Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Soluţii pentru bolnavii cu traumatisme grave

Soluţii pentru bolnavii cu traumatisme grave

Peste un milion de tineri mor în fiecare an din cauza traumatismelor cranio-cerebrale, iar alte 27 de milioane sunt supravieţuitori ai unor astfel de traume. 

Soluţii pentru bolnavii cu traumatisme grave
Sursa foto: Pixabay
de M.Z.    |    03 Mar 2020   •   08:31

Pentru ei, însă, lupta nu ia sfârşit odată cu ieşirea din spital, pentru că rămân prizonierii unor dizabilităţi fizice şi psihice sau ale unor tulburări cognitive şi emoţionale. 

Lumea ştiinţifică medicală încearcă să găsească noi soluţii pentru a scădea rata mortalităţii şi pentru a îmbunătăţi substanţial calitatea vieţii pacienţilor.

În Europa, 1,6 milioane de pacienţi sunt internaţi cu diagnostic de traumatism cranio-cerebral, iar dintre aceştia aproximativ 70.000 decedează. Pe de altă parte, aproximativ 11,5 milioane de europeni prezintă o deficiență cauzată de un traumatism cranian. 

În România, numărul internărilor este peste media europeană, cu 300 de cazuri la 100.000 de locuitori. Asfel, în fiecare an 60.000 de români ajung la spital din cauza traumatismelor cranio-cerebrale. 

Pentru unii dintre ei, însă, vorbim despre o problemă care durează toată viața pentru că se poate ajunge la dizabilitate, epilepsie sau demență. 

"Este mult mai important de reținut faptul că, în aceste cazuri se depăşeşte metoda paleativă, amplificându-se tot mai mult ideea de recuperare, ceea ce a condus în ultimii ani la dezvoltarea unor tehnici şi metode inovative menite să repoziţioneze actul medical şi astfel, să-i confere pacientului afectat perspectiva unui stil de viaţă cât mai aproape de normalitate şi, în unele cazuri, să-l poată integra perfect în familie şi societate", a spus prof. dr. Dafin Mureșanu.

Peste 200 de personalităţi ale lumii medicale neurologice mondiale s-au reunit zilele acestea pentru a dezbate cele mai recente descoperiri. 

România este lider la nivel mondial în acest domeniu, întreaga cercetare ştiinţifică neurologică din țara noastră şi aplicabilitatea acesteia în practica medicală fiind superioare față de cele din state cu un puternic grad de dezvoltare socio-economic. 

Soluţii pentru pacienţii cu traumatisme grave

×
Subiecte în articol: traumatisme craniocerebrale
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close