Antena 3 CNN Actualitate Acte necesare dacă vrei să vinzi sau să cumperi o casă în 2024. Valoarea taxelor și cine trebuie să le plătească

Acte necesare dacă vrei să vinzi sau să cumperi o casă în 2024. Valoarea taxelor și cine trebuie să le plătească

Românii care vor să vândă sau să cumpere o locuință în 2024 trebuie să știe că au nevoie de mai multe acte pentru ca acest proces să fie unul ușor și fără probleme.

Acte necesare dacă vrei să vinzi sau să cumperi o casă în 2024. Valoarea taxelor și cine trebuie să le plătească
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Ian 2024   •   12:00

Vânzarea unui apartament sau a unei case poate fi un proces dificil, dacă cele două părți implicate nu dețin informații despre actele de care au nevoie pentru o tranzacție reușită.

Astfel, românii care plănuiesc să vândă un imobil în acest an trebuie să se asigure că au toate documentele în regulă.

În cazul cumpărătorului, acesta trebuie să fie atent, pe lângă acte, și la alte detalii. În primul rând, cumpărătorul trebuie să se asigure că dispune de finanțele necesare achiziției, astfel încât să nu existe nicio confuzie.

De asemenea, este important ca persoana care va face achiziția să se intereseze în legătură cu zona, vecinii, costurile lunare sau alte informații privind proprietatea pe care urmează să o cumpere.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre viza de flotant. Acte necesare pentru obținerea documentului

Dacă cele două părți au căzut de acord, înaintea întocmirii contractului de vânzare, pot semna "o promisiune de vânzare-cumpărare" (antecontractul), prin care cele două persoane se angajează să finalizeze vânzarea într-un mod juridic valid.

De asemenea, un prim pas important pentru cumpărarea unui imobil este contactarea unui notar. Acesta va verifica actele deținute de vânzător și va oferi informații despre taxele necesare în momentul semnării.

Lista actelor necesare

Actele necesare în momentul prezentării la notar pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare sunt:

1. Actele de identitate ale părților. Unele dintre cele mai importante acte sunt cărțile de identitate ale părților implicate, anume vânzător și cumpărător. În unele cazuri, pot și necesare și certificatele de căsătorie, dar și o procură de reprezentare (atunci când părțile nu se pot prezenta personal).

2. Actele de proprietate asupra imobilului. Documentele care atestă dreptul de proprietate asupra imobilului trebuie să fi autentice și valide. După caz, acestea pot fi: contract vânzare, contract de donație, proces-verbal de predare-primire, dovada de achitare integrală a prețului, sentință/decizie civilă definitivă și irevocabilă. 

De asemenea, titlul de proprietate sau certificatul de moștenitor nu trebuie să fie omise.

3.Documentația cadastrală. Alte acte importante se referă la documentația cadastrală, reprezentând fișa bunului imobil și planul de amplasament, respectiv planul releveu, precum și încheierea de intabulare în Cartea Funciară.

4.Certificatul fiscal pe numele proprietarului. Acest document este eliberat de Direcția de Impozite și Taxe Locale și atestă faptul că proprietarul este la zi cu plățile.

5.Certificatul de performanță energetică, eliberat de un auditor energetic atestat.

6. Adeverință eliberată de asociația de proprietari sau locatari care să arate situația datoriilor față de asociație (întreținere, cheltuieli, reparații, cheltuieli comune etc.), se aplică în cazul apartamentelor.

7.Ultima factură și chitanță privind plata la zi a utilităților aferente imobilului, tot în cazul apartamentelor.

Cine plătește taxele notariale?

Cumpărătorul va achita onorariul notarial pentru autentificarea contractului de vânzare și intabularea lui în Cartea Funciară.

Dacă imobilul este dobândit prin credit bancar ipotecar, cumpărătorul va mai plăti și onorariul pentru autentificarea contractului de ipotecă și intabularea ipotecii în cartea funciară.

Vânzătorul va achita taxa OCPI pentru eliberarea extrasului de Carte Funciară de autentificare  și impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare.

Taxele notariale se calculează în baza Ordinului nr. 46/C/2011 al Ministerului Justiţiei pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, iar impozitul și taxa ANCPI, conform Codului Fiscal și, respectiv, Ordinul nr. 39/2009 al ANCPI.

Onorariul notarial se calculează în funcție de valoarea bunului vândut.

Impozitul pe care vânzătorul îl datorează statului se calculează astfel: 

  • 3% - dacă imobilul este deținut de mai puțin de ani
  • 1% - dacă vânzătorul deţine imobilul de mai mult de 3 ani

Taxa ANCPI-OCPI pentru eliberarea unui extras de autentificare este:

  • 40 de lei, în regim normal - se eliberează în două zile
  • 200 de lei, în regim de urgenţă (1 zi)

După finalizarea contractului de vânzare-cumpărare, dreptul de proprietate al noului proprietar va trebui întabulat în cartea funciară.

Tariful perceput de ANCPI pentru această operaţiune este prevăzut de ANEXA nr. 1 din Ordinul 39/2009 privind tarifele şi taxele ANCPI/OCPI şi a altor unităţi subordonate şi reprezintă - 0,15% din prețul de vânzare pentru persoane fizice și 0,5% pentru persoanele juridice.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close