea! Nu este glumă!", a scris Arhiepiscopul Calinic, pe site-ul Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

ÎPS Calinic are și câteva sfaturi pentru turiștii care ajung pe Transfăgărășan.

"Am adăugat această întâmplare, reală, ca să se înțeleagă, că nu trebuie să se meargă pe drumuri fără prudență și că este nevoie să se ia măsuri urgente, deoarece s-a deschis sezonul pe Transfăgărășan. Turiștii se înmulțesc, iar pericolul este imens. Se impun măsuri hotărâte și să nu se aștepte accidentarea turiștilor români și străini.

Până atunci, nu umblați pe jos, nu puneți corturi în poieni, nu învățați urșii cu mâncare, nu vă expuneți. Fiți prudenți! Nu uitați primejdia! Poate fi fatală! Oare cine va răspunde, dacă se va întâmpla vreo tragedie?"

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close