Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 340. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vrea discuții directe cu Putin, pentru a pune capăt războiului

Război în Ucraina, ziua 340. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vrea discuții directe cu Putin, pentru a pune capăt războiului

Război în Ucraina, ziua 340. Olaf Scholz vrea să mențină deschis canalul discuțiilor cu Rusia, pentru retragerea trupelor din Ucraina. Iar pentru acest lucru va încerca să aibă discuții directe cu președintele rus Vladimir Putin.

Război în Ucraina, ziua 340. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vrea discuții directe cu Putin, pentru a pune capăt războiului
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Ian 2023   •   22:00

Cele mai importante evenimente din ultimele ore:

  • Lidera partidului cancelarului Scholz nu exclude trimiterea de avioane de luptă Ucrainei
  • Dmitri Peskov: Vladimir Putin este deschis la ideea de a discuta cu cancelarul german
  • Ministerul Apărării din UK: Rusia încearcă să "evoce Uniunea Sovietică" cu pregătire militară în școli
  • Armata rusă bombardează la greu cartierele rezidențiale din Herson
  • Cancelarul Germaniei vrea discuții directe cu Putin, pentru a pune capăt războiului
  • Armata ucraineană afirmă că a respins un atac în regiunea Donețk
  • Coreea de Nord neagă că furnizează arme Rusiei
  • Ucraina poartă discuții cu aliații pentru rachete cu rază lungă de acțiune
  • UE vrea judecarea rapidă a crimelor comise în războiul din Ucraina
  • Trei morţi şi 14 răniţi în urma unui atac cu rachetă la Kostiantynivka, în regiunea Doneţk

UPDATE 22:00 În urma deciziei Germaniei de a livra tancuri Ucrainei, lidera Partidului Social-Democrat german (SPD), aflat la guvernare, nu a exclus în mod explicit susţinerea Ucrainei cu avioane de luptă, scrie duminică dpa.

Întrebată, duminică, dacă exclude livrarea de avioane de luptă, Saskia Esken a declarat pentru postul ARD că Germania nu este parte a războiului şi că guvernul vrea să "evite acest lucru în viitor".

"Factorul decisiv este că Germania şi NATO nu sunt parte în acest război", şi de aceea guvernul german este în strânsă consultare cu omologii din SUA în aceste probleme, a declarat Esken, al cărei partid conduce guvernul de coaliţie al cancelarului Olaf Scholz.

În acelaşi timp, este important ca Germania să-i arate clar preşedintelui rus Vladimir Putin, prin toate deciziile, că "respingem agresiunea rusă", a adăugat ea.

UPDATE 20:00 Autorităţile instalate de Moscova au afirmat că patru persoane au fost ucise şi cinci rănite de un atac ucrainean asupra unui pod de cale ferată, în municipalitatea Melitopol din regiunea Zaporojie, au consemnat AFP, EFE şi Reuters.

Liderul administraţiei proruse din Zaporojie, Evgheni Baliţki, a acuzat Ucraina că a comis „o lovitură cu lansatoare de rachete multiple Himars împotriva unui pod feroviar" aflat în lucru în momentul respectiv. Patru lucrători au fost ucişi şi cinci răniţi, a menţionat acesta.

 Rusia controlează partea de sud şi centru din Zaporojie, nu şi nordul, unde se află capitala regională. Potrivit responsabililor ruşi, atacul asupra podului a avut loc în apropierea oraşului Melitopol, aflat sub controlul forţelor ruse din martie anul trecut. 

UPDATE 18:30 Președintele rus Vladimir Putin este deschis la ideea de a discuta cu cancelarul german Olaf Scholz, deși nu are programată nicio convorbire telefonică cu acesta, a declarat duminică, pentru agenția de stat rusă RIA Novosti, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 17:30 Rusia încearcă să „evoce Uniunea Sovietică” cu pregătire militară în școli, spune Ministerul Apărării din UK.

Ministerul Educației din Rusia a oferit mai multe detalii cu privire la includerea pregătirii militare de bază în școlile secundare ale țării, a declarat astăzi Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Modulul „va include antrenament cu puști de asalt și grenade de mână din seria AK, exerciții militare și saluturi”. Inițiativele, care intră în vigoare în septembrie, sunt o „evocare deliberată a Uniunii Sovietice”, deoarece antrenamente similare au avut loc în școli până în 1993.

UPDATE 16:00 Armata rusă bombardează la greu cartierele rezidențiale din Herson. Mulți oameni au fost răniți, potrivit administrației locale. 

„Herson este supus unui atac masiv al artileriei ruse! Inamicul se plimbă prin cartierele rezidențiale ale orașului. În acest moment, știm doar că sunt multe victime: răniți și morți.

Locuitorii din Herson sunt îndemnați să meargă la cel mai apropiat adăpost sau să stea acasă, folosind regula celor doi pereți. În niciun caz să nu stați înafara casei!”, se arată în mesaj.

UPDATE 14:30 Olaf Scholz a ținut să precizeze că chiar dacă  Germania va trimite tancuri Ucrainei, țara sa nu este o parte beligerantă.

Olaf Scholz vrea să mențină deschis canalul discuțiilor cu Rusia, pentru retragerea trupelor din Ucraina. Iar pentru acest lucru va încerca să aibă discuții directe cu președintele rus Vladimir Putin.

"Voi discuta de asemenea din nou cu Putin la telefon, pentru că este necesar să discutăm unul cu altul", a declarat cancelarul german într-un interviu pentru cotidianul german Tagesspiegel consultat de DPA, înainte de a fi publicat duminică. 

"Depinde de Putin să retragă trupele din Ucraina şi să pună capăt acestui război teribil, lipsit de sens, care a costat deja sute de mii de vieţi", a adăugat el.

