Antena 3 CNN Actualitate Statul acoperă total sau parțial dobânda celor care vor să solicite credite pentru studii sau nuntă. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească românii

Statul acoperă total sau parțial dobânda celor care vor să solicite credite pentru studii sau nuntă. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească românii

De la începutul lunii noiembrie, tinerii care doresc să obțină un credit bancar pot beneficia de două programe guvernamentale menite să reducă costurile împrumutului.

Statul acoperă total sau parțial dobânda celor care vor să solicite credite pentru studii sau nuntă. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească românii
Sursa foto: Profimedia Images
de Roxana Mihăiescu    |    06 Noi 2023   •   23:18

Cele două programe, "Family Start" și "Student Invest", oferă sprijin financiar, acoperind total sau parțial dobânda pentru cei cu vârste între 18 și 45 de ani. Totuși, este important de menționat că fondurile disponibile sunt limitate și aceste programe pot fi accesate până la finalul anului.

"Family Start" se adresează în principal tinerilor care au o familie sau intenționează să-și întemeieze una. 

Cei eligibili pot solicita împrumuturi de până la 150.000 de lei (aproximativ 30.000 de euro) pentru o perioadă de maxim 10 ani, cu condiția ca venitul net pe membru de familie să fie sub 6.000 de lei sau 7.500 de lei în cazul familiilor monoparentale.

Un aspect important al acestui program este că solicitantul trebuie să demonstreze cu documente ce va face cu banii și există o listă a cheltuielilor eligibile.

Aici sunt incluse cheltuieli eligibile precum organizarea nunții, creșa, grădinița sau școala copilului, achiziționarea unei mașini, renovarea locuinței sau chiar rambursarea anticipată a unui credit ipotecar mai vechi.

Citește și: Cât durează aprobarea unui credit

Cu alte cuvinte, cei care au deja un credit pentru locuință, inclusiv Prima Casă sau Noua Casă, și se confruntă cu rate mai mari din cauza creșterii dobânzilor pot solicita un împrumut de până la 30.000 de euro prin intermediul programului "Family Start" și să utilizeze suma pentru a rambursa anticipat creditul existent, reducând astfel rata și perioada de rambursare.

Cel nou va fi pe 10 ani, însă dobânda este foarte mică, de numai 2,5%, pentru că statul acoperă 75% din dobânda totală.

Este mult mai ieftin decât orice alt credit de pe piață. Pentru suma maximă de 30.000 de euro, pe 10 ani, rata lunară ar fi de doar 1.400 de lei.

Creditul Student Invest oferă posibilitatea de a împrumuta până la 75.000 de lei, cu zero dobândă

Al doilea program este destinat persoanelor cu vârsta de până la 40 de ani, cu condiția ca acestea să fie înscrise la o instituție de învățământ superior. Aceștia pot solicita un împrumut de până la 75.000 de lei, pe o perioadă de 10 ani. În acest caz, statul acoperă în întregime dobânda, astfel încât pentru beneficiari dobânda este de 0%. Printre cheltuielile eligibile se numără taxele de școlarizare, chirie, tratamente medicale și chiar avansul pentru o locuință nouă.

Ambele programe sunt disponibile până la finalul anului, însă există un plafon de 250 de milioane de lei pentru fiecare dintre ele, notează Știrile Pro TV.

×
Subiecte în articol: credite bani nunta studii
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close