Antena 3 CNN Actualitate A murit Keith Hitchins, una din cele mai importante minţi care a scris despre România

A murit Keith Hitchins, una din cele mai importante minţi care a scris despre România

Profesorul american Keith Hitchins a vorbit într-o română perfectă despre români şi România timp de aproape 60 de ani, la cele mai mari şi prestigioase edituri ale lumii. Statul român l-a recompensat cu o înaltă distincţie oficială pentru meritele aduse.

A murit Keith Hitchins, una din cele mai importante minţi care a scris despre România
de Claudia Popovici    |    02 Noi 2020   •   19:30

Născut la 2 aprilie 1931, Keith Hitchins a început să fie pasionat de România în anii ’60. El a folosit exemplul Transilvaniei ca “laborator” pentru subiectul dezvoltării conștiinței naționale și a apariției ideii de națiune reuşind să descrie clar și rece, negocierile pe care liderii români din Transilvania le-au purtat cu oficialii guvernului ungar până la mijlocul lunii noiembrie 1918.

Hitchins a considerat că românii "au ocupat un loc aparte printre popoarele din Europa de Sud-Est încă de la formarea Moldovei și Țării Românești în secolul al XIV-lea. Românii, spunea istoricul american „se diferențiau de vecinii lor” fiindcă "aveau privirea îndreptată atât către Apus, cât și spre Răsărit, întrucât vorbeau o limbă care se trăgea din latină și își revendicau descendența din romani”. În această perspectivă "o componentă fundamentală a formării națiunii a fost legătura crescândă a românilor cu Europa Occidentală”.

Hitchins a publicat prima sa carte în 1969, la Harvard University Press, intitulată „Rumanian National Movement in Transylvania, 1780-1849”. Și în ultimele sale monografii se referă tot la România:

"The Romanians, 1774-1866” (Oxford University Press, 1996) şi „Romania, 1866-1947” (Oxford University Press, 1994).

Probabil că printre ultimele sale articole, dacă nu cumva ultimul, referitor la procesele de modernizare în Balcani în perioada dintre cele două Războaie Mondiale, a fost tipărit în România, în 2018, notează g4media.ro

Profesor o viaţă la University of Illinois, Keith Hitchins a primit distincţii academice din partea univesităţilor „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, din Sibiu, Alba Iulia, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi.

De asemenea, în 2018, președintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat pe Keith Hitchins, pentru lucrările sale de istorie a românilor despre care un comunicat de presă spune că au demonstrat "legitimitatea istorică a cauzei naționale române și valențele reale ale Marii Uniri din 1918”.

 Istoricul american Keith Hitchins s-a stins din viaţă la 88 de ani.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Keith Hitchins istoric Klaus Iohannis
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close