UPDATE 12:30 Kievul a indicat recent că trupele ruse şi-au sporit atacurile în estul ţării, în special împotriva localităţilor Vugledar şi Bahmut.

Armata ucraineană a anunţat duminică faptul că a respins un atac din apropierea satului Blahodatne, situat în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, în timp ce grupul paramilitar privat rus Wagner dă asigurări că a preluat controlul localităţii, relatează AFP.

Trupele Kievului au "respins atacurile din apropiere (...) de Blahodatne" şi de alte treisprezece localităţi din regiunea Doneţk, a dat asigurări statul major ucrainean în comunicatul său zilnic, scrie Agerpres.

Grupul Wagner a anunţat însă puţin mai devreme că unităţile sale au preluat controlul acestui sat.

"Unităţile Wagner PMC au preluat Blahodatne. Blahodatne este sub controlul nostru", a afirmat Evgheni Prigojin, şef al grupului paramilitar, citat de serviciul său de presă.

Ministerul rus al Apărării nu a confirmat informaţia în acest stadiu.

UPDATE 10:30 - Coreea de Nord a dezminţit duminică că furnizează arme Moscovei, după ce Washingtonul a acuzat-o că livrează obuze şi rachete grupului paramilitar rus Wagner care operează în Ucraina, scrie AFP. 

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al executivului american, John Kirby, a publicat imagini ale serviciilor de informaţii americane arătând presupuse vagoane ruseşti care se întorc din Coreea de Nord încărcate cu echipament militar, printre care obuze pentru Wagner, scrie Agerpres.

Ulterior, Statele Unite au desemnat oficial compania militară privată rusă Wagner drept „organizaţie criminală transnaţională" şi au declarat că vor transmite aceste înregistrări Naţiunilor Unite, în cadrul sancţiunilor împotriva Phenianului. 

Duminică, un înalt reprezentant al guvernului nord-coreean a denunţat o „încercare stupidă de a justifica" viitoarele transporturi de arme spre Ucraina de către Washington, care a promis joi Kievului 31 de tancuri Abrams. 

Citat de agenţia oficială de presă KCNA, directorul general al Departamentului nord-coreean pentru afaceri americane, Kwon Jong Gun, a respins acest „zvon complet fals" şi a avertizat Statele Unite că se vor expune la un „rezultat cu adevărat nedorit" dacă vor continua să îl răspândească. 

„A încerca să pătezi imaginea (Coreei de Nord) fabricând ceva care nu există este o provocare serioasă care nu poate fi permisă niciodată şi nu poate decât să declanşeze o reacţie", a adăugat el. 

UPDATE 08:45 - Kievul și aliații poartă discuții cu privire la solicitările Ucrainei de a primi rachete cu rază lungă de acțiune, a declarat un consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

Ucraina a obținut promisiuni de a primi tancuri de luptă occidentale și caută avioane de luptă pentru a respinge forțele rusești care avansează încet de-a lungul unei părți a liniei frontului.

"Pentru a reduce drastic arma cheie a armatei ruse - artileria pe care o folosesc astăzi pe linia frontului - avem nevoie de rachete care să le distrugă depozitele", a declarat consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak, potrivit Reuters. 

El a spus că în Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, există peste 100 de depozite de artilerie.

"Prin urmare, în primul rând, negocierile sunt deja în curs de desfășurare. În al doilea rând, negocierile se desfășoară într-un ritm accelerat", a spus el.

Președintele Zelenski, vorbind separat, a declarat că Ucraina vrea să preîntâmpine atacurile rusești asupra zonelor urbane ucrainene și a civililor.

"Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune... pentru a priva ocupantul de posibilitatea de a-și plasa lansatoarele de rachete undeva departe de linia frontului și de a distruge orașele ucrainene", a spus Volodimir Zelenski.

UPDATE 00:00 - Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă forțele ucrainene de atacarea unui spital din regiunea Lugansk, în urma căreia 14 oameni ar fi murit și 24 ar fi fost răniți, transmite Reuters.

În orașul Novoaidar, "forțele armate ucrainene au atacat în mod deliberat clădirea unui spital" cu un sistem de rachete cu lansare multiplă HIMARS de fabricație americană, a precizat ministerul într-un comunicat.

Conform acestuia, 14 persoane au fost ucise și 24 au fost rănite. Este vorba de pacienți și de personal al spitalului.

"Un atac deliberat cu rachete asupra unei unități medicale civile active cunoscute este, fără îndoială, o crimă de război gravă din partea regimului de la Kiev", a adăugat ministerul.

Nu a existat un răspuns imediat la acuzații din partea Ucrainei, iar Reuters nu a reușit să verifice în mod independent informațiile.

"Toți cei implicați în planificarea și executarea acestei crime vor fi găsiți și trași la răspundere", a mai transmis ministerul rus, care a precizat că medicii civili și militari lucrau în spital de mai multe luni, tratând populația locală și soldații.

Război în Ucraina, 28 ianuarie | Olaf Scholz le cere germanilor să aibă încredere în decizia Guvernului de a trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei

Război în Ucraina, 27 ianuarie | Rusia recunoaște că a lovit infrastructura energetică a Ucrainei, dar a făcut asta cu un motiv

Război în Ucraina, 26 ianuarie | Joe Biden ia în calcul să marcheze un an de război al Rusiei în Ucraina printr-o vizită în Europa

Război în Ucraina, 25 ianuarie | SUA trimit în Ucraina 31 de tancuri M1 Abrams | Decizia, oficializată după ce Germania a anunțat că trimite Kievului tancuri Leopard 2

Război în Ucraina, 24 ianuarie | Germania va trimite un număr redus de tancuri Leopard în Ucraina

 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close