Antena 3 CNN Life Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Nutrienți pentru zile geroase

Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Nutrienți pentru zile geroase

Marea provocare a acestor zile geroase este să ne menținem temperatura corpului cât mai aproape de cea optimă și să avem senzația de cald confortabil.

Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Nutrienți pentru zile geroase
de Laura Dinu    |    18 Ian 2021   •   10:40

Frigul în sine nu crește nevoile energetice ale organismului, însă o scădere a temperaturii corporale determină tremuratul, contracția musculară involuntară care generează caldură și chiar crește rata metabolică.

Alimentele în general, dar mai ales mâncarea caldă, proaspăt gătită are un efect de încălzire asupra corpului, numit termogeneză. La o jumatate de oră dupa ingerare, corpul nostru generează cu 10% mai multă caldură decat atunci când stomacul e gol. De asemenea, efortul de tip aerob poate crește viteza metabolică de 7-8 ori, ceea ce face ca, un pic de mișcare, să fie un mod foarte bun de a ne încălzi când e frig afară.

Preferința alimentară a acestei perioade în care e ger și lumina de la soare este mult limitată, sunt mâncărurile calde, iar nutrientul preferat este carbohidratul. 

Alimentele săptămânii:

- supele și ciorbele calde cu multe legume și plante aromate care au efect de încălzire (ardei iute, ghimbir, șofran)
- mâncărurile cu legume și carne de pasăre gătite la cuptor 
- pastele integrale cu suc de roșii, 
- cartoful copt, 
- orezul integral cu legume, 
- mămăliguță cu brânză dulce
- pește la cuptor ar fi câteva opțiuni nutritive de ales în aceste zile reci. 

Modul în care se gătesc și se combină aceste alimente, aportul de sodiu pe care-l aduc și ora la care se consumă sunt esențiale pentru ca organismul să le folosească drept combustibil și să nu le stocheze ca depozit de grăsime.

Grăsimile sunt un alt nutrient preferat în această perioadă geroasă, nevoile de vitamina A, D. E și K fiind crescute în sezonul rece. Grăsimi sănătoase și necesare organismului în zilele geroase pot fi furnizate prin consum de pește, nuci, avocado, măsline desărate, ulei vegetal presat la rece și lactate fermentate parțial ecremate, cel mai nutritiv prin bogăția în probiotice fiind chefirul.

O mare problemă nutrițională a acestor zile este lipsa hidratării complete, iar deshidratarea în zilele reci este la fel de posibilă ca-n zilele calde. Ceaiul cald de plante, de ghimbir sau mentă, de măceșe sau cimbru, de echinaceea sau cătină, întotdeauna cu multă lamâie și scorțișoară, ar fi cea mai bună alegere a momentului.

×
Subiecte în articol: dieta săptămânii
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close