Antena 3 CNN Actualitate Guvernul, pregătit să adopte sprijinul "de doi lei", revendicat de fermieri la proteste

Guvernul, pregătit să adopte sprijinul "de doi lei", revendicat de fermieri la proteste

Guvernul discută măsurile menite să îi determine pe fermieri să oprească protestele.

de Cătălina Mănoiu    |    25 Ian 2024   •   14:20

Potrivit Antena 3 CNN, în ședința de guvern de joi urma să fie adoptat documentul potrivit căruia statul se angajează să suporte creșterile de preț la motorina pentru agricultori.

"Potrivit proiectului de hotărâre de guvern care ajunge astăzi pe masa Executivului, statul va subvenționa și anul acesta acciza la motorină pentru fermieri.

Asta înseamnă doi lei pe litru, conform proiectului pus în dezbatere. Subvenționarea accizei la motorină este, totodată, una dintre revendicările pe care le-au exprimat protestatarii în stradă.

Aceasta subvenționare ar urma să se producă pe tot parcursul anului în curs. O parte din bani vin de la Comisia Europeană și, dacă va fi nevoie, vor fi alocați bani și de la bugetul de stat.

Citește și: "Fermierii din Botoșani și Timiș au înțeles că în bugetul Ministerului există bani pentru toate problemele lor", spune ministrul Agriculturii

Fermierii au cerut ca această acciză la motorină să fie reglementată de Guvern cel târziu până în iunie anul curent.

Însă Guvernul a făcut acest demers mai devreme.

În motivarea proiectului guvernamental se afirmă că se impune subvenționarea accizei, în condițiile războiului din Ucraina, de la granița României.

Cei de la Ministerul Agriculturii au amintit și creșterea prețului la petrol, care îi afectează pe fermieri prin creșterea costurilor de producție, cu consecința distrugerii eventualului profit.

Cel mai probabil, actul normativ ajunge astăzi pe masa ședinței de Guvern și va fi adoptat așa cum au cerut protestatarii", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Mănoiu.

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close