Antena 3 CNN Actualitate Locale Risc uriaș de avalanșă în Munții Rodnei și Munții Maramureșului. Salvamontiştii sunt în alertă

Risc uriaș de avalanșă în Munții Rodnei și Munții Maramureșului. Salvamontiştii sunt în alertă

Salvamontiștii anunță că există un risc maxim de avalanșă în Munții Rodnei și Munții Maramureșului, ca urmare a vântului puternic și a ninsorii abundente.

Risc uriaș de avalanșă în Munții Rodnei și Munții Maramureșului. Salvamontiştii sunt în alertă
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Ian 2024   •   20:03

Părțile de munte cu expunere est, nord și sud sunt extrem de încărcăte, ca urmare a vântului puternic și a căderilor masive de zăpadă.

"Risc de avalanșă în Munții Rodnei și Munții Maramureșului, grad 4-5 (maxim), de la 1300 de metri altitudine până în golul alpin.

Părțile de munte cu expunere est, nord și sud sunt extrem de încărcăte, din cauza vântului și căderilor masive de zăpadă.

Acolo unde a încărcat și vântul, la sondarea cu echipamentul din dotare, grosimea stratului de zăpadă trece de 150 - 170 centimetri depozit”, anunță Salvamont Maramureș, pe Facebook.

Citește și: Viscolul a făcut ravagii la munte. Turiștii s-au trezit cu mașinile acoperite de zăpadă, iar instalațiile pe cablu au fost oprite

Salvatorii montani mai precizează că stratul de zăpadă de dedesubt nu are niciun fel de priză cu baza, iar cel de deasupra este încărcat cu zăpadă proaspată, acumulată după ninsoarea de vineri și sâmbătă.

"Cauzele posibile producerii unei avalanșe sunt depozitele de zăpadă și plăcile masive de vânt, cu instabilitate pe stratul median”, mai transmit salvamontiștii, potrivit Mediafax.

Traseele din Munții Făgăraș, Iezer-Păpușa și Piatra Craiului, închise

De asemenea, toate traseele din Munții Făgăraș, Iezer-Păpușa și Piatra Craiului rămân închise.

Vântul suflă cu peste 100 km/h, iar salvamontiștii din Argeș recomandă turiștilor să rămână în jurul cabanelor.

"Codul galben s-a instalat destul de bine în Munții Făgăraș. Vântul suflă cu peste 100 km/h, temperatura aerului este de -7 grade, dar resimțită undeva la -15 grade, vizibilitatea este redusă sub 25m. Vă recomandăm să rămâneți în jurul cabanelor.

Pentru orice situație de urgență în zona montană vă rugăm să apelați la echipele de salvatori montani aflate în tură operativă în toată bazele Salvamont Argeș.

Pentru informații și recomandări apelați Dispeceratul Național Salvamont la numărul SALVAMONT”, anunță, pe Facebook, Salvamont Argeș.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close