Antena 3 CNN Actualitate Mare atenție dacă vedeți așa ceva la ochii copilului! Medic: ”Se plâng de durere, care chiar îi trezește din somn”

Mare atenție dacă vedeți așa ceva la ochii copilului! Medic: ”Se plâng de durere, care chiar îi trezește din somn”

Medicul Roxana Cozubaș trage un semnal de alarmă cu privire la copiii care petrec ore în șir în fața ecranelor. Oftalmologul povestește o experiență trăită cu unul dintre pacienții ei și îi roagă pe părinți să fie atenți la privirea celor mici.

Mare atenție dacă vedeți așa ceva la ochii copilului! Medic: ”Se plâng de durere, care chiar îi trezește din somn”
de Andreea Cigolea    |    14 Noi 2020   •   13:14

- Doamna doctor, în ultima perioadă, copilul meu are ochii plin de vinișoare roșii, iar uneori clipește foarte des! De la ce și, mai ales, ce e de făcut?

De când cu școala on-line, zici că toate consultațiile și-au găsit o întrebare și niste simptome comune: copilul are ochii extrem de vascularizați, uneori senzație de mâncărime, nisip în ochi sau chiar "apucături" ciudate care de duc cu gândul la neurolog. Uneori, mai ales cei mai mici pacienți, se plâng de durere, care chiar îi trezește din somn!

Să facem o analogie - e ca și când ai pielea de pe mâini crăpată de la frig și vrei să speli vasele cu apă fierbinte. Nu e așa că nu mai suporți apa foarte caldă pe pielea crăpată? Te ustură mai tare! Este din cauză că este stricată bariera protectoare de celule de la suprafața pielii. Și până nu te vindeci, mai bine stai cuminte de la alte acțiuni care provoacă accentuarea senzației.

Așa e și la ochi: dacă nu clipim (din cauză ca ne, pardon, holbăm toată ziua în ecrane), lacrimile noastre de la suprafața ochilor au de suferit si apar toate senzațiile de mai sus. Bine, bine, dar școala on line tot continuă, ce facem?

- reduci timpul de ecrane extra-școală la minim; n-ar fi o idee rea să ii iei un videoproiector, să se uite la desene pe un perete alb, lumina albastră a unui ecran dăunează foarte mult!

- folosești ochelari cu protecție la această lumină, mai ales dacă cel mic are oricum dioptrii și mai ales dacă depășeste 3-4 ore pe zi la TOATE ecranele (telefon tableta, TV, laptop, PS4 etc)

- controlezi umiditatea din încăpere (să fie pe la 45-50%)

- te asiguri că bea apă suficientă

- îi asiguri pauze dese în care să se uite la peste 4-5 metri

- îl pui să se spele pe față cu apă rece când simte un disconfort mai mare

- mergi la medic sau măcar întrebi în farmacie de o lacrimă artificială blândă, fără conservanți

- eviți alți factori iritanți - praf, polen, detergenți și altele

Voi cum vă mai ajutați copiii să treacă peste excesul de ecrane din ultima perioadă?

Cum protejăm ochii copiilor când stau la calculator. Regula pe care trebuie să o urmeze pentru o vedere sănătoasă

”Este bine să nu lăsăm copiii la ecrane mai mut de 30-40 de minute pentru cei de vârste mici, urmând ca această perioadă să fie crescută la o oră, o oră și un pic după 7 ani. Trebuie să avem în vedere două aspecte: primul este legat de lumina albatră-violet care este foarte dăunătoare, unde putem folos un filtru de protecție.

Al doilea factor este distanța față de ecran. Pentru că cei mici au mânuțe extrem de scurte, totul vine foarte aproape de ochișorii lor. Distanța atât de mică poate să ducă la apariția miopiei. Așadar, copilul trebuie pus la un ecran mai mare și mai departe. Dacă avem posibiitatea, este bine să proiectăm lecțiile pe un monitor extren, pe un televizor, este mai puțin dăunător. Ecranul televisorului are o anumită diagonală iar distanța optimă este la 4 ori diagonala” a spus Roxana Cozubaș la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea”.

Regula 20-20-20 

La fiecare 20 de minute trebuie să privim la o distanță mară, 20 de picioare se pune, peste 5-6 metri. Sunt și filtre incorporate în dispozitive dar nicio protecșie nu este suficientă, deci este bine să folosim și ochelari de protecție 

Ce probleme aduce petrecutul îndelungat la ecrane 

- oboseală
- ochii roșii
- clipire ciudată 
- nisip în ochi 
- miopie

×
Subiecte în articol: Roxana Cozubaș ochi
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close