Antena 3 CNN Externe Bilanțul tragediei din Turcia: 49 de morți și peste 900 de răniți

Bilanțul tragediei din Turcia: 49 de morți și peste 900 de răniți

Bilanţul morţilor cutremurului de vineri în oraşul Izmir din vestul Turciei a urcat la 49, a anunţat sâmbătă agenţia oficială de presă Anadolu, citând autoritatea naţională de gestionare a dezastrelor AFAD. Numărul răniţilor se ridică la peste 900 în acest moment.

Bilanțul tragediei din Turcia: 49 de morți și peste 900 de răniți
de Dana Musceleanu    |    31 Oct 2020   •   10:35

Update ora 20:22. Un bărbat a fost scos în viaţă de sub dărămături, după 26 de ore. Între timp, bilanţul deceselor a ajuns la 28 de persoane.

Eforturile de salvare continuă la nouă clădiri avariate, au anunţat autorităţile turce, precizând că alte trei persoane au fost scoase de sub dărâmături în viaţă, la 17 ore după cutremur. Autorităţile folosesc "toate mijloacele disponibile" pentru a-i ajuta pe cei afectaţi, a asigurat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, anterior, la Istanbul.

Oficialii au declarat că 25 de persoane au fost ucise în zonele de coastă din vestul Turciei, în timp ce doi adolescenţi - un băiat şi o fată - au murit pe insula greacă Samos după ce un zid s-a prăbuşit pe ei.

Cutremurul a avut loc la 15.01 (12.01 GMT), la o adâncime de 16,5 kilometri în districtul Seferihisar din Izmir, fiind urmat de 196 de replici.
Seismul a fost resimţit atât în insulele greceşti din Marea Egee, cât şi în oraşele turceşti din apropiere, inclusiv cel mai mare oraş din Turcia, Istanbul, la aproximativ 540 de kilometri spre nord, a anunţat canalul TRT.

Potrivit AFAD, o replică cu magnitudinea 5,0 a avut loc sâmbătă dimineaţă în districtul Seferihisar din Izmir.

În Grecia, două persoane au fost ucise şi mai multe clădiri de pe Insula Samos au fost avariate în urma puternicului cutremur cu magnitudinea 6,7 grade pe scara Richter, de vineri.

Seismul care aduce pacea?

Liderii Turciei şi Greciei aflaţi într-un schimb dur de replici în ultimele săptămâni privind drepturile de explorare în estul Mediteranei au vorbit telefonic vineri târziu.

Liderul turc şi cel grec și-au transmis reciproc mesaje de solidaritate.

„Tocmai l-am sunat pe preşedinte (Tayyip Erdogan) pentru a-mi oferi condoleanţele pentru pierderea tragică de vieţi din cauza cutremurului care a lovit ambele ţări. Oricare ar fi diferenţele noastre, acestea sunt momente în care oamenii noştri trebuie să stea împreună ”, a scris pe Twitter premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Erdogan a răspuns într-un tweet: „Transmit condoleanţe întregii Grecii în numele meu şi al poporului turc. Şi Turcia este întotdeauna pregătită să ajute Grecia să-şi vindece rănile. Că doi vecini se solidarizează în vremuri dificile este mai valoros decât multe lucruri din viaţă”.

Nu sunt motive ca românii să se teamă

Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat vineri seară că nu există motive de teamă pentru români după cutremurul devastator care a afectat Turcia și Grecia.

”Există o falie mare care pleacă din partea răsăriteană a Turciei, paralelă cu Marea Neagră, ajunge în Bosfor, traversează Bosforul, traversează apoi Marea Mediterană, iar această falie intră apoi în Algeria și iese dincolo de Maroc. Nu sunt motive pentru români să se teamă”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

 

×
Subiecte în articol: turcia cutremur
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close