Antena 3 CNN Life Efort uriaş pentru salvarea staţiunii Govora

Efort uriaş pentru salvarea staţiunii Govora

Acum 100 de ani, staţiunea Govora era considerată locul cu cel mai bun aer din Europa. Băile Govora s-au deteriorat enorm de-a lungul timpului şi astăzi acolo e nevoie de mult efort ca locul să-şi recapete strălucirea de altădată.

Efort uriaş pentru salvarea staţiunii Govora
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iul 2020   •   07:45

Oraşul şi statiunea sunt pline de clădiri istorice extrem de valoroase care au nevoie urgentă de intervenţii. Mai mulţi arhitecţi, istorici şi constructori şi-au unit acum forţele sa salveze cele mai reprezentative monumente de acolo. Studio Govora este o platforma unde gasiti toate informatiile despre istoria locului si puteti face donatii pentru casele de patrimoniu. 

Irina Leca, Ştefania Hârleaţă şi Radu Tîrcă sunt doar câţiva din membrii echipei de specialişti care s-au apucat deja de treaba.

Irina şi Ştefania au fost invitate în cadrul rubiricii ''Eroul Zilei''.

''E o alegere foarte personală, pentru că Radu, prietenul şi colegul meu este din Băila Govora. S-a născut acolo, a crescut acolo, a văzut cum toate aceste clădiri se degradează de la o zi la alta şi în momentul în care am terminat facultatea, împreună am decis să ne concentrăm cumva studiul pe clădirile de patrimonoiu din Băile Govora'', a spus Ştefania.

Aproximativ jumătate din clădirile din centru au nevoie de restaurare

E o situaţie deosebită, pentru că Govora, spre deosebire de alte staţiuni, nu a trecut printr-un proces de sistematizare, deci nucleul istoric este acela care a fost gândit la sfârşitul secolului 19, începutul secolului 20. Clădirile din imagini au nevoie de restaurare pentru că a trecut timpul peste ele, sunt în proprietate privată, sunt proprietate publică sau în litigiu, iar oamenii de acolo au nevoie de sprijin pentru a găsi soluţii bune pentru ele.

Până acum am reuşit să depunem dosarul pentru finanţare pentru Vila Ivanovici. Comunitatea locală a fost entuziasmată, dar în acelaşi timp puţin sceptică, pentru că aşa e în oraşele mici. Cum apar nişte oameni care încep să mişte lucrurile, lumea se gândeşte la trecut, la ce ar fi trebuit să se facă în trecut. Lucrăm foarte mult cu autorităţile locale şi cu operatorii economici să readucem patrimoniul oraşului către locuitori.

În 3-9 august o să avem un eveniment cu publicul, ''Zilele Arhitecturii Balneare la Govora''

O să avem tururi ghidate, ateliere, o să aducem arhitecţi şi specialişti de la Bucureşti care să discute cu localnicii despre cum să îngrijească clădirile acestea foarte frumoase care dau specificul locului'', spune Irina.

×
Subiecte în articol: govora Eroul Zilei
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close